Tuesday, June 30, 2015

My Dear Warehouse

Sorry semua.. Late entry.. Busy memanjang menguruskan rumah dan anak-anak.. Sape kata duk rumah free takde kerja.. Banyak sangat kerja sampaikan blog pun tak menyempat nak update. Huhuhu..

Okay nak story pasal hari Sabtu lepas, Mr. Tajul bawa Mimie dan anak-anak ke My Dear Warehouse.. Serius kami baru tau yang My Dear selalu buat clearance barang-barang. 3 kali setahun dan sangat berbaloi-baloi..

Okay kalau nak pergi sini memang rambang mata. Memang murah teramat barang-barang anak-anak.. Apa-apa pun anak-anak yang paling happy.. Mama Ayah keluarkan bajet haha.. Abiss bajet raya dah lari bila datang sini. Muaahahaha...

Bila Mimie post kat FB ramai yang tanya kat mana sebab harga sangat murah. Ok.. My Dear buat jualan gudang kat Branang. Clearance sampai 5 Julai ni. Tapi sapa nak tak sempat nak pergi dieorang cakap bulan Disember ni akan buat sekali lagi.. Meh Mimie share hasil rembatan di jualan gudang ni..

Hasil tangkapan jualan gudang

Harga die RM30 siap ade music

Harga RM30 jugak 

Scooter ni RM30 juga dengan music

RM30 jugak dengan 100pcs colour ball

Harga asal ni RM144. Clearance dapat RM20

Macam tak caya kan harga die. Huhu

Masa beli tak ingat dunia. Bila nak balik amik ko nak sumbat dalam kereta. Dah macam nak angkut dengan lori hahaha..

Thursday, June 25, 2015

Cheese Tart Strawberry in da house

Atas permintaan kawan baik Mimie BFF Nurul Akma so Mimie update resepi cheese tart starwberry dengan step by step..

Mula-mula sediakan bahan-bahan untuk shell tart.

Bahan-bahan:
250g buttercup
40g gula castor
2 biji telur kuning
1 camca teh esen vanila
Sedikit garam
20g tepung jagung
350g tepung gandum

Cara penyediaan:
1. Pukul telur dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur kemudian terus pukul.
3. Masukkan esen vanila,garam dan tepung jagung. Pukul sehingga sebati.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga jadi doh.

Bila dah siap jadi doh tekapkan pada acuan. Kemudian bakar separuh masak 150°c selama 10-15 minit. Sejukkan acuan. Kemudian keluarkan shell tart dari acuan. Kemudian boleh la sediakan bahan untuk topping..

Bahan-bahan
250g cream cheese
60g gula castor
1 biji telur
25g buttercup
Filling strawberry (terpulang pada anda nak filling apa)
Pewarna merah.

Cara penyediaan
1. Pukul cream cheese bersama butter.
2. Kemudian masukkan gula. Pukul lagi.
3. Masukkan telur dan pukul sehingga sebati.
4. Masukkan dalam piping bag.

Ok.. Then masukkan filling ke dalam shell tart. Lepas tu piping cream cheese ke dalam shell. Lepas tu amik setitik pewarna merah ke atas cream cheese. Gunakan pencungkil gigi (make sure yang bersih tak pakai lagi tau haha). Lorekkan untuk jadikan corak pada cream cheese. Last step bakar selama 10 minit pada suhu 170°c.
Selamat mencuba... (^_^)

in progress

Untung ada anak dara (^_^)

Shell tart sebelum dibakar

Notakakitangan: iolss tak suka guna gambar google untuk share respi yang dibuat sendiri.. Kesian orang yang buat penat-penat lepas tu orang lain suka-suka hati letak gambar kat blog macam die punye.. Nak copy minta izin wokeh..

Sunday, June 14, 2015

Ladies Day Out

Jumaat lepas punya citer.. Bila Ayah ke tempat kerja so Mama dan anak-anak dah bosan sangat duduk di rumah.. Ni la jadinya.. hehe.. Outing with anak-anak dara..

Sebenarnya nak hantar adik bongsu nak balik UTHM. So sementara nak drop kat Putrajaya Sentral tu, Mimie bawa anak-anak dan adik perempuan Mimie yang dieorang panggil Ahsu lunch..

Niat hati nak ke IOI Mall.. Tapi cancel mengenangkan waktu lunch out orang keje confirm nak makan penuh.. So ke Alamanda je la.. Sebab rasanya kalau ramai pun tak seramai IOI.. huhuhu

Hujung minggu baru-baru ni baru keluar dengan Mr. Tajul. Nak cari barang untuk sambut Ramadhan minggu depan.. Seronoknya nak sambut ramadhan.. Batrisyia pun sibuk duk tanya "Bila kita fasting Mama..??".. Alhamdulillah.. Bagus anak Mama nak belajar puasa tahun ni..

Fuuhhh.. Jadi mak anak tiga ni memang penat. Kemas rumah sini sepah kat sana. Kemas sana sepah sini. TV memang tak boleh nak tengok. Asal bukak TV minta Upin Ipin, Despicable Me, Frozen, Sofia The First, Robocar Poli.. Nasib ler.. hahaha



Wednesday, June 10, 2015

44 hari berlalu...

Alhamdulillah.. 44 hari dah melalui tempoh berpantang.. Yeah.. hujung minggu ni boleh gi jalan-jalan..

Terlepas Floria kat Putrajaya baru-baru ni.. Termasuk la Hari Belia di Putrajaya.. Gara-gara nak complete pantang 44 hari. Huhu.. Alhamdulillah.. Misi tercapai complete pantang kali ni.. Mimie dan keluarga sihat..

Cuti bersalin 3 bulan ni akan dimanfaatkan untuk suami dan anak-anak.. InshaaAllah.. Ramadhan hampir tiba.. Persiapan menyambut Ramadhan kali ni sangat bermakna. Sebulan sambut puasa sebagai suri rumah sepenuh masa.. Seminggu selepas raya baru masuk kerja. So tak payah pening-pening simpan cuti nak raya. Cuti la puas-puas.. muahahaha..

Bila ada 3 puteri ni seronok sangat. Semuanya boleh diharap. Baby Arissa pun sangat behave.. Malam tido tak kacau Mama pun. Cuma bangun 2 @ 3 kali je untuk menyusu.. Senang jaga.. Tak meragam.. Alhamdulillah.. (^_^)

Next entry Mimie cerita pengalaman bersalin puteri ketiga ni dengan detail.. huhu..




WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG