Monday, April 29, 2013

Complete Kelengkapan Bersalin (^_^)

Alhamdulillah.. Selesai persiapan menyambut kelahiran anak kedua kami. Lately ni memang tak larat sangat dah nak berjalan.. Dah semakin sakit di bahagian perut. Baby semakin aktif dan membesar. Tidur malam pun dah semakin tak selesa.

Semalam kami ke Manjaku di Bangi. Masa preggy Batrisyia dulu pun memang tempat ni la kami shopping keperluan bayi dari pakaian, katil sehinggalah kelengkapan mandian dan lain-lain. Semua ada kat sini.
Set bersalin pun Mimie dah beli. Sebelum ni Mimie pernah bagitau nak guna set bersalin Tanamera. Tapi selepas buat research berkenaan dengan produk Tanamera, Mimie tak jadi ambil. Last sekali Mimie pilih set bersalin NR (Nona Roguy). Sebab Mimie pilih set NR selepas baca pengalaman mommy dalam blog ni.. "SET BERSALIN NR VS TANAMERA"

Mimie risau masalah sembelit semasa dalam pantang. Semasa dalam pantang Batrisyia, Mimie mengalami masalah sembelit walaupun sebelum ni memang tak pernah sembelit pun. Tambah2 bersalin normal. Memang risau tertetas jahitan. Last2 memang tertetas pun.. Adoi.. Ngeri dan ngilu bila tertetas jahitan. Kalau pergi hospital confirm jahit mentah2 tanpa bius.. Memang tak nak.

Last choice Hubby call kawannya di Hospital Serdang. Advice dari kawan Hubby suruh beli gel penutup luka. So, Mr. Hubby bawa la pergi ke Klinik An-Nur di Putrajaya. Alhamdulillah ada gel tu. Tapi doktor advice jangan pakai lebih 3 hari sebab tisu baru akan tumbuh. Alhamdulillah. Lepas 3 hari nurse datang check kat rumah tanya ada gunting tak masa bersalin. Mimie cakap ada. Tapi nurse tu pelik sebab takde langsung kesan gunting atau luka. Kulit tutup cantik macam takde apa2. Tapi serius.. Mimie lupa la nama ubat tu. Huhuhu..

Set Bersalin NR ni Mimie beli secara online. Harga pasaran RM360. Tapi Mimie beli secara online dapat harga RM300 dan beberapa barang Free Gift seperti pilis, param, minyak telon bayi, barut bayi, losyen pati halia dan sabun susu beras. Oleh sebab set ni takde mandian rempah selepas bersalin Mimie beli kat kedai jamu area Tesco Nilai. Satu paket rempah Jamu Mak Dara 200gram harga RM19.00. Kalau online jual RM30 satu. So Mimie terus beli kat kedai jamu tu.. Hehehe.. Ni kelengkapan bersalin untuk Mimie. 

Set Bersalin NR
Set Bersalin NR
Rempah Mandi Jamu Mak Dara
Free Gift Pilis
Free Gift Losyen Pati halia
Free Gift Barut Bayi
Free Gift Minyak Telon Bayi
Free Gift Sabun Susu Beras
Free Gift Param
Tak sabar menunggu kehadiran ahli baru dalam keluarga kami.. Semoga semuanya dalam lindungan Allah SWT.. (^_____^)

4 comments:

  1. dah complete baru rasa lega kan. alahai.. dah tak lama dah tu..

    ReplyDelete
  2. Ngilu kakak bila Mimie cerita tetas tu. Tak dapat kakak banyangkan sakitnya.. Sebaiknya beli persiapan sekarang baguslah Mimie. Dulu kakak guna Amway. Tapi akak ada guna NR punya minyak panas dia Bila pakai lama-lama jadi sejuk suka kakak pada bau dia...Sampai sekarang kakak guna sebab makcik yg urut kakak tu guna minyak NR nie...

    ReplyDelete
  3. semoga dimudahkan cara dan selamat semuanya

    ReplyDelete

KoMeN2 BeRnAs Di SiNi.. (^__^)

WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG