Tuesday, September 22, 2015

Hello Love.. (^_^)

Dia kawan
Dia musuh
Dia teman tidur
Dia teman makan
Dia teman gaduh
Dia teman sebilik
Dia teman serumah
Dia bodyguard ke mana sahaja berjalan
Dia driver kesayangan saya
Dia penasihat saya
Dia imam saya
Dia ustaz saya
Dia cinta hati saya
Dia ayah kepada anak-anak saya
Suamiku tercinta
Syurga saya atas redhanya
Saya cinta awak selamanya Mr. Tajul
(^_^)







Monday, September 21, 2015

Mood Raya...

Semalam baru balik dari Kuantan.. Alhamdulillah majlis sambut menantu adik lelaki berjalan lancar. Terima kasih pada semua yang memeriahkan majlis..

Hari ni dan esok kerja. Rabu dah start cuti semula. Malam esok balik Kuantan semula.. Alhamdulillah. Tahun ni Allah izinkan kami laksanakan ibadah korban.. Satu bahagian Mimie dan satu bahagian suami. Tapi dua-dua ni kami korban dan Aqiqah kepada Nur Arissa Dayana..

Sebenarnya dah tak sabar nak bertemu hari esok.. Tak sabar nal balik kampung lagi.. Tambahan cuti sekolah. Anak-anak memang seronok.. Mama dan Ayah pun seronok jugak hahaha..

Ok readers.. Nanti sambung story.. Hari hari terakhir bekerja sebelum raya.. hihihi.. papaiii....

Monday, September 14, 2015

Kerja.. Cuti.. Cuaca.. Anak-anak...

Tak tahu nak letak tajuk apa.. Moh ler kita cerita sini.. (^_^)

Monday Blues.. Haish.. Hari Isnin je lemau nak kerja. Mood kerja tak sampai lagi.. Kerja hari ni dengan esok lepas tu cuti semula Hari Malaysia. Cuti Hari Malaysia kakak Batrisyia ada Sport's Day Little Caliph.. Lepas tu kerja semula dua hari kemudian balik Kuantan sebab adik lelaki ada majlis sambut menantu. Minggu depan lagi la mood ke laut nak kerja. Kerja dua hari je sebab Rabu dah start cuti raya haji sampai isnin cuti. Balik kampung lagi.. Seronoknya balik kampung jumpa Mama Abah dan in law juga.. Mama yang excited nak balik kampung mengalahkan anak-anak.. hehehehe...

Hari ni cuaca semakin buruk. Jerebu semakin tebal. Sakit mata dan sesak nafas kalau berjalan keluar. Sebab tu hujung minggu duduk rumah je. Tak sanggup nak bawa anak-anak keluar dengan cuaca teruk sekarang. Tak bagus untuk aktiviti luar. Selalu lepas balik sekolah, Batrisyia dan Aqilah akan berbasikal di porch car. Sekarang dah tak boleh buat macam tu dah. Jerebu tebal. So duduk dalam rumah dengar Mama cerita dari buku cerita ataupun kalau Mama busy kat dapur dapat la anak-anak tengok kartun. Sekarang ni favourite cartoon dieorang Big Hero 6. Hari-hari tengok.

Tapi kalau ayah budak-budak ni balik, cerita kartun akan disekat. hehehe. Bukan tak bagi terus cuma lebihkan aktiviti dari menonton TV.  Suami Mimie ni lebih pentingkan anak-anak main permainan dari tengok TV. Kalau TV tutup macam-macam mainan dua beradik ni main termasuk la mewarna dan melukis. Aqilah ni jenis ikut kakak. Apa kakak buat dan cakap mesti ikut. Sebab tu Mimie selalu nasihat Batrisyia supaya cakap baik-baik. Layan adik baik-baik. Adik suka ikut kakak sebab adik sayang kat kakak. Alhamdulillah. Memang bestfriend dua beradik ni. Baby Arissa kecil lagi. Nak masuk 5 bulan. Dah besar nanti boleh join akak-akak main yer..

Ok.. Jumpa lagi nanti. Nak masuk meeting jam 9 ni. Papai... (^_^)

Friday, September 11, 2015

Roti Telur berinti Keju

Eh.. betul ke nama dia....???? Suka-suka nak letakkan sebab kita yang masak hahahaha... Mudah sangat breakfast pagi ni sebelum ke tempat kerja. 5 minit siap.

Bahan-bahan:
1. Roti
2. Keju
3. Telur
4. Garam

Cara buat:
1. Letak keju atas roti. Letak 1 lagi roti atas keju pulak.
2. Pukul telur dengan sedikit garam.
3. Panaskan kuali dengan minyak masak.
4. Celup roti yang ada keju ke dalam telur yang dipukul.
5. Masuk roti telur dalam minyak panas terus terbalikkan (beberapa saat je. Nanti jadi hitam kalau lama-lama)
6. Siap dimakan (^_^)

Sebelum masuk kuali Mimie potong kecik-kecik. Senang anak nak makan

Thursday, September 10, 2015

Urusan Pagi Lancar

Sejak Mr. Tajul dinaikan pangkat dan bertukar ke Kuala Lumpur, tugasan menyiapkan anak beralih kepada Mimie. Sebelum ni setiap pagi tugasan menyiapkan anak-anak diuruskan Mr. Tajul sepenuhnya. Kemaskan barang, mandikan anak, siapkan anak ke sekolah dan hantar anak ke sekolah menjadi tanggungjawab Mr. Tajul sepenuhnya. Bila balik kerja barulah tugasan ambil anak, uruskan anak, mandikan anak waktu petang dan masak makan malam Mimie uruskan sampai la anak-anak tido.

Sekarang tiap-tiap pagi Mimie yang uruskan anak-anak. Bangunkan anak-anak, mandikan anak-anak, siapkan anak-anak, masak breakfast untuk anak-anak makan dan hantar ke sekolah. Barulah Mimie ke tempat kerja. Mula-mula memang kelam kabut sikit. Sebab sebelum ni Mimie masuk pukul 7.30 pagi. Sekarang dah masuk pukul 8 pagi. Mula-mula tu semput-semput je punch card pukul 8 pagi sebab hantar anak-anak ke sekolah.. Ada 2 sekolah nak berhenti sebelum masuk pejabat. Sekarang Alhamdulillah dah semakin teratur. Pukul 7.45-7.50 pagi dah sampai pejabat selepas hantar anak-anak. Terima kasih jugak pada Mr. Tajul tolong kemaskan barang anak-anak setiap pagi sebelum ke tempat kerja.. (^_^)

Anak-anak semakin membesar semakin banyak akal. Seronok tengok perkembangan anak-anak. Membesar dengan sihat dan pintar. Anak-anak Mimie ni semua tido awal. Macam mama dia la.. hahahaha.. Pukul 9 dah tido semua lepas makan malam. Alhamdulillah semua mudah bangun pagi termasuk yang baby tu. Pukul 6 anak-anak Mimie dah bangun. Mandi sebelum 6.30 pagi. Dan dah siap ke sekolah. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan Mimie dan suami dalam mendidik anak-anak..

Hari ni dah Khamis. Esok dah Jumaat. Lepas tu cuti. Kejap je seminggu berlalu. Minggu depan ada Sport's Day sekolah Batrisyia. Then hujung minggu depan nak balik Kuantan untuk Majlis Sambut Menantu adik lelaki Mimie. Minggu sekali lagi balik Kuantan lagi untuk raya haji. Then balik Dungun lepas raya haji di Kuantan. Wajib balik dua-dua kampung. Lagipun dah dekat sejak highway pantai timur buka. Sejam dah sampai Kuantan-Dungun.

Semoga hari ini berjalan dengan lebih baik dari semalam. Dan esok lebih baik dari hari ni. Aaaammminnn...

Wednesday, September 9, 2015

Kudapan Baru

Kek Lumut namanya. Kek Lumut Sarawak.. Ya Allah.. Sedapnya.. Dengan gebus dan lembut.. Walaupun kek ni tak naik belon datang dari Sarawak tapi Kek Lumut ni hasil tangan orang Sarawak. Serius sedap. Lepas ni nak order bawa balik kampung. Nak beli untuk Mama Mimie dan Ummie MIL (sebab tu mak mertua sayang.. Apa-apa untuk Mama Mimie mesti beli untuk mak mertua jugak.. hahahaha)

Nak ambil hati mertua kena pandai. Lagipun mak mertua sama macam mak sendiri. Alhamdulillah selagi boleh berbakti pada kedua bonda Mimie akan usahakan sebaik mungkin. Kalau beli set pinggan corelle or vantage mesti beli 2 set. Satu untuk Mama Mimie satu lagi untuk Ummie Mertua Mimie. Sebab dua-dua sayang Mimie dan jaga serta doa yang terbaik buat keluarga Mimie.. (^_^)

Kalau Mama Mimie atau Ummie datang ke rumah dan nak pergi mana-mana, kami suami isteri mesti tunaikan sebaik mungkin. Kalau Mr. Tajul busy tak sempat nak bawa Mimie sendiri la drive walaupun kena masuk tengah bandar KL yang sesak tu. Janji mereka bahagia dan gembira.

Eh.. Dah lari topik.. Ok. Pagi-pagi ni nak breakfast kek lumut. yum.. yumm.. Alahai sedapnya... (^_^)

taraaa... sedapnya...

dah siap potong nak makan hehe

Tuesday, September 8, 2015

Kebun di rumah

Seronok duduk di rumah yang ada tanah ni. Macam-macam boleh ditanam. Rumah Mimie ni macam-macam buah ditanam. Mr. Tajul suami kesayangan Mimie ni memang rajin bercucuk tanam. Tangan sejuk orang tua cakap. Tanam je inshaaAllah ada hasilnya. 

Pokok pisang kat rumah ni dah 3 kali berbuah. Manis sangat. Sedap betul makan buah fresh dari pokok ni. Sekarang tunggu buah ciku masak. Memang tak sabar. Selain tu ada buah jambu batu dan buah delima. Alhamdulillah berbuah dengan baik. Pokok mangga masih dalam proses pembesaran..

Selain buah-buahan ni Hubby Mimie ni tanam daun kunyit. Senang je bila nak masak amik terus dari kebun sebelah rumah. Kalau beli kat kedai sehelai daun kunyit 80sen. Halus je daun die. Last-last tanam sendiri. Puas hati. Pokok limau purut pun mencanak-canak naik tumbuh subur. Sampaikan kena cantas sebab pokok duri ni tumbuh segar dan membesar dengan sihat. Tu belum pokok cili api, daun pandan, serai. Seronok betul bercucuk tanam ni.

Melihat hasil setelah berbakti pada tanah memang seronok. Boleh dinikmati dengan anak-anak. Bersyukur kepada Allah diberikan rezeki yang tidak terhingga.. Tak rugi berbudi pada tanah kan.. Hehehehe...










Monday, September 7, 2015

Persiapan Raya Aidiladha

Sekarang tengah buat persiapan raya Aidiladha. Turn raya haji ni balik kampung rumah Mama dan Abah Mimie hehehehe.. Sebab raya Aidilfitri hari tu dah balik Dungun rumah in law kan..

Persiapan raya sama macam raya Aidilfitri. Sebab kat sebelah Pahang ni kami beraya macam bulan Syawal. Lepas solat raya tengok haiwan korban. Lepas tu start beraya ke rumah sedara mara. Tak sabar rasanya. Walaupun dah jadi Mak budak bila jumpa sedara mara rasa macam dulu-dulu. Sembang tak ingat dunia. Hahahaha.. Yang penting nak anak-anak tahu macam mana suasana raya ni. Kenal sepupu sepapat yang jauh-jauh jugak hehehe..

Alhamdulillah.. Tahun ni Mimie korban satu bahagian dan Mr. Tajul satu bahagian. Tapi dua-dua ni kami buat satu korban untuk baby Arissa dan satu bahagian Aqiqah untuk baby Arissa jugak. Kakak-kakak semua dan pernah korban dan aqiqah. So turn kali ni bagi kat adik pulak. Alhamdulillah. Tiap-tiap tahun diberi peluang oleh Allah untuk kami suami isteri laksanakan ibadah korban ni..

Tema warna baju raya tak pasti lagi. Masih dalam pencarian. Mr. Tajul ikut je. Selalunya Mimie yang siapkan semua. Yang penting Mr. Tajul akan Q & C baju Mimie hahaha.. Tak mau ketat-ketat sangat katanya. Sebab sekarang ni banyak yang jual baju jenis melekat kat badan. Yang tu Mr. Tajul reject awal-awal.. Hahahaha..

Minggu depan 19.09.2015 Majlis sambut menantu kat rumah Abah Mama. Adik lelaki Mimie yang cikgu sambut menantu kat sini. Sekarang pengantin lelaki tengah cuti panjang sebab accident. Bikers kental la konon hahaha.. Alhamdulillah patah tangan je. Boleh lagi nak makan beradap sambut menantu nanti. Sekarang adik lelaki Mimie ni jadi bahan dikenakan oleh kami adik beradik. Iron Man keluarga sebab besi masuk tangan hahahaa.. Adik beradik Mimie ni memang havoc tambah-tambah bab mengenakan adik beradik. Sebab tu menantu-menatu Abah Mama kena masuk satu kepala dengan kami. Alhamdulillah semua yang masuk keluarga kami ni satu  kepala. Termasuk la suami Mimie ni. Kalau loyar buruk die boleh tahan la.. hihihihi

Ok la. Hari pertama dalam minggu ni bekerja. Monday Blues.. Hari ni mood BW. Nanti Mimie datang melawat. (^_^)

Tuesday, September 1, 2015

Birthday Celebration & BBQ Family

Alhamdulillah.. Terima kasih Ya Allah atas pinjaman usia di dunia ini selama 30 tahun. 29 Ogos genap usia Mimie 30 tahun. Welcome to 3rd series.. hehehe..
Usia makin meningkat. Hope perangai pun makin matang. Umur 30 anak 3 sekarang. Nak kena kurangkan merajuk dengan suami hahaha.. Mimie memang suka merajuk. Nasib la suami suka memujuk hihihi...

Alhamdulillah.. Dari kecil dididik oleh Abah Mama sehingga berjaya menjadi insan berguna pada keluarga dan negara. Berkat didikan dan bekalan ilmu dunia akhirat Abah Mama, anakmu kini bersyukur berada dalam kehidupan yang penuh bahagia..

Kemudian bertemu jodoh dengan suami tercinta. Didik menjadi isteri solehah dan Mama mithali buat anak-anak kami. Memberi nasihat dan bimbingan selepas Abah Mama mengamanahkan diri ini buatmu abang..

Alhamdulillah. Banyak pencapaian dicapai di usia 30 tahun. Cuma satu peringatan buat diri sendiri. Usia semakin meningkat maka kematian semakin menghampiri. Mati tak kira usia. Cuma harapan sebelum menutup mata biarlah kami suami isteri dapat menunaikan haji dan umrah di tanah suci. Daftar haji pun sudah. Semoga Allah memberi peluang menjadi tetamuNya di sana. Aaamminnn..

Celebrate birthday memang seronok sebab balik Kuantan rumah Abah Mama. Berkumpul semua balik. So celebrate birthday Mimie dengan adik bongsu sekali sebab kami lahir bulan Ogos. Then buat BBQ makan-makan family. Memang meriah. Seronok sangat-sangat. Terima kasih buat semua keluarga meraikannya..

WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG