Thursday, November 27, 2014

Serikandi kami...

Pengaruh Upin Ipin pada anak-anak memang kuat. Bukan saje kakak Batrisyia. Yang si kecil Aqilah pun bukan main lagi dengan Upin Ipin ni.. sampai ayam goreng pun boleh berebut dengan kakak untuk dapatkan drumstick.

So sekarang kalau nak beli drumstick kena beli dua. Dah tak boleh share dengan kakak. Tak cukup.. nampak je kecik Aqilah ni. Tapi selera makan boleh tahan.. Aqilah ni ikut genetik ayahnya yang banyak.. Rangka kecik dan tinggi.. Fuhh.. kembang Mr. Tajul hehehe..

Tahun depan Batrisyia dah 5 tahun.. Mimie dan Mr. Tajul still hantar kat Little  Caliph. Sebab pembelajaran sangat bagus. Anak-anak dididik boleh membaca dan solat pada usia 4 tahun. Termasuk boleh hafal surah-surah pendek.. Alhamdulillah..

Cuma next year fees untuk monthly payment Little Caliph akan meningkat sedikit.. Hurmm.. semua barang naik kan.. So tahun depan tahun memastikan kewangan keluarga diurus dengan  berhemah (iye la tu mimie oooiiii... hahaha)

Ok readers.. tengah berkursus ni di KL.. nanti jumpa lagi.. papai...

Monday, November 24, 2014

Karnival Upin Ipin

Wah... rata-rata mommy blogger  post pasal karnival upin ipin.. seriously  memang ramai.. tengok orang parking kereta pun dah menyeramkan Mimie dan suami. Tapi oleh kerana dah berjanji dengan anak-anak kami gagahkan jugak la ke karnival ni. Yang penting anak-anak happy..

As usually ramai yang merungut coz  ruangan tak dapat menampung pengunjung yang ramai.. maybe penganjur tak menjangka sambutan yang begitu menggalakkan. Maklumlah cuti sekolah lagi.. Fuhh.. memang berasak-asak la. Mama dan Ayah la jadi mangsa meredah lautan manusia. Batrisyia dan Aqilah happy je sebab dapat tengok upin ipin..

Maybe next time kalau buat lagi perlu di tempat terbuka dengan layar perak yang besar. At least  boleh tonton melalui screen kan.. hehe.. just suggestion je. Apa-apa pun anak tetap gembira..

So next week punya program adalah MAHA 2014.. sekali lagi bakal meredah manusia huhu...

Tuesday, November 18, 2014

Visit Kelantan 2014

3D2N di Kelantan. Kami menginap di Hotel Perdana, Kota Bahru. Perjalanan kami bermula Jumaat malam. Sampai pagi di Kelantan.

Singgah solat di Kota Bahru kemudian menuju terus ke Pengkalan Kubor. Kat sini Mimie borong coklat haha. Harga lebih kurang dengan Langkawi jugak. Huhu..

Lepas ke Pengkalan Kubor kami singgah ke Kampung Talak. Kat sini Mimie dapat pengalaman mewarna batik. Boleh lihat macam mana proses membuat batik. Seronok. Pengalaman baru dan pengetahuan baru.

Lepas balik dari tengok batik kami check in di hotel. Berehat sekejap sebelum ke Pasar Siti Khadijah. Seronok tengok suasana perniagaan di sini. Memang takkan jumpa di Kuala Lumpur..

Ok lepas balik dari Pasar Siti Khadijah balik semula ke hotel untuk berehat. Malam tu kami dinner di restoran cina muslim di Restoran Four Season. Lepas makan malam terus ke Wakaf Che Yeh.. Seronok sangat. Balik hotel lebih kurang 1130 malam. Terus pengsan hahaha..

Esok paginya lepas breakfast terus check out. Then menuju ke Rantau Panjang. Kat sini Mimie shopping buah-buahan je. Ade ciku manis, limau bali dan delima merah. Sedap sangat. Baju-baju anak dan barang-barang lain dah abis modal kat pengkalan kubor, pasar siti Khadijah  dengan Wakaf  Che Yeh.. hahaha..

Lepas abis di Rantau Panjang terus balik ke Kuantan rumah mama dan abah Mimie. Pukul 12 malam baru sampai rumah.. Penat dan seronok. Hari ni nak ke Kuala Terengganu coz ada konvesyen sampai hari Jumaat.. Ok.. Nak rehat dulu. Petang sikit nak drive ke KT.. papai...







Thursday, November 13, 2014

Nikmat hidup berkeluarga ♥♥♥

Dah lama tak menaip di entry ni.. kekangan kerja menyebabkan penulisan semakin kurang. Malam esok nak ke Kelantan. Minggu depan seminggu ade konvensyen di Kuala Terengganu. Lepas tu direct kursus di Jalan Duta KL. Kerja oh kerja..

Dah lama tak bercerita perkembangan anak-anak.. Batrisyia dah empat tahun. Aqilah dah nak masuk setahun 6 bulan. Cepat masa berlalu. Melihat perkembangan anak-anak depan mata.

Dulu hidup bujang. Kemudian jumpa Mr. Tajul hidup berdua. Lepas berdua bertiga pulak dengan hadirnya puteri sulung kami Nur Batrisyia Zahra. Then lahir puteri kedua kami Nur Aqilah Humaira. Keluarga semakin besar. Amanah dan tanggungjawab semakin besar juga.

Alhamdulillah rezeki pun semakin meluas. Terima kasih Ya Allah atas kurniaan dan kebahagiaan ini. Dikurniakan suami yang penyayang dan sangat suka membantu urusan rumah dan keluarga. Anak-anak yang pintar dan cerdas. Semoga sentiasa berpanjangan. ♥♥♥

Thursday, November 6, 2014

AQUARIA KLCC

Entry sebelum ni Mimie post pasal terlepas penerbangan ke Pulau Langkawi so sekaligus cancel percutian ke Pulau Lagenda tersebut. So untuk ganti percutian yang terbatal tu pada anak-anak, Mimie dan Mr. Tajul bawa mereka bercuti ke Aquaria KLCC.

Untuk makluman, harga tiket untuk masuk ke Aquaria adalah seperti berikut:

               Dewasa          : RM38.00
               Kanak-kanak : RM28.00

Seronok pengalaman dalam Aquaria ni. Macam-macam spesis hidupan laut dah kami jumpa. Sangat unik dan menarik. Anak-anak pun teruja terutama sekali bila ikan jerung besar melintas atas kepala kita.. Pengalaman yang menarik.. Indah sungguh ciptaan Allah..

Okay readers.. Enjoy our photos..... (^_^)








Tuesday, November 4, 2014

Terlepas Flight (ToT)

Cerita minggu lepas. 1hb Nov sampai 3hb Nov sepatutnya kami ke Langkawi untuk bercuti. Tapi terpaksa cancel sebab terlepas penerbangan.

Sebab kenapa kami terlepas penerbangan kerana IC anak-anak tertinggal di pejabat Mr. Tajul. Hurmmm... Memang rasa frust sebab dah siap semua tempahan flight, hotel dan kereta sewa. Last-last semua burn.. Memang rasa sedih sebab dah janji dengan anak-anak nak bawa berjalan. Tapi bak kata Mr. Tajul anggap semua ada hikmahnya. Dah bukan rezeki kami lagi. So kena redha.

Oleh sebab tak jadi percutian ke Langkawi so Mr. Tajul pujuk ajak ke Lost World of Tambun. Sebab kitaorang dah apply cuti hari isnin. Tapi Mimie dah hilang mood nak travel jauh-jauh. So Mr. Tajul ajak bercuti area Klang valley je. So kami decided ke Aquaria KLCC. Seronok sangat anak-anak. Dapat tengok hidupan laut. Nanti next entry Mimie update pasal Aquaria KLCC. Ok. Nak pi masak dinner. Hurrmmm.. Menu dinner hari ni nak masak lemak ketam dengan ayam paprik. Ok readers.. papai..

Monday, November 3, 2014

HAPPY BIRTHDAY BATRISYIA (^_^)

Dear my little princess...

Selamat Ulang Tahun Kelahiran yang ke empat buat Nur Batrisyia Zahra binti Tajul Ariffin... Mama dan Ayah sentiasa mendoakan kebahagiaan buat anak-anak. Semoga diberikan kesihatan yang baik, bijak, pintar, solehah, mempunyai akhlak yang terpuji, menghormati yang lebih tua dan sentiasa dalam lindungan Allah SWT.. Ammiinnn...

Mama dan Ayah bangga sangat dengan anak-anak... Batrisyia dan empat tahun. Banyak dah pandai. Bertambah bijak sekarang. Pandai membaca simple word, pandai mengira, dan paling Mama Ayah bangga Batrisyia dah boleh solat dengan lancar dari bacaan niat sehingga bacaan tahiyyat akhir. Sejuk perut Mama mengandungkan kamu tau. Semoga terus membesar dengan solehah ye sayang. Nanti ajar adik-adik jugak...


WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG