Thursday, December 27, 2012

Suami Isteri Saling Melengkapi

Assalamualaikum blogger...

Semalam lepas balik kerja, rutin biasa Mimie adalah memasak makan malam untuk keluarga. Lepas solat maghrib dan isyak, Mimie, suami dan anak-anak makan malam bersama. Selesai makan malam, Batrisyia menyusu dan terus tido. Mimie dan suami duduk berbual berkenaan kehidupan suami isteri. Nikmat bila duduk berbual bicara macam ni. Sambil2 tu Mr. Tajul picitkan kaki Mimie. Seronok bermanja dengan suami tambahan pula tengah berbadan dua sekarang. Kadang-kadang sebelum tido, Mr. Tajul akan ceritakan kisah nabi dan sahabat nabi. Lepas tu kami akan bermaafan sebelum masuk tido.

Semalam Mr. Tajul cakap hidup suami isteri mesti saling melengkapi. Apa yang kurang dari isteri, suami akan isikan kekurangan tersebut. Begitu juga sebaliknya. Sebenarnya Mimie sangat bersyukur dapat suami seperti Mr. Tajul. Sentiasa menasihati dari melakukan perkara yang dimurkai Allah. Jaga adap pakaian. Jaga solat. Jaga tutur kata supaya tidak menyakiti orang lain. Jaga tingkah laku dan didikan terhadap anak2. Banyakkan bersabar dengan apa yang berlaku serta memandang positif setiap yang berlaku. Semuanya pasti ada hikmahnya.

Itulah peranan suami dalam mendidik isteri. Kadang kala kita lupa tetapi dengan adanya suami di sisi insyaAllah semuanya akan menjadi baik. Itulah maksud saling melengkapi. Suami tempat Mimie mengadu dan meluahkan perasaan. Dan suami Mimie adalah penasihat terbaik Mimie di sisi sekarang. Bila luahan rasa dibuat kepada suami terasa damai dan tenang di hati. Isteri adalah rusuk suami. Tempatnya dekat di hati suami. Mimie sangat bersyukur dipertemukan dengan suami Mimie.

Panjang lebar pulak menulis hari ni. Maybe ini entry terakhir untuk tahun ni sebab esok Mimie nak check up dan scan baby. Dan minggu depan Mimie dan keluarga akan bercuti seminggu ke Indonesia. Semoga tahun 2013 menambahkan keceriaan kita bersama.. (>_<) papaiiiii.....

Wednesday, December 26, 2012

Batrisyia kakak yang penyayang...

Alhamdulillah... Usia kandungan dah masuk 18 minggu.. Maknanya dah nak masuk 5 bulan ni... Perut dan bayi dalam kandungan semakin membesar.. Dah nampak peyut Mimie ni.. Hehe.. Tapi still boleh pakai baju2 kurung sebelum preggy lagi.. Kalau pakai blazer dan baju kurung memang tak nampak sangat perut Mimie ni..

Tapi since perut dah membesar ni, Batrisyia makin faham dan tahu adik dalam perut Mimie.. Batrisyia akan datang ke arah Mimie dan gosok perut Mimie.. Sambil2 tu Batrisyia akan cakap.. Adikk... Adik.. Adik.. Pastu kiss perut Mimie.. Alahai omeinye.. Mimie dengan Mr. Tajul suka sangat dengan sifat penyayang Batrisyia..

Satu lagi sifat Batrisyia suka sangat pergi masjid.. Sampai tak nak balik rumah. Masuk je gate rumah menangis2 nak masjid. Mr. Tajul selalu bawa Batrisyia ke masjid untuk solat maghrib dan isyak. Hari semalam cuti krismas. So Mr. Tajul bawa Mimie dan Batrisyia solat zohor dan Asar kat masjid berdekatan dengan rumah.. Mr. Tajul tak pernah marah Batrisyia menangis2 bila balik rumah lepas pergi masjid sebab Mr. Tajul cakap anak kita nangis sebab nak pergi tempat yang baik. So kami pujuk dengan baik dan cakap akan bawa lagi.. Walaupun susah nak pujuk tapi alhamdulillah Batrisyia faham.. Jangan marah2 anak kalau anak nak buat sesuatu yang baik..

Sekarang Batrisyia dah pandai baca aliff, ba, ta sampai ya.. Alhamdulillah.. Masih lagi dalam pembelajaran mengenal huruf jawi ni. Kalau bab mengira one two three sampai ten memang dah expert sangat.. Almaklumlah mama Batrsiyia kan background accounting. So pandai la kira mengira ni. Haha... Selain tu, Mimie dan Mr. Tajul ajar Batrisyia sedekah dan menabung. Paling pandai menyimpan duit dalam tabung. Bagus anak Mama ni. Bila pergi masjid Mr. Tajul bagi duit kat Batrisyia untuk masukkan ke dalam tabung masjid. Pendedahan yang baik merangsang peribadi anak bila dewasa nanti. InsyaAllah...

Wah.... Panjang lebar hari ni menulis.. Ni kes hampir seminggu tak menaip kot.. Hihihihi.... Apa2 pun segalanya telah dipermudahkan Allah.. Semoga anak-anak kami menjadi anak yang taat pada perintah Allah dan kedua orang tua. Aminnn...

Nota kakitangan: Next week sambut new year kat Bandung.. Yahooo.....!!!!

Tuesday, December 18, 2012

Ulang Tahun Perkahwinan ke-3

Alhamdulillah...

Genap 3 tahun kami melayari bahtera sebagai suami isteri..
Terima kasih abang kerana hadir menyinari hidup sayang selama ini..
Suka duka sama-sama kita bersama..
Sehingga kini kita menanti kehadiran cahaya mata yang kedua..

Bangun pagi tadi,
Mimie dapat satu ciuman pagi bersama ucapan,
"Happy Anniversary Sayang"..
Kata-kata abang sangat menyentuh hati sayang..
"Terima kasih sudi menjadi isteri abang.. Andai dapat putarkan masa, abang tetap memilih sayang sebagai isteri.."

Ya Allah... Kurniakan kami kebahagiaan berpanjangan sehingga akhir hayat kami.. Jadikan hambaMu ini bidadari buat suamiku.. Ya Allah.. Permudahkan segala urusan kami dan limpahkanlah rezeki kami sekeluarga.. Aminnn...

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan buat suamiku tercinta..
Tajul Ariffin bin Jamaludin @ Yusof...
Selamanya abang bertakhta di hati sayang...

Tahun depan tambah gambar seorang lagi (^_^)


Friday, December 14, 2012

14 Disember 2008~2012

Hari ni......

Genap 4 tahun tarikh pertunangan bersama suami tercinta. Alhamdulillah... Pertunangan atas restu kedua orang tua kami akhirnya kami diijabkablkan sebagai suami isteri yang sah pada tahun 2009. Walaupun detik pertunangan berlalu dengan pelbagai dugaan tetapi dengan izin Allah akhirnya jodoh kami berpanjangan sehingga kini.. Terima kasih Ya Allah.. Hamba bersyukur kepadaMu..

Bajet Tunang dulu memang besau jugak.. Saje nak mengimbau gambar dan bajet tunang.. Hahaha

  1. Baju Tunang (Beli kain pakej kat JAKEL). Asalnya nak warna kuning. Last2 terpandang warna oren peach ni terus tak mau tengok warna lain.. Hubby I agree je time tu.. Hahaha
  2. Fotographer import dari Kuantan. Nasib ada kawan kojer photographer. Dapat diskaun sikit.. Hehehe..
  3. Makan Minum majlis masak sendiri.. (Ni Mama, Abah, Sedara Mara dan Jiran tetangga yang masak)
  4. Pelamin (Create sendiri.. Kebetulan sliding door umah semi D abah ni panjang. Terus jadi backdrop..) Kuikuikui..
  5. Cincin Tunang beli kat Poh Kong SOGO KL. Time ni ada offer diamond ring. Siap test dengan alat penguji diamond. Memang sah batu diamond.(Size 14)
  6. Cincin risik My mother in law belikan. (Saiz 15) Longgar masa sarung cincin hahaha. But it sweet and nice.. hihihihi...

Rombongan dan hantaran meminang dari abang

Hantaran Mimie untuk bakal tunang
(on that time la)

Mini pelamin create by own design

Perbincangan sebelum terikat ikatan pertunangan

Saat cincin disarungkan.. Nervous giiler.. Huhu

Restu Mama dan Abah.. Cayang Mama Abah

Bersama famili abang

Kawan2 yang memeriahkan majlis

Saudara mara yang turut hadir

Outdoor session hehehe

Akhirnya kami ditunangkan Hehehe

Thursday, December 13, 2012

SUPRISE 12.12.12

Bangun pagi tadi, Mimie turun ke bawah untuk siap2 ke kerja ternampak satu nota yang ditulis..
"BUAT ISTERI ABG YANG TERCINTA 12.12.12"

Terima kasih Cinta..
Love u forever and ever.. Muahhh..!!!!

Sungguh2 terharu dengan hadiah abang untuk sayang..
Semoga menjadi amalan kita sekeluarga...
Sayang dan cinta abang dan anak-anak kita..
(^_______^)

Wednesday, December 12, 2012

Baby Dah Bergerak (^_^)

SUBHANALLAH....

Seronoknya dapat merasa pergerakan bayi dalam perut ni.. Alhamdulillah... Semoga Allah berikan kesihatan kepada anak-anak kami..

Batrisyia sekarang dah makin sayang adik dalam perut Mamanya.. Bila Mama dan Ayah tanya, Mana adik? Batrisyia akan jawab, Tuuu... (Sambil tunjuk kat perut Mama). Bahagia sangat..

Batrisyia akan datang kat Mimie dan kiss perut Mimie sambil cakap, Assalamualaikum Adik.. Mimie dan suami suka sangat sifat penyayang Batrisyia.. Sangat comel dan manis.. Semoga anak-anak kami membesar menjadi anak yang soleh dan solehah.. Ammmiiinnn...

28hb Disember ni baru nak scan tengok condition bayi dalam perut.. Tak pernah scan lagi. Klinik Putrajaya bagi tarikh 28hb ni untuk scan. Hujung bulan Januari atau awal Februari nanti Mimie dan suami nak buat 3D/4D scan untuk baby kami. Nak bawa Batrisyia sekali untuk tengok adik dalam perut Mama.. Hehehe..

Ok la reader.. Setakat ni perkembangan bayi kami. Pejam celik pejam celik dah 4 bulan usia kandungan.. Semoga Allah memberi kesihatan dan kesejahteraan selalu buat kami sekeluarga.. Amminn...

Notakakitangan: Awal Januari nak ke Bandung, Indonesia.. Menyempat je nak travel abroad tengah2 preggy ni.. Huhu.. Percutian bersama keluarga termasuk Mama dan Abah Mimie.  Semoga semuanya selamat.. Aminnn...

Monday, December 10, 2012

Dapat Anak Sedara Baru

Alhamdulillah..

My sis in law dah bersalin baby girl.. Seronok kak ngah coz anaknya dah sepasang. Seorang lelaki dan kali ni bayi perempuan.. Hari Sabtu baru2 Mimie, Mr. Tajul dan Batrisyia melawat Kak Ngah and babynya..

Nama baby ni DHIA AMANDA SAFIYA.. Sedapkan nama baby ni.. Batrisyia bukan main happy lagi dengan baby ni.. Bila Mimie dukung baby ni, Batrisyia cium dan cakap "Baby Mama punye...".. Comel betul.. Bila Mr. Tajul pegang baby, Batrisyia tak bagi.. Sebab Mama punye.. Hahaha... Macam mana la bila dapat adik nanti.. Mesti Batrisyia sayang sagt2 adiknya.. InsyaAllah..

Ni gambar baby my sis in law...

Thursday, December 6, 2012

BEDROOM SANCTUARY ~~ LAGU (^_^)

Lagu ni sangat sweet... 
Mr. Tajul hantarkan sebaris lagu ni untuk Mimie...  
"Alangkah indahnya dirimu sentiasa disisiku sayangku.."
Terima kasih sayangku...


Notakakitangan: Hari ni Mr. Tajul balik dari Johor. Lagu ni la pengubat hati dan rindu selain dapat 3G, Call, MMS, Chat Facebook bersama selama 3 hari berjauhan..

Wednesday, December 5, 2012

2nd Check Up Adik Batrisyia

Alhamdulillah...

Hari ni genap 15W Mimie mengandungkan anak kedua kami. Pemeriksaan hari ni semua ok. Urine ok.. Tekanan darah ok. Berat badan ok. Berat naik 500g dari check up sebelum ni.. Gigi ok.. Takde gigi rosak, takde gigi berlubang, takde gigi tampal.. Semua okay..

Yang paling seronok hati ni 1st time dapat dengar denyutan jantung baby.. Ya Allah... Gembira sangat hati hanya Allah sahaja yang tahu.. Kalau Mr. Tajul ada sekali mesti seronok dengar zuriat yang Mimie kandung untuknya sudah berdegup jantung. Tapi Mr. Tajul awal2 pagi dah call dan mesej said sorry sebab tak dapat teman coz kena kursus kat Johor since semalam. InsyaAllah esok dah balik.. Takpe la hubby, next check up abg teman ye..

Seperi biasa.. Bekalan ubat yang Klinik Putrajaya bekalkan ade 4 jenis yang kena makan semuanya..
1. Folic Acid
2. Iron Tablet
3. Vitamin C
4. Vitamin B Complex

Ok readers.. Nanti story lagi.. Papai... (^_^)

Tuesday, December 4, 2012

Kantoi Dengan Ayah

Ni kisah yang terjadi malam tadi antara anak dan ayah.. Hehehe..

Ayah: Batrisyia, jom mamam nasi..
Batrisyia diam sambil baring....

Ayah datang dekat Batrisyia, terus si cilik ni pejam mata rapat2 (konon2 dah tido..)

Ayah : Batrisyia, mamam........
Still lagi amoi cantek ni pejam mata rapat2..

Last2 ayahnye pun cakap...

Ayah :  Batrisyia.. Mamam ubat.....
Batrisyia : Taknakkk... (Mata masih terpejam)
Ayah : Orang tido mana boleh cakap..

Hahaha... Berderai ketawa mama tengok keletah anak dan ayah ni..


Sunday, December 2, 2012

Seronoknyer Hujung Minggu (^_^)

Aktiviti hujung minggu sangat menyeronokkan.. Ada saja aktiviti yang diisi untuk Mimie dan keluarga.. Semalam Sabtu kami sekeluarga ke Kajang.. Bawa anak2 berjalan bersama memang seronok..

Hujung minggu jugak la Mimie akan masak untuk kami sekeluarga.. Hari2 biasa pun tiap2 hari masak. Since dah masuk trimester kedua mengandung ni, Alhamdulillah.. Aktiviti memasak semakin aktif semula. Balik keje mesti masak. Kalau hujung minggu tak payah cakap la.. Breakfast, lunch, dinner wajib masak.. Kadang2 tu buat minum petang.. Seronok masak untuk keluarga ni.. Sebab tu anak2 dan suami bertambah sayang.. Hahaha...

Pagi ni Mimie masak nasi lemak.. Seronok tengok suami dan anak2 makan.. Siap bertambah.. Hehe.. Ok la readers.. Nak siap2 ni.. Hari ni hubby nak bawa Mimie dan anak2 ke Mid Valley.. Ade Expo Mummy and Baby.. Boleh la survey or kalau dah berkenan leh shopping terus untuk anak2 kami.. Ok.. Papai... (^_^)

Saturday, December 1, 2012

Malaysia VS Indonesia

Semangat bola..!!!

Semoga Malaysia berjaya menundukkan Indonesia... Hari ni tak dapat pergi stadium walaupun ada tiket ke Stadium Nasional Bukit Jalil.. Batrisyia baru baik demam.. Sebelum ni Mimie dan hubby datang tengok bawa Batrisyia sekali.. Hari ni tetap sokong walaupun hanya di kaca TV..

Go Malaysia Go..!!!

Tuesday, November 27, 2012

MAHA OH MAHA...!!!

Serius mood untuk menulis tersangat la malas.. Sorry kepada semua tak dapat nak BW buat masa sekarang.. Mimie hutang dulu ye... Nanti Mimie BW balik.. Hehehe

Sebenarnya hari ni nak cerita pasal pengalaman ke MAHA 2012 di MAEPS hari Sabtu lepas.. Fuuuhhhh...!!!! Serius takkan pergi lagi naik kereta lepas ni.. Biar la merempit dengan suami je kalau nak pergi.. Teramat la ramai manusia yang datang..

Yang paling mendukacitakan takde orang yang jaga laluan kenderaan masuk. Tapi orang duk collect duit untuk parking tiket ramai pulak. Masuk pulak kena bayar RM3. Bayangkan jalan keluar hanya satu pintu sahaja sedangkan cabang untuk kereta keluar masuk parking tersangat2 la banyak.. Oh pleasee lepas ni tolong tengok keadaan ni dan fikirkan alternatif terbaik untuk MAHA akan datang... Adoiyaii...

Mimie, Mr. Tajul dan Batrisyia masuk pintu MAEPS jam 1215 tengah hari. Start masuk tu terperangkap hampir 2 jam. Last2 kitaorang decide balik je.. Pergi jalan2 Alamanda abis cerita. FYI dapat keluar dari MAEPS jam 3.45 petang...!!! Fuhh...!!!! Sabau jer la...

Hubby tanya.. "Nak pergi lagi ke sayang..??".. Takpe la abang.. Kita gi naik motor je la lepas ni.. Kuikuikui...

Dalam MAEPS sementara nak keluar..

Friday, November 23, 2012

MAHA 2012

Yeahhh!!! MAHA kembali lagi.. Kali ni mesti pergi..!

Excited pulak kali ni. Kenapa yer..??? Sebab.... MAHA ni diadakan 2 tahun sekali.. 2 tahun lepas Mimie tak dapat pergi coz tengah berpantang anak sulung kami Batrisyia.. Mr. Tajul je pergi dengan famili Mimie and in law.. Alahai... Sedih time tu.. Tapi sebab nak pantang sampai 44 hari so tak boleh la gi mana2.. Huhuhu...

Tapi kali ni akan dipastikan akan sampai juga... Esok Mr. Tajul ajak datang MAHA... Yeah! Yeah!

Tuesday, November 20, 2012

Sarapan pagi ini..

Morning...!!!

Pagi yang ceria..
Hehehe..
Tak mau cakap banyak2 pagi ni.. 
Nak mengadap sarapan pagi orang mengandung kali ni.. 
Hahahaha..

Taadaaaa.....

Yumm.. Yumm..

Monday, November 19, 2012

1st Check Up untuk Adik Batrisyia

(^_^)


Alhamdulillah....

Seminggu bercuti memang banyak Mimie nak kongsi perjalanan kami sekeluarga.. Sebelum cuti hari tu Mimie ada check up dan buka buku pink untuk adik kepada Batrisyia. Tak sempat nak upload story coz busy menyiapkan tugas sebelum bercuti panjang.

Mimie buka buku ni sebab hari tu Mimie tak sihat. So doktor kat klinik Putrajaya ni tanya bila awak nak buka buku ni? So Mimie pun buka la buku mengandung ni. Lama-lama sangat tak bagus pulak kan.. Excited nak tau perkembangan bayi dalam perut ni.. Hehehe..

Terima kasih kepada Mr. Tajul coz sudi menemani isteri buka buku  hari tu. Masa Batrisyia dulu pun Mr. Tajul teman juga.. Banyak sangat prosedurnya.. Ada Mr. Tajul ni boleh sembang2 sementara menunggu check up.. Ambil darah.. Sample Urine.. Berat badan.. History family.. Macam2 la..

Alhamdulillah Mimie takde history family darah tinggi and kencing manis.. Tak history keguguran.. Bersalin normal sebelum ni.. Buku pink Batrisyia tahun lepas pun tag putih sampai bersalin. Hope kali ni pun bertambah baik keadaan sepanjang mengandung anak kedua ni..

Sebenarnya banyak Mimie nak share sepanjang percutian kami selama seminggu.. Banyak tempat kami lawat sekitar Pahang dan Terengganu.. Nanti sambung lagi.. Papai...


Thursday, November 15, 2012

Salam Maal Hijrah dan Happy Anniversary (^_^)

Salam Maal Hijrah buat semua pembaca blog Mimie.. Hari ni merupakan hari ulang tahun perkahwinan Mimie dan Mr. Tajul yang ketiga dalam kalendar islam.. 1431H~1434H..

Alhamdulillah.. Usia perkahwinan 3 tahun ni banyak mengajar Mimie tentang kehidupan yang indah. Suka duka kami kongsi bersama..

Dengan hadirnya tahun baru ini kami sekeluarga memohon kepada Allah SWT memudahkan urusan kami sekeluarga, murahkan rezeki kami sekeluarga dan di berikan kebahagiaan di dunia dan di akhirat. Amiinnnn...

Mimie masih bercuti di Dungun umah FIL.. Sabtu ni baru balik KL. Ni pun baru je balik dari Kuala Terengganu sambut anniversary. Sangat seronok.. Dapat hadiah baju batik dan kaftan dari suami.. Mimie pulak hadiahkan kemeja baju batik untuk Mr. Tajul..

Gambar2 Mimie upload next week ye.. Ni pun update blog guna android dalam IPAD.. So xde mood nak upload gambar lagi.. Hehe.. Ok readers.. Papai...

Friday, November 9, 2012

Mood Cuti ~~~

Hari ni dah Jumaat.. Wahhh...!!! Esok dah cuti.. Next week ade public holiday, cuti Deepavali dan Awal Muharam. Mimie dan suami amik cuti 3 hari. So minggu depan kami cuti seminggu.. Hehehe.. Bahagianya dapat bercuti...

Esok kami sekeluarga nak balik kampung Mr. Tajul di Dungun, Terengganu.. Sebelum sampai Dungun tu WAJIB singgah Kuantan umah family Mimie.. Hahaha.. Wahh...!!! Memang tak sabar la nak balik... Lagipun Awal Muharam ni merupakan Anniversary kami yang ke 3 mengikut kalendar islam.. Alhamdulillah... Semoga kami berbahagia di dunia dan di akhirat.. Amiiinnn...

Balik kampung kali ni Mr. Tajul janji nak bawa makan Maggie Ketam dekat tepi pantai di Dungun.. Hurmm... Best.. Best sangat... Ni yang tak sabar nak balik ni.. Ok la kawan2.. Next time jumpa lagi.. Mood cuti sekarang.. See u... Papai... (^_^)

1 Muharam 1431H-jam 2233hrs

Monday, November 5, 2012

Happy Birthday Nur Batrisyia Zahra #2

Selamat Ulang Tahun kelahiran buat puteri Mama Nur Batrisyia Zahra binti Tajul Ariffin yang berumur 2 tahun. Semoga Allah sentiasa melindungi dan memberi rahmat buat anak Mama tersayang.

Hari Sabtu baru2 ni, 3 November 2012, Ayah dan Mama bawa Batrisyia sambut birthday kat Nando's di Alamanda, Putrajaya. Sebelum tu kami ke Toys R Us coz Mimie dapat redeem RM30 bagi setiap pembelian RM150 ke atas untuk birthday present anak-anak kami. Batrisyia pun seronok dapat stroller baby untuk doll barunya. Habis satu Alamanda tengok telatah si kecil ni tolak stroller baby dia. Comel anak Mama ni. Terserlah sifat seorang kakak.. Hehehe

Batrisyia sekarang dah semakin pintar. Seronok bila dengar Batrisia mengira satu hingga sepuluh tanpa ada skip pun. Pastu pandai mengira One, two, three.. seven, eight, nine, ten.. Paling suka bila dengar Batrisyia nyanyi lagu buai laju2.. Versi rap pulak tu. Takde lenggok tone suara langsung.. Hehehe..


Mama dan Ayah sentiasa mendoakan anak-anak kami membesar menjadi anak yang soleh dan solehah. Semoga anak-anak kami beroleh kebahagiaan di dunia dan akhirat.


Sibuk tolak keliling Toys R Us..

Birthday present dari Mama dan Ayah
Nando's Alamanda (^_^)
Next year tambah ahli keluarga lagi (^_^)

Hari Ahad tu kami ke Car boot Shah Alam.. Alahai ramainya orang.. Tapi seronok dan happy.. Dapat luangkan sepenuh masa bersama suami dan anak-anak (^_^)


Friday, November 2, 2012

Mengidam Daging Salai

Pelik betul karenah orang mengandung ni.. Serius masa Mimie mengandungkan Batrisyia tak pernah teringin nak makan itu ini. Tapi baby kali ni macam2 nak makan. Salah satu dia masak lemak daging salai.. Pening kepala Mr. Tajul.. Hahaha..

Tapi dek kerana cinta dan sayang pada isterinya, Mr. Tajul pun carikan jugak daging salai untuk Mimie.. Mr. Tajul bawa Mimie dan Batrisyia makan di Auntie Aini Garden Cafe 3 hari lepas. Memang marvelous makanan kat sini. Tempat makan pulak ala-ala rimba. Masuk pintu depan ke restoran ni macam rasa kat Bali. Hurmmm.. Sweet la tempat ni. Terima kasih ye suamiku tercinta..

Auntie Aini di Nilai, Negeri Sembilan
Malam tu menu santapan kami of coz la masak lemak cili padi daging salai, kangkung goreng belacan, ayam kampung goreng dan burung puyuh goreng.. Fuuhhh...!!! Bertambah Mr. Tajul. Kalah orang mengidam.. (^_^). Batrisyia pulak sedap betul ratah ayam kampung dengan burung puyuh goreng. Sampai nasi pun tak nak usik..

Balik tu memang kami kekenyangan sangat.. Terima kasih Mr. Tajul coz carikan daging salai untuk Mimie.. (Teringat kawan Mimie orang Seremban cakap>> Kan senang kalau mengidam nak makan fast food..) Nak buat macam mana kawan.. Mimie mengidam kali ni selera kampung.. Hahahaha

Hujung minggu ni Mr. Tajul nak bawa pergi Carboot kat Shah Alam.. Tak sabarnye.. Boleh mengimbau zaman bercinta dulu2 dengan Mr. Tajul.. (^________^)

Kangkung goreng belacan

Ayam kampung goreng

Burung Puyuh Goreng

Yang diidam-idamkan, Masak Lemak Cili Api Daging Salai

Anakanda Batrisyia dengan Mama

Tuesday, October 30, 2012

NIEQ DAN SHAFIK DATANG RUMAH (^_^)

Sape Nieq dan Shafik ni..????

Oooo.. Nieq ni salah seorang BFF Mimie.. Mimie ada 3 orang BFF iaitu Puan Kema, Puan Na dan Nieq.. Nieq datang dengan shafik? Sape Shafik? Shafik tu husband Nieq la.. Kawan sama2 teknik airport kat Terengganu dulu.. Shafik ni senior kami.. Hehehe...

Alhamdulillah... Sampai jugak kamu berdua kat teratak kami ni.. Terkejut jugak Mimie tiba2 dapat call dari Nieq lepas balik kerja semalam. Nieq cakap ada kat Nilai.. Alamak.. Dekat sangat dengan rumah Mimie.. Kelam kelibut Mimie nak siapkan dinner.. Takkan tetamu tak makan kat rumah kami. Kalau dah datang wajib makan kat rumah kami.. Walaupun Mimie bukan chef pakar memasak.. Hahaha..

Dalam kelam kelibut tu, Alhamdulillah suami datang membantu di dapur.. Sempat la menyiapkan juadah makan malam yang tak seberapa.. Sorry ye Nieq.. Sempat buat Ayam berempah, Masak lemak tempoyak pucuk ubi dengan petai, Ikan Bilis masak Pedas, Sambal Belacan dan Ualm timun.. Next time datang bagitau awal2 tau Nieq.. Boleh masak special sikit.. hehehe..

Sorry tak sempat snap picture semalam.. Semoga Nieq dan keluarga sihat selalu ye.. Jaga kandungan baik2.. (^_^)


Wednesday, October 24, 2012

PHILIPS AVENT 3 IN 1 STERILIZER

Alhamdulillah... Tercapai hasrat nak belikan sterilizer untuk Batrisyia. Hope Batrisyia dan adik Batrisyia dapat banyak manfaat lepas ni.. Hehehehe

Sebenarnya dah lama nak beli sterilizer ni. Cuma tunggu yang betul2 offer baru dapat beli. Puas hati beli kali ni. Memang offer kaw kaw.. Harga asal RM349.00 tapi lepas less Mimie dapat RM279.00.. Berbaloi kan menunggu.. Hehehe..

Ni kira advance birthday Batrisyia untuk bulan depan ye.. (^_^)

Alhamdulillah

Sehari order dah sampai (^_^)

Si kecil yang excited semasa buka bungkusan

Batrisyia punyer.. (^_^)

Monday, October 22, 2012

Happy Birthday Suami Tercinta... (^_^)

Hari Sabtu lepas birthday suami tercinta.. Alhamdulillah.. Dah genap 30 tahun umur suami tercinta ni.. Jangan jeles ye hubby.. Dah masuk 3rd series tu.. Isterimu ini still sweet 27th.. 2nd series lagi tau.. Hahahaha... Semoga abang sentiasa dirahmati dan dimurahkan rezeki oleh Allah SWT.. Amiiinnn..

Sempena birthday Mr. Tajul yang ke-30 ni, Mimie tempah khas rainbow cake untuk suami tercinta. Kami celebrate pada 20.10.2012 jam 12 tengah malam. Time ni Batrisyia dah tido pun.. Hehehe..

Buat suami tercinta,
Terima kasih kerana hadir dalam diri sayang sebagai seorang suami dan ayah kepada anak-anak kita..
Terima kasih di atas bimbingan dan panduan hidup berlandaskan syariat agama..
Terima kasih dengan segala kasih sayang, cinta dan pengorbanan buat sayang dan anak-anak..
Terima kasih untuk segalanya sayangku (Ceewaahh... Jiwang sikit hari ni)


Mengimbau kenangan bersama suami ni sangat2 menusuk kalbu. Keikhlasan Mr. Tajul membuatkan Mimie menerimanya sebagai suami dengan berkat dan doa restu kedua orang tua kami.. Alhamdulillah..

LOVE U SO MUCH HUBBY...!!!!

Mengimbau masa tunang dulu2.. Hehehe
Mengimbau masa tunang dulu2.. Hehehe

Friday, October 19, 2012

Garrett Popcorn (^_^)

Menyempat je lunch hour jalan kat KLCC.. Mimie pergi KLCC dengan kawan ofis. Kebetulan ada kerja rasmi di Bank Negara Malaysia. So dah lunch hour tu singgah jap KLCC. Actually sebenarnya takde apa nak beli pun. Cuma tercari2 jugak birthday present untuk suami tersayang. Birthday Mr. Tajul esok. So.. Tak mau cerita kat sini sebab nanti Mr. Tajul baca. Nanti tak suprise hahahaha...

Anyway thankz my ofismate yang sudi teman ke KLCC lepas abis keje tadi. Hehehe.. Kat KLCC ni Mimie beli popcorn. Sedap.. Ada macam2 flavour. Tapi Mimie beli mix popcorn iaitu cheese popcorn + caramel. Kat sini ada rasa kontra lemak cheese dan manis2 caramel. Ok la. Nak pi solat jap. Next time story lagi.. Papai...

Beli small size (RM17). Tu pun tak abis makan (^_^)

Persiapan Raya Korban...

Alhamdulillah...

Minggu depan kita umat islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha. Semoga hari raya korban kali ni bertambah meriah. Tahun lepas kami sekeluarga menyambut hari raya aidiladha di Dungun kampung Mr. Tajul. So tahun ni kami sekeluarga balik ke rumah famili Mama dan Abah Mimie di Kuantan dan kampung nenek Mimie di Muadzam Shah.

Hurmm... Tak sabar nak balik raya ni. Mana taknya.. Suasana raya di Kuantan dan Muadzam sama macam Hari Raya Aidilfitri. Memang tak sabar nak balik. Tapi kali ni cuti tak lama untuk beraya. Kami suami isteri ambil cuti hari Khamis. So.. Maybe Rabu malam lepas kerja tu dah bertolak balik kuantan (Semangat balik kampung sendiri.. Hahaha)

 Kepada semua pembaca blog.. Selamat menjalani ibadah korban dan berhati-hati di jalanraya (^___^)

Thursday, October 18, 2012

Dior Addict 2 (^_^)

welcome my new collection (^_^)
Suke sangat bau dier... Sweetttt....

Wednesday, October 17, 2012

Nak Masak Apa..?

Nak masak apa...??? Setiap kali balik kerja ini la yang merunsingkan fikiran. Seingat Mimie dulu masa mengandungkan Batrisyia memang suka survey resepi kat internet pastu balik terus cuba. Tapi since mengandung anak kedua ni memang tak berapa rajin nak masak. Sampai freeze otak ni nak fikir masak apa. Bahan2 basah banyak tapi mood nak masak tu yang takde. Alhamdulillah Mr. Tajul faham keadaan Mimie sekarang. So terpaksa tapau makanan untuk bawa balik ke rumah.

Masalah Mimie sekarang selera makan memang takde. Masa lunch hour Mr. Tajul hari2 call dan SMS tanya lunch apa sebab dia tahu keadaan Mimie yang tak berapa nak makan. So dengan berat kaki melangkah ke cafe dan tapau untuk makan kat pantry ofis (kalau tak terpaksa la dengar syarahan Mr. Tajul ni).. Nak pilih makanan yang banyak tu pun tak selera. Last2 amik nasi sikit, sayur2 dan ikan. Pastu makan sikit. Baki makanan buang. Huh.. Membazir sungguh... Tapi nak buat macam mana. Dah tak sanggup nak telan.. Sabar la... Semoga tabiat ni cepat hilang. Tak nak bazir2 makanan. Kesian makanan tu.

Sunday, October 14, 2012

Sabtu Yang Padat...

Salam readers...

Semalam Mimie dan keluarga merisik satu keluarga di Cheras bagi pihak adik lelaki Mimie...

Hurmm... Pilihan hati adik lelaki ni boleh tahan jugak.. So semalam merisik sekaligus mengikat ikatan pertunangan. InsyaAllah tahun hadapan bertambah la ahli keluarga Mimie lagi..

Mama Mimie pulak nervous bukan main. Mana taknya.. 1st time anak teruna gi meminang dan 1st time juga sarung cincin ke jari manis anak dara orang. Sebelum ni Mama dan Abah tengok anak dara dia disarung cincin (aku and Kak Long dulu2 la) hehehe

Alhamdulillah selamat semua majlis. Lepas majlis pertunangan, Mimie, Mr. Tajul dan Batrisyia ke Kuala Selangor. Jumpa my sis in law baru keluar dari Hospital Sungai Buloh. Then malam tu kami tido di Kuala Selangor umah sis in law. My MIL, Ummie pun ada. Sedapnye dapat makan serawa durian dengan pulut yang ummie buat. Siap bawa bekal balik ke rumah.

Malam ni memang penat sangat. So nak tido awal. Esok kojer.. Mr. Tajul pulak ada duty rukun tetangga area perumahan kami. Kesian Mr. Tajul kena duty dari jam 2 pagi sampai 5 pagi. Pastu nak kerja lagi.. Tapi takpe la. Sekali sekala. Adat la hidup berukun tetangga kan..

Okay readers.. Selamat malam.... Zzzzz....

Friday, October 12, 2012

Doktor Peribadiku (^_^)

Mimie sekarang dah ada doktor peribadi.. Sape tu doktor peribadi Mimie? Of coz la Mr. Tajul tercinta.

Sejak Mimie mengandung ni, Mr. Tajul banyak menjaga makan minum dan kesihatan Mimie. Sebelum ni Mr. Tajul cukup menjaga Mimie dan keluarga. Cuma kali ni terlalu menjaga kesihatan Mimie. Kalau tak buat yang disuruhnya alamatnya berkarung la nasihat yang Mimie kena dengar. Hehehe..

Since di awal kehamilan ni, Mimie memang nak ucap terima kasih kat Mr. Tajul sebab tolong kemaskan rumah, basuh baju,basuh pinggan, mop rumah. Alahai.. Bertuah sungguh badan dapat suami macam abang. Terima kasih sayang..

Okla la.. Nak rehatkan badan bersama keluarga..

P/s: Esok nak pi merisik satu keluarga untuk adik lelaki Mimie.. (^_^)

Thursday, October 11, 2012

Aku Yang Kurus...???

Wah.. Wah... Tak boleh blah bila baca tajuk entry ni kan.. Hahaha...

Sebenarnya sebelum ni ada ramai jugak kawan2 tegur badan dah semakin susut. Tapi semalam bila mama Mimie sendiri yang dah tegur badan anaknya dah makin susut baru la terasa berat ni dah semakin berkurang.

Sebelum Mimie tahu yang Mimie tengah pregnant sekarang, Mimie dah dapat balik berat masa sebelum menggandungkan Batrisyia dulu. Alhamdulillah.. So, sekarang my 2nd preggy sama macam mengandung my 1st baby dulu..

Sebenarnya Mimie nak share pengalaman mengandung anak pertama dengan anak kedua ni. Memang banyak bezanya. Nanti next entry Mimie share story bersama. Semoga Allah memberi kekuatan untuk Mimie menjaga kandungan ni bersama suami dan orang-orang di sekeliling Mimie..

Tuesday, October 9, 2012

HALFEST MALAYSIA (^_^)

Ekspo Halal Terbesar Malaysia akan berlangsung pada 10-14 Oktober 2012 di PWTC.

Hurmm... Menarik sangat2... So.. minggu ni ada perancangan bersama keluarga.. InsyaALLAH.. Banyak akiviti yang disediakan. Tambahan pulak Mimie memang cuti minggu ni.. Hehehe..

Jom pergi beramai-ramai.. Masuk PERCUMA...!!!!




Friday, October 5, 2012

Muara Hati (^_^)



Suka sangat lagu ni... Hubby jom nyanyi sama-sama.. hehehe

Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati kan tetap setia
Ku percaya kemana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersemadi
Takkan terpisah hati

[Chorus]
Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu
Aku ada kerna kau ada
Dan cinta hatiku hanyalah untukmu
Jalanku tertuju padamu
Kemana pun kan pasti kembali

[Ulang chorus]
Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Bersatu dalam hatimu
Hanya dirimu dan aku
Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk (merasuk dalam hati)
Cinta

Wednesday, October 3, 2012

Kerja Shift....??? (T_T)

Salam blogger and reader..

Kerja shift???

Dah macam kerja kilang je bunyi die kan... Tapi ni bukan kerja kilang tau.. Ni kerja gomen. Tapi sebab event yang besar gedabak ni menyebabkan ada pegawai yang kena bekerja pagi, petang dan malam.

Dari segi pembahagian tugas Mimie kena duty malam sepanjang minggu ni.. 7 malam sampai 7 pagi (12 jam).. Boleh bayang tak di awal kehamilan kena mengharungi kerja malam.. Ceh.. Orang lain mengandung yang keje shift selama ni rilek je..

Sebenarnya Mimie tak pernah kerja shift. Event suami pun bukan kerja shift. Maklumlah dua-dua kerja berpendapatan tetap dan berpencen kan. So memang rasa lain sangat. Bila sorang pergi kerja sorang baru balik kerja. Bila sorang baru balik kerja, sorang baru pergi pulak.. Sedihkan...??? Sebenarnya Mimie lagi sedih sebab tak dapat peluk bantal bucuk Mimie tiap malam (Mr. Tajul cayang).. Isk.. Isk..

Cepat la minggu ni berlalu.. Next week Mimie nak cuti seminggu.. Papai...


Monday, October 1, 2012

Double Line (^_^)

Double line.....????

Haaa.. Ni bukan kes kena saman memotong di garisan berkembar.. Hehehe.. Sebenarnya kalau sebelum ni semua ada baca tentang HATI BERBUNGA-BUNGA sebab perancangan berjalan dengan kehendak dan izin Allah..

Hari ini 1  Oktober 2012 bersamaan bulan baru dan entry pertama di bulan ini dalam blog kesayangan Mimie. Sempena entry pertama ni Mimie nak kongsi berita gembira bersama teman2 blog dan mommy2 blogger semua.

Kalau yang mengikuti blog Mimie sebelum ni, Mimie ada post tentang PLANNING FOR 2ND CHILDREN. InsyaAllah tahun hadapan ahli keluarga kami akan bertambah.. Batrisyia akan dapat adik..

Masa Mimie tunjukkan pregnant test ni double line, Mr. Tajul sangat2 gembira. Alhamdulillah.. Mr. Tajul sujud syukur. Teringat masa dapat berita gembira mengandungkan Batrisyia dulu pun Mr. Tajul sujud syukur juga..

Test ni di ambil 3 minggu lepas. Tapi kami hold dulu untuk beritahu kepada kaum keluarga. Al-maklumlah di awal kehamilan kena banyak berjaga. So, last week kami inform pada keluarga kami. Macam2 nasihat yang Mimie terima.

Pesanan Mama buat anakanda ni,
Alhamdulillah tambah cucu lagi.. Jaga diri.. Hati-hati buat kerja.. Jaga pemakanan..

Pesanan Ummie buat menantu ni,
Alhamdulillah.. Jaga diri, hati-hati.. Jangan angkat benda2 berat.. Jaga makan dan kesihatan..

Pesanan Mama dan Ummie tak banyak beza. Yang penting nasihat menjaga diri di awal kehamilan itu penting. Mr. Tajul pun bukan main sensitif dengan tindak tanduk Mimie. Sayang kena makan ini, kena makan itu, kena minum susu, jangan lupa amik folic asid hari-hari, jangan lupa letak bantal dalam car seat semasa memandu, jangan pandu laju2.. jangan itu, jangan ini.. Alahai suamiku ini.. Excited sangat nak timang anak lagi yer..

InsyaAllah abang.. Sayang ingat pesan abang. Tahun depan insyaAllah teman sayang dalam labour room sekali lagi untuk sama-sama menyambut cahaya mata kita ye.. Aminnn...


Tuesday, September 25, 2012

Hati berbunga-bunga (^_^)

Alhamdulillah...

Lama dah tak update story kat sini.. Sorry to my reader... Mimie tengah prepare untuk big event awal bulan depan.. So tak dapat nak update story banyak2 kat sini.

Awal bulan depan Mimie terlibat sebagai salah seorang Liaison Officer untuk lebih dari 100 buah negara selama seminggu. Sesiapa ada pengalaman sebagai Liaison Officer boleh kongsi dengan Mimie.. Hope segalanya dipermudahkan.. Konvensyen pulak dekat KLCC. Addoooiii... Nak mengadap jam dan delegasi ni lagi.. Hurmmm....

So readers... Sebenarnya hati berbunga-bunga bukan pasal liaison officer ni. Hati Mimie berbunga-bunga sebab perancangan yang selama ini dirancang berjalan lancar. Apa perancangan tu...??? Nanti ada masa Mimie kongsi yer... Ok readers... Jumpa lagi.. Papaiiii....

Notakakitangan: Terima kasih Mr. Tajul.... Love u forever n ever... Batrisyia jugakk... (^___^)

Thursday, September 20, 2012

Handset tertinggal...!!!

Alahai...

Camne la handset boleh tertinggal ni... Sekali dengan pas nak masuk office.. Dah la nak masuk opis pintu berlapis2 untuk segala urusan..

Penyelesaiannye..

Call Mr. Tajul.. Alhamdulillah masih di rumah dan belum gerak ke tempat kerja lagi.. So my laling.. Minta tolong hantar handset and pas kerja ur lovely wife ni yer bucuk cayang... Hehehehe...

P/s: Menunggu Mr. Tajul tiba... (^_______^)

Wednesday, September 19, 2012

Nasihat dari suami tercinta

Perkongsian di FB oleh Mr. Tajul kepada Mimie (^_^)
Terima kasih abang.. Alhamdulillah selalu kita amalkan setiap hari dari celik mata sehingga sebelum kita melelapkan mata bersama.. Terima kasih atas bimbingan yang diberikan kepada isteri dn anakanda..

Tuesday, September 18, 2012

ZOO NEGARA (^_^)

Alhamdulillah...

Semalam cuti yang menyeronokkan.. Mana taknya.. Mr. Tajul bawa Mimie dan Batrisyia ke Zoo Negara.. Batrisyia memang enjoy tengok animal kat sini. Macam2 haiwan dah dilihat oleh Batrisyia. Pandai anak Mama dan Ayah ni ajuk harimau dan singa mengauumm.. Sungguh mencuit hati Mimie dan Mr. Tajul..

Seharian di Zoo Negara memang memenatkan.. Tapi yang penting kami sangat2 gembira.. At least masa bersama keluarga terluang pada hari2 cuti ni.. Thank you Mr. Tajul for this plan untuk Mama dan Batrisyia.

Untuk yang nak datang ke sini harga tiket untuk masuk Zoo Negara bagi dewasa RM20 seorang (kena tunjuk mykad). Untuk foreigner harga lain okay.. Hehehe.. Batrisyia free... Nak naik train pulak harga RM3.00 seorang.

Lepas balik dari Zoo kami attend rumah terbuka sekitar rumah pulak. Satu hari yang penuh aktiviti dan pengisian keluarga. Okay.. Layan gambar... Hehehe

Selamat Datang..!!!

Ayah stooppp!!!

My Sweet potato.. (^_^)

Mama yang terlebih happy Hahaha...

My sweetheart..!!!

Ehem.. Ehemm.. My love (^_^)

Pengembaraan si kecil..

Alligator VS Crocodile

Cinta Hati saya (^_^)

Batrisyia dan Mama yang happy

Giraffe

Batrisyia yang takut gajah besar

Notakakitangan: Mr. Tajul yang semakin busy dengan parlimen yang akan bersidang. Apa-apapun.. Sangat berterima kasih buat cinta hati Mimie ni coz masa terluang sepenuhnya diberikan kepada Mimie dan anak kami.

WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG