Friday, July 31, 2015

Dah Mula Kerja

Alhamdulillah.. Hari ni dah masuk hari kedua memulakan tugas setelah bercuti 3 bulan.. Semalam pagi-pagi lagi dah berdrama dengan Aqilah. Parking je depan taska terus ajak balik. Alahai anak.. Sayu hati Mama nak tinggalkan kamu. Kakak Batrisyia okay je hantar school sebab memang pergi school walaupun Mimie cuti bersalin. Cuma Aqilah je la cuti jugak 3 bulan sama dengan Mimie. Alhamdulillah baby Arissa tak meragam. Tengah hari ni ke taska Arissa dan Aqilah untuk memyusu Arissa. Sorry yer anak-anak Mama Ayah.. Kalau ikut hati nak duduk rumah je jaga anak-anak dan suami.

Hari kedua menguruskan anak-anak ke sekolah bertambah mdah. Aqilah pun dah okay. Cuma masa hantar tu nangis kejap. Tapi sebab ada baby Arissa so tak lama la menangis.. Alhamdulillah. Esok dah cuti hujung minggu. Jemputan open house dah bersusun-susun. So Sabtu Ahad ni tak payah masak la yer.. Kita gi makan open house. 

Hujung minggu ni agenda ke Bangi, Kajang, Shah Alam, Kuala Lumpur, Sepang.. Wahhh... Nampak tak misi membesarkan badan bermula. Ahaksss.. Nangis Mak tau nak kuruih balik tau.. Sampai cakap kat Mr. Tajul "Jom joging Sabtu Ahad kat Stadium Mini Salak Tinggi"... Nampak tak kesungguhan nak membakar lemak-lemak yang baru diternak lepas bersalin.. Hahahaha... Jangan obessss sudah.. (ToT).. Ok readers.. Jap lagi BW you allssss... Papai...

Wednesday, July 29, 2015

Esok dah kerja (ToT)

Esok dah start kerja. Dah abis cuti raya.. Dah abis cuti bersalin 90 hari.. Naik lemau nak masuk kerja esok. Nak bangun pagi-pagi uruskan anak-anak.. Nak mengejar masuk ofis.. Uwaaa... Seronoknya jadi suri rumah sepenuh masa. Masa hanya untuk suami dan anak-anak jer.. (ToT)

Hari ni kakak Batrisyia ada jamuan hari raya di school.. Kemain lagi nak Mama lilitkan selendang.. Anak dara betul sekarang hahaha.. Jenuh berjam jam mama try lilit anak dara ni. Jadi jugak akhirnya hahaha..

Hari ni check up Arissa 3 bulan.. Berat 5.52kg. Panjang 62cm. Tinggi macam ayah die. Dah kena cucuk.. Still menyusu badan sepenuhnya.. Alhamdulillah.

Hari ni Aqilah last duduk umah dengan mama yer. Esok dah start ke taska. Esok confirm drama tragis lagi syahdu. Mana taknya. Mama cuti bersalin 3 bulan. Aqilah pun cuti taska 3 bulan.. Bertabah la Mama esok dengan drama sedih ini..

Semoga Allah permudahkan urusan esok dan hari-hari mendatang.. Aaammiinn...

Monday, July 27, 2015

Salam Aidilfitri 1436H

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua keluarga, sahabat, kenalan, readers blogger, stalkers dan semua pembaca dan follower blog Mimie. Maaf zahir batin..

Mimie masih bercuti raya sambung terus dari cuti bersalin. Start masuk kerja khamis ni. Suasana raya tahun ni memang havoc. Perjalanan dari Kuantan - Dungun - Kuantan - Dungun - Kuala Terengganu - Dungun - Kuantan - Maran - Kuala Lumpur.

Semalam Mr. Tajul ajak beraya rumah kawan-kawan die. Mimie pun ade open house umah mommy blogger. Tapi semua xsempat sebab Mimie dengan kakak sulung dan adik bongsu Mimie busy ke Nilai 3 cari barangan untuk gubah hantaran adik lelaki nak kahwin. 08.08.2015 ni Majlis kahwin sebelah perempuan kat Rawang. Sambut menantu nanti 19.09.2015 di Kuantan.

Balik dari Nilai 3 terus buat gubahan. Hari ni nak pergi lagi sebab ade barang tak cukup. Alhamdulillah la Nilai 3 ni dekat je dengan rumah. Senang nak pergi semula hehehe..
Okay readers.. Selamat Hari Raya Aidilfitri. Semoga kita semua beroleh kemenangan. #syukurselalu 



Wednesday, July 15, 2015

Selamat Sampai

Yeahhh... Balik kampung.. oooo Balik kampung.. Tiap-tiap tahun balik raya. Tapi tahun ni balik raya dalam suasana jem.. Tapi seronoknya sebab dah terasa suasana lebaran bakal tiba..

Kami bertolak pukul 3.30 pagi dari rumah. Dan selamat sampai di Kuantan jam 8.30 pagi.. Jalan sesak start dari terowong dekat Genting Sempah sampai la ke tol Bentong. Mencabar betul.

Lepas tol Bentong kami berenti sahur tepi highway.. Dengan bekalan roti john dan satay willy.. Alhamdulillah.. Kalau nak singgah RnR memang tak sanggup. Semua penuh sesak. Yang berenti sepanjang highway pun ramai. 1st time pengalaman sahur dalam kereta tepi highway..

Mr. Tajul dah selamat tido bila sampai.. Kesian penat memandu. Ok readers.. Nak rehat jugak.. Esok nak balik Dungun rumah in law.. (^_^)

Sunday, July 12, 2015

Arissa Dah Meniarap

Alhamdulillah.. Yeahhh...!!! Hari ni Arissa 76 hari.. Pagi-pagi lagi dah bangun meniarap.. Cepat betul anak Mama ni meniarap. Pecah rekod kakak Aqilah. Aqilah dulu 89 hari baru meniarap. Alhamdulillah.. Membesar dengan sihat dan ceria..

Arissa ni murah sangat dengan senyuman.. Mulut pun dah riuh bercerita.. Sangat ramah yer.. Kakak-kakak pun sayang sangat kat Arissa. Dan yang paling buat Mimie bahagia adalah still fully breastfeeding kat Arissa.. Alhamdulillah...

Ok.. Nak rehat dulu.. Baru balik shopping kasut raya Mama dan anak-anak.. Semalam shopping seluar baju Mr. Tajul.. Jap lagi nak kemas-kemas nak balik raya.. Ho ho balik kampung.. Hati girang.. hihihihi...

Wednesday, July 8, 2015

Persiapan Raya 2015

Semakin menghampiri penghujung Ramadhan.. Mengumpul pahala dan amalan baik bagi malam-malam terakhir Ramadhan.. Semoga dapat berjumpa dengan malam Lailatulqadar.. Aaammiinnn...

Alhamdulillah.. Persiapan raya almost complete.. Baju raya sedondon dah siap.. Baju raya kasual anak-anak pun dah siap.. Cuma baju kasual ayah je belum siap lagi.. Ntah bila la Mr. Tajul nak beli.. Busy memanjang jer.. Masa shopping baju anak-anak tak cari pun baju sendiri.. Hai la Encik suami ni...

Mimie pun dah nak hampir complete. Cuma nak cari sandal raya dengan handbag baru untuk raya. Mak dengan anak-anak yang over nak raya hahaha.. Nampak macam mak yang over nak raya ni. Hahahaha..

Raya tahun ni tema warna golden mustard. Mr. Tajul yang pilih.. Raya tahun ni raya pertama di Dungun sebelah suami.. Raya kedua balik Kuantan sebab Mama dan Abah Mimie memang tiap-tiap tahun open house raya kedua. Raya ketiga di Dungun semula sebab adik ipar nak akad nikah di Paka. Raya ke empat majlis sebelah perempuan. Lepas majlis tu balik rumah Mama dan Abah Mimie semula di Kuantan untuk habiskan cuti Raya. Seminggu lepas raya dah naik kerja. Complete dah 3 bulan cuti bersalin.. (ToT) Rasa tak mau nak kerja dah. Nak duk umah dengan anak-anak jer rasa.. hurmmm...

Hujung minggu ni last shopping raya untuk kasut anak-anak dan mama termasuk baju kasual ayah. Then Selasa malam dah balik Kuantan dulu. Khamis pagi baru balik dungun untuk sambut Syawal.. Semoga urusan dipermudahkan dan ibadat diterima Allah.. Aaammminnn...

Friday, July 3, 2015

Pengalaman Bersalin Puteri ketiga

Late entry lagi kan.. hahaha.. Arissa dah berumur 2 bulan baru nak mengarang pasal pengalaman bersalin anak ketiga ni. Nampak tak betapa sibuknya Mimie sekarang huhuhu...

Mimie selamat melahirkan puteri ketiga pada 28hb April 2015 jam 0945hrs. Dari anak pertama sehingga anak ketiga semua lahir waktu pagi. Tanda-tanda nak bersalin semua ada sebelum subuh.. Subhanallah.. Perancangan Allah dalam memudahkan Mimie melahirkan anak-anak..

Nur Arissa Dayana lahir genap 40 minggu iaitu memang due date. Hehe.. Malam tu pukul 12 malam Mimie bangun tido nak ke tandas. Tapi Allah je yang tahu sakitnya peranakan sampai tak boleh jalan. Tapi gagahkan diri juga untuk buang air. Lepas keluar tandas tengok Mr. Tajul lena sangat tido. Nak gerak tak sampai hati sebab Mr. Tajul penat travel ke tempat kerja di penempatan baru dari rumah ke KL. So Mimie try pejam mata sampai tertido..

Jam 4 pagi Mimie terasa sesuatu mengalir keluar. Terus Mimie bangun. Then gerak Mr. Tajul. Mimie cakap air ketuban dah pecah. Mr. Tajul boleh pulak meraba-raba atas katil nak tengok basah ke tak. Hahahaa.. Lepas tu terus siap-siap bagitau Bonda Mimie yang memang tunggu Mimie bersalin. So Batrisyia dan Aqilah tinggal dengan Tok Mama sebab Mr. Tajul nak teman Mimie di labour room.

Dengan baju kelawar baju tido Mimie ni terus ke Hospital Putrajaya. Sampai di Dewan Bersalin di hospital Mimie tengok ada notis makluman bahawa Putrajaya tak ada katil. So redha je la serah diri. Sebab Putrajaya kalau katil dah penuh dieorang akan reject ke hospital kajang atau HKL.

Selesai daftar Mimie ditempatkan di dalam bilik untuk monitor denyutan jantung bayi. Sampai hospital dalam pukul 4.30 pagi. Contraction tak ada. Dan Mimie pun tak rasa sakit langsung nak bersalin. Nurse cakap pukul 7 nanti doktor tengok sebab doktor tengah ronda wad. Nurse cakap kat putrajaya katil penuh. So dieorang minta pilih nak hantar ke kajang atau KL. Mimie cakap tanya husband saya. Saya ikut je. Then masa tengah tunggu doktor tu Mr. Tajul wass app yang die pilih kajang sebab dekat sikit berbanding nak hantar KL. Mimie cakap ok je.

Pukul 7 doktor pelatih datang check laluan. Hurmmm.. Baru buka 2cm. Maknanya memang kena reject hospital kajang sebab kalau laluan dah buka 5cm dieorang takkan reject coz risiko terbersalin dalam ambulance. Doktor pelatih cakap takpe kita tunggu MO saya datang. Tunggu punya tunggu sampai pukul 8.30 pagi masih tak muncul-muncul. Tetiba contraction berlaku. Addoooiii... Sakitnya contraction nak bersalin ni. ALLAH sahaja yang tahu kesakitan yang kena tanggung saat tu..

Datang nurse minta Mimie tukar baju hospital sebab kesian tengok Mimie pakai baju kelawar basah dengan air ketuban. Masa tu la Mimie cakap saya rasa nak berak. Masa ni memang tak malu dah nak cakap sebab sakitnya fuhhh... memang sakit ooooo... (ToT). Nurse pun cakap kejap saya check laluan. Bila check laluan dah 8cm.. Amikk ko.. Tunggu doktor tak sampai-sampai. Last-last nurse tolak katil masuk labour room. Alhamdulillah dapat bersalin Putrajaya lagi.

Masuk labour room baru husband boleh teman. Sepanjang sakit tahan contraction Mr. Tajul teman. Tolong usapkan rambut dan gosok-gosokkan tangan Mimie. Dengar Mr. Tajul berdoa dan berzikir untuk Mimie. Masa ni memang sakit teramat sangat.. Setiap kali nurse masuk Mimie akan cakap saya dah tak tahan dah. Rasa nak berak sangat. Nurse di Putrajaya memang baik sangat. Sentiasa layan kehendak pesakit. Setiap kali Mimie mengadu sakit setiap kali tu jugak nurse check laluan. Setiap kali check laluan baru buka 8-9cm. Kena bukaan 10cm baru boleh nak bersalin. Kali ketiga check laluan tiba-tiba Mimie tak tahan sangat terus meneran. Semua nurse meluru masuk sambut baby keluar.

Alhamdulillah.. 0945hrs selamat lahirkan bayi perempuan. Keluar je bayi terus letak atas dada Mimie. Masa tu jugak Mr. Tajul azan dan iqamat baby. Then nampak Mr. Tajul senyum gembira sambil cium dahi Mimie dengan ucapan terima kasih.. Masa ni Mimie alami tumpah darah selepas bersalin. Selepas uri keluar darah tak berhenti. Alhamdulillah doktor pakar doktor Maria ada handle keadaan. Alhamdulillah semua selamat. Masa tu juga doktor pakar terangkan sebab bleeding adalah kerana bukaan tak cukup 10cm tapi baby dah keluar. Dan baby agak semangat iaitu 3.7kg.. Besar dari kakak-kakaknya hahaha..

Lepas bersalin Mr. Tajul bawa balik uri untuk dibersihkan dan ditanam terus. Mimie tunggu ambulance hantar Mimie ke Pusat bersalin berisiko rendah untuk duduk dalam wad kat situ sebab katil di hospital putrajaya penuh. Petang tu Mr. Tajul datang bawakan makanan pantang. Esok tu Mr. Tajul datang bawa Mimie balik. Alhamdulillah 1 malam je tido hospital. Memang tak sabar nak balik. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan bersalin Mimie dan ditemani suami tercinta..

Terima kasih Mr. Tajul coz sentiasa menemani saat bertarung nyawa melahirkan zuriat kita. Terima kasih keluarga Mimie dan suami atas sokongan mesej dan doa semasa saat bersalin. Terima kasih kepada semua nurse dan doktor hoapital putrajaya atas perkhidmatan 1st class buat Mimie sepanjang berada di hospital..

WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG