Monday, September 14, 2015

Kerja.. Cuti.. Cuaca.. Anak-anak...

Tak tahu nak letak tajuk apa.. Moh ler kita cerita sini.. (^_^)

Monday Blues.. Haish.. Hari Isnin je lemau nak kerja. Mood kerja tak sampai lagi.. Kerja hari ni dengan esok lepas tu cuti semula Hari Malaysia. Cuti Hari Malaysia kakak Batrisyia ada Sport's Day Little Caliph.. Lepas tu kerja semula dua hari kemudian balik Kuantan sebab adik lelaki ada majlis sambut menantu. Minggu depan lagi la mood ke laut nak kerja. Kerja dua hari je sebab Rabu dah start cuti raya haji sampai isnin cuti. Balik kampung lagi.. Seronoknya balik kampung jumpa Mama Abah dan in law juga.. Mama yang excited nak balik kampung mengalahkan anak-anak.. hehehehe...

Hari ni cuaca semakin buruk. Jerebu semakin tebal. Sakit mata dan sesak nafas kalau berjalan keluar. Sebab tu hujung minggu duduk rumah je. Tak sanggup nak bawa anak-anak keluar dengan cuaca teruk sekarang. Tak bagus untuk aktiviti luar. Selalu lepas balik sekolah, Batrisyia dan Aqilah akan berbasikal di porch car. Sekarang dah tak boleh buat macam tu dah. Jerebu tebal. So duduk dalam rumah dengar Mama cerita dari buku cerita ataupun kalau Mama busy kat dapur dapat la anak-anak tengok kartun. Sekarang ni favourite cartoon dieorang Big Hero 6. Hari-hari tengok.

Tapi kalau ayah budak-budak ni balik, cerita kartun akan disekat. hehehe. Bukan tak bagi terus cuma lebihkan aktiviti dari menonton TV.  Suami Mimie ni lebih pentingkan anak-anak main permainan dari tengok TV. Kalau TV tutup macam-macam mainan dua beradik ni main termasuk la mewarna dan melukis. Aqilah ni jenis ikut kakak. Apa kakak buat dan cakap mesti ikut. Sebab tu Mimie selalu nasihat Batrisyia supaya cakap baik-baik. Layan adik baik-baik. Adik suka ikut kakak sebab adik sayang kat kakak. Alhamdulillah. Memang bestfriend dua beradik ni. Baby Arissa kecil lagi. Nak masuk 5 bulan. Dah besar nanti boleh join akak-akak main yer..

Ok.. Jumpa lagi nanti. Nak masuk meeting jam 9 ni. Papai... (^_^)

5 comments:

  1. Kakak bayangkan Mimie macam kakak dulu-dulu tau
    Tiga anak dara. Budak perempuan memang suka main bersama Mimie
    Kalau satu baca buku, dua-dua pun sama. Satu makan dua-dua makan
    Sampai tidur pun gitu juga

    Tunggu besar sikit berlambaklah novel kat rumah. Sebab budak perempuan suka baca novel. Sampai kalau nak exam kena sekat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak.. nanti mama die boleh join sekali sebab mama pun kaki novel.. hehe
      seronokkan akak ada anak dara ramai-ramai. Senang nak bersih rumah.. hehehe

      Delete
  2. Replies
    1. yup.. tunggu baby Arissa besar baru dapat join akak-akak.. (^_^)

      Delete
  3. AsSalam...
    terima kasih sudi ke teratak bunda....kat tempat bunda harini sekolah semua dicutikan...jerebu...

    ReplyDelete

KoMeN2 BeRnAs Di SiNi.. (^__^)

WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG