Friday, October 17, 2014

Penyusuan Susu Ibu

Just nak share bagi ibu-ibu yang tengah atau pun berusaha untuk menyusu bayi. Sekarang memang penyusuan ibu ni semakin mendapat perhatian di Malaysia. Kalau di klinik kesihatan memang ada ceramah berkaitan penyusuan ibu ni.

Alhamdulillah Mimie berjaya menyusu anak secara exclusive. Exclusive breastfeeding adalah menyusu anak sehingga umur 6 bulan tanpa ada makanan tambahan atau pun campuran susu formula yang lain.
Pertama sekali memang Mimie bersyukur pada Allah sebab dari anak pertama sehingga kedua air susu memang dah keluar semasa mengandung 8 bulan. So masa anak-anak lahir Mimie dah dapat menyusu terus anak. Alhamdulillah.

Apa yang penting pada susu ibu?
Sebenarnya banyak sangat kelebihan penyusuan ibu. Pertama sekali boleh lindung bayi dari jangkitan. Then dapat kurangkan risiko alahan pada bayi. Selain tu untuk ibu-ibu boleh kurus badan tau. Boleh kurangkan risiko diabetes, darah tinggi dan obesiti (Alhamdulillah tak pernah ada sepanjang mengandung).

Okay macam mana nak simpan susu perahan ibu?
Susu yang diperah boleh disimpan dipeti sejuk bahagian beku dan boleh tahan selama 3 bulan. Kalau letak dalam peti sejuk bukan bahagian beku boleh tahan 6-8 hari sahaja. Tapi kalau ibu-ibu memang banyak sangat susu sampai takde tempat nak letak boleh beli deep freezer. Harga dalan RM500. Susu boleh tahan dalam 6 bulan. Okay susu yang nak guna dan dah dicairkan perlu diberi anak untuk sekali minum. Sekiranya ada lebihan susu sila Buang susu tersebut. Jangan simpan semula dalam peti sejuk.

Jadual perahan susu...
Haa.. bab ni memang kena rajin kalau nak menyusu anak tanpa susu formula. Macam mimie.. Jadual pam susu Mimie pada pukul 7.00pagi selama 20 minit buat double pump. Then pukul 10.00 pagi. Lepas tu pukul 1 petang. Lepas tu pukul 5 petang. Malam memang tak pam sebab direct feed pada anak. Tapi bangun pukul 3 pagi untuk pam (masa ni memang susu banyak). Lepas tu ulang balik waktu. Seeloknya timing mesti sama. Bukan apa senang susu nak keluar sebab dah masa yang biasa dipam. Kalau double pump memang cepat dan mudah penuh botol susu. Amik masa cuma 20-25minit satu sesi.

Makanan tambahan untuk tambah susu.
Kalau kita tengok kat laman sosial memang banyak sangat produk untuk tambah susu. Bagi Mimie tak perlu sangat bergantung pada supplement. Apa yang penting adalah mindset kita. Kalau kita telan berpuluh supplements tapi mindset cakap 'susu saya tak banyak' 'puting saya kecil anak tak dapat hisap'.. so memang takkan berjaya. Tanam dalam mindset 'susu saya banyak' 'anak saya puas menyusu' InshaaAllah usaha kita untuk menyusu anak akan tercapai.

Letakkan target nak menyusu anak tanpa susu formula sampai 6 bulan. Bila dah berjaya 6 bulan tetapkan target sehingga 8 bulan dan seterusnya..
Ok readers.. semoga berjaya... ♥♥♥

1 comment:

  1. btul tu.. kadang lin stress bila budak menangis je orang kata susu tak cukup ni... kecian mak budak tu... serba salah dah...

    besan.. tahniah... opppsss =D

    ReplyDelete

KoMeN2 BeRnAs Di SiNi.. (^__^)

WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG