Thursday, May 17, 2012

Manusia Yang Perasan Bagus

Salam semua,


Hari ni Mimie nak story tentang seorang manusia yang merasa dirinya hebat, perasan bagus, rasa diri sentiasa perfect, memandang pangkat dan status dan sebagainya. Bagi Mimie ni sifat2 jelik. (Huh..! Menyampah betul dengan orang macam ni)

Pernah dengar orang mengomel "Awak tu gred berapa? Belajar tinggi mana? Dah kerja berapa lama?". Menyampah betul Mimie dengar ayat ni. Walaupun ayat ni bukan ditujukan pada Mimie tapi sebagai sesama manusia patut ke ko keluarkan statement macam ni. Apalah sangat pandangan orang jika hendak dibandingkan dengan pandangan Allah?. Yang menilai itu Allah dan bukannya manusia okay? So nak remind sikit la kat mok cik ni (tak tau la mok cik ni nak baca ke tak kan..?),

'Manusia semuanya sama di mata Allah, Tak kira pangkat, kedudukan, pelajaran setinggi gunung. Yang membezakan sesama manusia adalah keimanan dan ketaqwaan kepada Allah'.

Bagi Mimie orang seperti ni sebenarnya adalah orang yang tak bersyukur dengan kurniaan Allah. Dan terasa dirinya Bajet Bagus. Huh! Alergik sungguh Mimie dengan manusia macam ni. Lagi satu, Mimie paling pantang dengan manusia yang suka membanding2kan diri dengan orang lain. Don’t compare your life to others. You have no idea what their JOURNEY is all about

Alhamdulillah Mimie sudah cukup bersyukur dengan kehidupan sekarang. Semoga Allah jauhkan Mimie dengan sifat2 macam ni. Duhai hati, janganlah terkorban dengan DUNIA. Hidup hati sebenarnya untuk mencari mati yang sempurna.


Note: Life is too short to waste time hating anyone


~~~USS Singapore.. Mood: happy~~~


8 comments:

  1. Betul. Siapalah kita untuk nilai orang lain. Walaupun mereka bagus sekali jangan perkecilkan orang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2..
      Yang pentinf sentiasa bersyukur.
      Tak guna memandang duaniawi semata2.

      Delete
  2. tak suka jugak org suka suka nilai kita dan banding2kan kita dengan dia atau orang lain...tak suka tak suka!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..
      Mmg tak suka..
      Hope org2 mcm ni sedar la spy bsyukur dgn apa yg die ada.

      Delete
  3. xleh nk prasan bagus, sbb ramai lg kt luar sana yg lg bgus. dan yg tak bagus tu pn xsmestinya xde guna, manusia slg mmerlukan. klu xde nelayan, petani, keje tinggi pn xdpt mkn ikan dgn beras jgk kn? btul x akak? (^__^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.
      merendah diri adalah sifat yang terbaik..

      Delete
  4. Assalam,

    thx atas ingatan ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Sue..
      Sama2 menjadi ingatan bersama.
      (^_^)

      Delete

KoMeN2 BeRnAs Di SiNi.. (^__^)

WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG