Monday, October 27, 2014

Saya nak cuti... (^_^)

Salam Maal Hijrah. Tahun baru. Azam baru. Hijrah baru. 1 Muharram genap pernikahan kami yang ke 5. Semoga kebahagiaan sentiasa menjadi milik kami dan sekeluarga.. Ammminnnnn... ♥♥♥

Dah lama tak pergi cuti-cuti Malaysia. Rindunya nak travel dan berehat melihat ciptaan Allah bersama suami dan anak-anak.. Anniversary kami yang ke 5 ni sambut lambat sikit. Al maklum la Mr. Tajul ni tiap-tiap tahun terlibat dengan perhimpunan Maal Hijrah. So sambut lewat sikit takpe untuk buat perkara baik kan..

So esok nak pi holiday. 3D2N nak ke Port Dickson. Honeymoon dengan anak-anak sekali.. haha.. Then 1 November ni nak travel dengan flight pulak. Ala... cuti-cuti dalam Malaysia jer pun.. hehe.. Tak kisah la dalam ke luar negara. Yang penting masa dengan keluarga.. Ohhh.. tak sabarnya esok... (^_^)

Friday, October 24, 2014

Viral Asam Boi

Okay.. kalau buka FB sekarang kebanyakkannya post pasal mangga asam boi.. Terliur tau tengok mangga tu muahahaha.. Oleh kerana itu akhirnya Mimie pun terjebak. Mula-mula tu beli dulu. Masa beli tu penjual tu baru nak buat mangga asam boi. So Mimie pun tengok cara die buat. Takde susah pun. Gaul je semua bahan.

Oleh kerana dah terjebak. Semalam Mimie mulakan experiment. Mula-mula buat mangga asam boi. Lepas tu Mimie cuba kedondong asam boi. Marvellous. Serius sedap.. Kalau ada nak cuba buat bahan die hanya perlukan gula, garam, cili api, asam boi dan mangga/kedondong. Then gaul semua bahan tu. Perap dalm peti 4-5 jam dan boleh makan.. yummm... yummm...

Tuesday, October 21, 2014

Setiap berlaku ada hikmahnya...

Birthday boy celebration. Khas buat suami tercinta Mr. Tajul Ariffin..

Balik kerja semalam Mimie ambil Aqilah di Taska KBS. Then ambil tempahan kek untuk birthday husband. Then ambil Batrisyia dari kindergarten. Balik rumah siapkan anak-anak coz Mr. Tajul dah cakap nak sampai rumah sebelum pukul 7.

So Mimie pun tunggu sampai la dah masuk maghrib. Mr. Tajul still tak balik. Then bila Mimie call tak angkat. Huh.. risaunya hanya Allah sahaja yang tahu.. Mimie solat maghrib sementara menunggu Mr. Tajul pulang.

Lepas solat maghrib Mr. Tajul call yang die lewat coz berenti solat di masjid tapi lewat sampai sebab mengalami kemalangan terlanggar anak babi. Risau bukan main lagi Mimie. Then Mr. Tajul cakap kereta dan Mr. Tajul ok so nak terus pergi basuh kereta.

Hurmmm.. tertangguh agenda dinner dengan Mr. Tajul untuk celebrate birthday.  Lebih kurang pukul 8.30 baru Mr. Tajul sampai rumah. So lepas Mr. Tajul mandi kami siap-siap dinner di luar.. Alhamdulillah. Semua selamat..

Malam tu kami dinner di The Windmill Station. Makanan ala barat tapi still ade local food. Kami order western mix local.. nak buat macam mana.. dah memang tekak melayu hahaha.. So far makanan kat sini memang sedap.. 1st time makan.. Harga pun berbaloi.. kakak Batrisyia habiskan 2 mangkuk mushroom soup.  Si adik pulak dengan French fries die.. Selera mat salleh betul dua beradik ni.. Apa-apa pun memang happy sangat... hehe... ♥♥♥ Setiap berlaku ada hikmahnya.. Kita merancang tetapi perancangan Allah Maha Hebat...

Brithday's cake untuk Ayah aka My love

The Windmill Station @ Komplek Sukan Airport

Chenta Hati saya

Mushroon soup

Grill Chicken with pineapple fried rice (Hubby punyer)

Lamb chop with fried rice (saya punyer)

Monday, October 20, 2014

Happy Birthday Mr. Tajul

Selamat ulang tahun kelahiran buat suami tercinta Mr. Tajul Ariffin. Semoga Allah memberi abang kebahagiaan. Dilimpahkan rezeki yang meluas. Diberikan kesihatan yang baik dan dipenuhi rasa cinta buat isteri dan anak-anak..

Malam ni kita celebrate tau.. hehe.. pagi tadi bangun tido Mimie terus wish.. Amboi.. umur sendiri pun dah lupa Mr. Tajul ni masa Mimie wish. Perasan muda ler tu.. haha.. Apa-apa pun terima kasih buat abang coz muncul dalam hidup Mimie dan diberikan serikandi yang bijak untuk kita sebagai amanah buat kita.

HAPPY BIRTHDAY MR. TAJUL ARIFFIN. MAMA AND KIDDOS LOVE YOU FOREVER AND EVER... ♥♥♥

Sunday, October 19, 2014

Welcome nephew

My sister in law dah selamat lahir baby boy di Hospital Sungai Buloh pada 13hb Oktober 2014. So semalam kami melawat baby yang diberi nama Muhammad Faris Ais'y di Kuala Selangor. Susah tau mak anjang nak menyebut nama hehe.. Semoga baby dah ibu sentiasa sihat hendaknya...

Esok 20.10.2014... jeng...jeng...jeng...
Birthday boy in da house.. Kek Mimie dah tempah untuk husband.. Just nak cari tempat untuk celebrate.. Oh my hubby.. You're getting old haha.. Love you forever... ♥♥♥

Friday, October 17, 2014

Penyusuan Susu Ibu

Just nak share bagi ibu-ibu yang tengah atau pun berusaha untuk menyusu bayi. Sekarang memang penyusuan ibu ni semakin mendapat perhatian di Malaysia. Kalau di klinik kesihatan memang ada ceramah berkaitan penyusuan ibu ni.

Alhamdulillah Mimie berjaya menyusu anak secara exclusive. Exclusive breastfeeding adalah menyusu anak sehingga umur 6 bulan tanpa ada makanan tambahan atau pun campuran susu formula yang lain.
Pertama sekali memang Mimie bersyukur pada Allah sebab dari anak pertama sehingga kedua air susu memang dah keluar semasa mengandung 8 bulan. So masa anak-anak lahir Mimie dah dapat menyusu terus anak. Alhamdulillah.

Apa yang penting pada susu ibu?
Sebenarnya banyak sangat kelebihan penyusuan ibu. Pertama sekali boleh lindung bayi dari jangkitan. Then dapat kurangkan risiko alahan pada bayi. Selain tu untuk ibu-ibu boleh kurus badan tau. Boleh kurangkan risiko diabetes, darah tinggi dan obesiti (Alhamdulillah tak pernah ada sepanjang mengandung).

Okay macam mana nak simpan susu perahan ibu?
Susu yang diperah boleh disimpan dipeti sejuk bahagian beku dan boleh tahan selama 3 bulan. Kalau letak dalam peti sejuk bukan bahagian beku boleh tahan 6-8 hari sahaja. Tapi kalau ibu-ibu memang banyak sangat susu sampai takde tempat nak letak boleh beli deep freezer. Harga dalan RM500. Susu boleh tahan dalam 6 bulan. Okay susu yang nak guna dan dah dicairkan perlu diberi anak untuk sekali minum. Sekiranya ada lebihan susu sila Buang susu tersebut. Jangan simpan semula dalam peti sejuk.

Jadual perahan susu...
Haa.. bab ni memang kena rajin kalau nak menyusu anak tanpa susu formula. Macam mimie.. Jadual pam susu Mimie pada pukul 7.00pagi selama 20 minit buat double pump. Then pukul 10.00 pagi. Lepas tu pukul 1 petang. Lepas tu pukul 5 petang. Malam memang tak pam sebab direct feed pada anak. Tapi bangun pukul 3 pagi untuk pam (masa ni memang susu banyak). Lepas tu ulang balik waktu. Seeloknya timing mesti sama. Bukan apa senang susu nak keluar sebab dah masa yang biasa dipam. Kalau double pump memang cepat dan mudah penuh botol susu. Amik masa cuma 20-25minit satu sesi.

Makanan tambahan untuk tambah susu.
Kalau kita tengok kat laman sosial memang banyak sangat produk untuk tambah susu. Bagi Mimie tak perlu sangat bergantung pada supplement. Apa yang penting adalah mindset kita. Kalau kita telan berpuluh supplements tapi mindset cakap 'susu saya tak banyak' 'puting saya kecil anak tak dapat hisap'.. so memang takkan berjaya. Tanam dalam mindset 'susu saya banyak' 'anak saya puas menyusu' InshaaAllah usaha kita untuk menyusu anak akan tercapai.

Letakkan target nak menyusu anak tanpa susu formula sampai 6 bulan. Bila dah berjaya 6 bulan tetapkan target sehingga 8 bulan dan seterusnya..
Ok readers.. semoga berjaya... ♥♥♥

Tuesday, October 7, 2014

Salam Aidiladha 1435H

Alhamdulillah. Semoga ibadah korban tahun ini diterima Allah..

Mimie sekeluarga pulang berhari raya hari Jumaat malam selepas balik kerja. Raya haji tahun ni beraya di rumah in law di Dungun. Sebelum balik Dungun kami singgah bermalam di Kuantan. Semua adik beradik Mimie balik ke Kuantan sebelum Mimie dan kakak bertolak ke rumah mertua masing-masing.

Oleh sebab hari sabtu tu semua dah berkumpul, so dah macam raya sehari awal. Hehe.. Pagi tu Mama buat nasi dagang. Tengah hari pulak menu rendang ayam hutan dengan daging goreng rusa. Memang marvellous. Lepas lunch Mimie bertolak ke Dungun manakala kak long Mimie bertolak ke Negeri Sembilan rumah in law masing-masing.

Pagi raya Aidiladha kami menunaikan solat Aidiladha di masjid terdekat dengan rumah mertua. Lepas tu ziarah pusara arwah datuk Mr. Tajul. Then ziarah rumah sedara mara Mr. Tajul.

Hari esok hari rabu baru balik ke KL. Kalau balik cuti memang tak sah kalau tak lama.. hahaha.. take advantage sebab anak tak sekolah kan.. So tak perlu bersesak jem.. hehe.. ok readers. Selamat Hari Raya Aidiladha 1435H. ♥♥♥



WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG