Friday, February 14, 2014

Resepi bubur filet ikan dory

Atas permintaan kak Lia, mommy kepada amsyar dan zara, Mimie share resepi untuk our kiddos.

Oh lupa nak cakap sikit tetang ikan dory. Ikan ni kalau rupa sebenar die memang ngeri. Ade mcm piranha haha. Tapi isi die lembut dan putih. Kalau kat tesco memang ade filet frozen ni. Memang isi ikan 100% xde tulang. So amat selamat buat bubur untuk anak tercinta. Kalau fish n chip tu guna ikan dori la. Kaya dengan omega dan sesuai untuk anak-anak.

Step 1:
Ambil 1 slice isi ikan. Gunting kecil2 dan letak ke tepi.

Step 2:
1/2 cup beras basuh dan toskan. Masukkan air dalam beras. Masak sehingga mendidih kemudian masukkan isi ikan dori. Masukkan kiub pati ikan bilis setengah kiub. Sedikit je gula dan garam buat perasa.

Step 3:
Masukkan 1 sudu besar olive oil atau majerin ke dalam bubur yang tengah didih. Dan tunggu sehingga bubur hancur dan masak untuk di hidang pada anak-anak tercinta.

Olive oil dan majerin tu diletakkan untuk menambah tenaga kepada Aqilah sebab sekarang dah dapat step merangkak. Hehe

No comments:

Post a Comment

KoMeN2 BeRnAs Di SiNi.. (^__^)

WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG