Monday, August 27, 2012

Tart Nenas Favourite Ummie (^_^)

Salam readers..

Bulan pose hari tu Mimie tak update pun story nak buat kuih raya.. Mimie start buat kuih raya masa balik umah famili Mimie di Kuantan. Sehari sebelum raya sibuk buat kuih tart dan biskut famous amos.

Terima kasih buat suami tercinta coz sudi tolong isteri abang ni buat kuih raya.. Walaupun berkain pelikat, gigih betul tolong Mimie buat kuih raya. Hehehe..

Tart ni kegemaran my mother in law. Setiap tahun mesti Ummie mesti tanya Mimie buat kuih tart tak? So.. Wajib buat untuk mak mertua tersayang..

Resepi tart

Bahan-bahannya;
250g butter (1 buku butter tu)
2 biji telur kuning
30g gula icing
1/2 camca teh garam
1/2 canca teh esen vanila
20g tepung jagung
350g tepung gandum

Cara membuatnya;
1. Pukul 2 biji telur kuning.
2. Masukkan gula dan pukul lagi.
3. Masukkan butter dan pukul lagi lagi..
4. Masukkan esen vanila, garam dan pukul lagi.
5. Masukkan tepung jagung dan pukul sebati.
6. Last sekali masukkan tepung gandum sehingga jadi doh.
7. Masukkan doh dalam acuan semperit dan picit sampai keluar.
8. Letak inti sebelum gulung tart.
9. Sapu telur kuning atas tart yang dah bergulung.
10. Bakar pada suhu 150-175 darjah celcius selama 10-15 minit. Siap..

Rupa tart yang tgh dibakar




Alahai suami Mimie ni.. Sweetnye tolong Mimie.. Hehe


 Notakakitangan: Kemeriahan syawal buat keluarga sungguh membahagiakan.. Terima kasih Allah.. (^_^)

4 comments:

  1. hohoho.. tart macam2 versi adakan sekarang ni.. tp family lin tetap dengan tart gulung.. :D

    ReplyDelete
  2. tart nenas fav tp x reti wat he3

    ReplyDelete
  3. alhamdulillahh suami adik rajin gak tolong
    pasti tartnyee sedap :)

    ReplyDelete

KoMeN2 BeRnAs Di SiNi.. (^__^)

WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG