Wednesday, December 23, 2015

Menyusu + Lapar + Makan

Arissa dah nak masuk 8 bulan. Alhamdulillah diberikan rezeki untuk fully breastfeeding baby Arissa. hari-hari pam susu untuk memastikan stok susu Arissa cukup. Ya Allah.. Berikan rezeki Arissa menyusu sehingga usia 2 tahun dengan secukupnya.. Aaaamminnn..

Hari kerja Mimie memang rajin mengepam susu untuk buat stock ebm untuk Arissa. Tapi bila hari cuti alahai malas bebenor nak mengepam sebab Arissa lebih suka direct feed.. Oleh sebab baby kecil ni dah mula makan, so susu Arissa semakin kurang nak minum. Lebih suka makan dari menyusu. Alhamdulillah sihat anak Mama ni. So time ni la Mimie pulun buat stock untuk Arissa supaya stock susu sentiasa cukup hehehe..

Bila menyusu badan ni confirm cepat lapar. Dan kerja Mimie adalah makan dan makan. Reason konon-konon takut drop susu nanti kalau tak makan hahaahha.. Haish.. Camne nak diet sambil menyusu anak ni. Berat makin meningkat hihihi.. Tapi takde la dalam kategori obesiti. Baju-baju lama masih boleh pakai. Tapi takkan nak tunggu gemuk baru nak diet kan kan.. hahaha.. So tahun 2016 misi nak kurus dengan sihat hihihi.. Mampukah??? Hahahaha..


Tuesday, December 22, 2015

Settle bermacam perkara...

Semalam balik kerja singgah pasar malam dekat rumah. Setiap Isnin dan Khamis ada pasar malam area rumah Mimie. Setiap kali ke pasar malam hari Isnin Mimie akan beli nasi ambeng kat sini. Pakcik tua yang jual. Sedap sangat. Harga dia dari dulu tak pernah naik. Masih RM5. Minta tambah mee dengan soon pun harga sama. Semoga murah rezeki pakcik tu.

Semalam balik dari kerja borak-borak dengan Mr. Tajul. Ofcoz la Mimie busybody nak tahu apa terjadi pada interview Mr. Tajul. hihihi.. Mr. Tajul cakap essei okay la boleh jawab. Masa interview tu banyak tanya pasal tempat kerja Mr. Tajul. Ok la kot. Mimie doakan abang dapat sambung belajar. Kita tunggu result bulan depan. Pengambilan bulan Mac nanti inshaaAllah rezeki abang sambung master. Aaaminnn..

Semalam settlekan Yuran Batrisyia. Almost RM1,000.00++ jugak la untuk pendaftaran Little Caliph. Dah macam nak masuk universiti.. Hahaha.. Alhamdulillah diberikan rezeki untuk anak-anak mendapat pendidikan terbaik. Untuk Aqilah dan Arissa pulak RM800 untuk pendaftaran tahun hadapan. So settle bab anak-anak. Alhamdulillah. Semoga anak-anak dapat pembelajaran yang baik dan mudah menerima ilmu. Aaaamminnn...

Hari ni datang kerja tak jem langsung. Maybe ramai dah mula bercuti. Ada yang ambil cuti sampai hujung tahun depan baru masuk kerja. Cuti bergandakan. hehehe. Mimie dan husband pun tak terkecuali. Minggu depan cuti sampai tahun depan baru masuk kerja. Hahaha.. Syoknya duduk rumah dengan anak-anak ni.. Tak sabar setiap kali nak tunggu hari cuti. Hari cuti la masa nak mengemas rumah, basuh baju, lipat baju, duduk dengan anak-anak, masak macam-macam resepi untuk anak-anak. Yang paling syoknya bila husband sama-sama bantu Mimie dalam menguruskan hal rumah. Seronoknya.... (^_^)

Monday, December 21, 2015

Mood Kerja 3 Hari

Alhamdulillah.. Mood hari ni sangat baik. Mood kerja untuk 3 hari. Hari ini, esok dan lusa. Lepas tu kita cuti semula sambut Maulidur Rasul dan Cuti Krismas. Cuti kali ni nak potty train Aqilah. Semoga diberikan kesabaran macam mana didik Batrisyia dengan jayanya. Aaamminnn..

Hari ni Mr. Tajul ade interview. Semoga berjaya suamiku sayang, Mr. Tajul. Mimie doakan abang selamat menjawab karangan essei dan soal jawab semasa temuduga nanti. Mr. Tajul ada interview sambung master hari ni. Semoga dipermudahkan.. Aaamminn.. Abang last semester nanti Mimie pulak sambung master yer.. hahahaha.. (^_^)

Hujung bulan ni dah apply cuti. 30hb dan 31hb Disember ni. Mr. Tajul ajak jalan-jalan SOGO, Jalan TAR dan Masjid India. Katanya nak cari seluar kerja baru. Seluar sekarang dah ketat katanya.. Hahaha.. Semalam kami ke Rawang. Jumpa pak sedara Mr. Tajul. Then pak sedara die cakap die dah gemuks.. Hahaha.. Mimie happy je dengar. Tu tanda Mimie pandai jaga husband dengan jayanya (Ni bukan Mimie cakap.. Ni cousin Mimie cakap..) hahahaha...

Anak-anak pulak membesar dengan baiknya. Alhamdulillah. Tahun depan kakak Batrisyia 6 tahun. Masih bersekolah di Little Caliph. Aqilah dan 3 tahun dan Arissa dan setahun tahun depan masih di Taska Permata di Putrajaya. Aqilah 4 tahun nanti InshaaAllah Mama Ayah hantar ke Little Caliph macam kakak Batrisyia.

Tahun depan banyak yang perlu dirancang. Dalam kerjaya dan keluarga. InshaaALLAH semoga Allah sentiasa melimpahkan rezeki dan kebahagiaan buat kami semua.. Aaamiinn... Alhamdulillah SKT tahun ni masih cemerlang seperti tahun sebelumnya. Bos bagi 94.5% untuk SKT tahun ni.. Alhamdulillah.. (^_^)

Friday, December 18, 2015

Happy Anniversary #6th

 




18.12.2009~18.12.2015 Alhamdulillah.. 6 tahun usia perkhawinan.. Akad nikah pada hari Jumaat penghulu segala hari. Dan kali ini bertemu Jumaat kembali.. Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Illahi atas limpahan kurnia diberikan suami yang penyayang dan memahami diri seadanya..

Hari ni celebrate seperti tahun-tahun sebelumnya InshaaAllah.. Bersama insan tersayang suami di sisi dan anak-anak yang tersangat la comel.. hihihihi.. Pagi tadi lepas solat subuh berjemaah dengan suami, Mimie dapat wish Anniversary. Then dapat dukung lagi. Ayat husband yang tak boleh blah pagi ni, "Ringannya sayang macam hari pertama kahwin.."Amboii.. Tahu la perli Mimie tu.. Hahaha... Dah tak kurus macam dulu hahahaha.. Thankz abang.. Hadir sebagai penyeri hidup.. Sentiasa buat Mimie ketawa ddan menangis hihihi.. I really love you so much.. (^_^)

Wednesday, December 16, 2015

Fever..

Dah lama tuan rumah tak menulis. Baru masuk office hari ni. MC 2 hari sebab demam start khamis lepas lagi. Demam on off tu yang payah sikit nak gi klinik awal-awal. Hari isnin baru dapat gi klinik. Mr. Tajul pun EL sebab isteri dan anak-anak sekali demam. Thanks husband..

Hari ni masih tak berapa bagus lagi kesihatan. Arissa pulak berjangkit demam dengan Mimie sebab berkepit nak menyusu badan. Last-last demam jugak baby kecik ni. Semalam anak-anak dah sihat. Hari ni nampak macam nak demam balik. Maybe faktor cuaca juga yang kejap hujan kejap panas.

Apa-apa pun terima kasih sangat-sangat dengan Mr. Tajul yang sanggup jaga Mimie dan anak-anak sepanjang demam ni. Mr. Tajul tolong kemaskan rumah, basuh baju, lipat baju, tolong masak bubur untuk kami, tolong letakkan tuala basah dan ganti tuala basah untuk letak atas kepala Mimie. Bagi makan ubat ikut waktu. Terima kasih sangat atas keprihatinan abang jaga Mimie dan anak-anak..

Ok readers.. Nak settle kerja tertangguh 2 hari ni. Mood sebenarnya tengah risaukan anak-anak. Semoga anak-anak cepat sembuh dan dipelihara Allah SWT. Aaamminnn...

Tuesday, December 1, 2015

Penghujung Tahun 2015

Selamat datang Disember.. Bulan cinta.. Eh..?? Boleh ke macam tu.. hahaha. Yela.. Bulan Disember kan musim orang kahwin. Musim cuti sekolah. Musim honeymoon. hihihi.. Sama lah dengan Mimie bulan anniversary di bulan Disember.. Alhamdulillah.. Semakin menghampiri 6 tahun usia perkahwinan. Kalau ikut bulan islam dah lepas 6 tahun usia perkahwinan. huhuhu..

Tahun depan melangkah tahun 2016. Umur pun semakin meningkat. Semakin banyak perkara nak dibuat dan dirancang pada tahun baru. Anak-anak pun meningkat usia. Pengurusan sekolah anak-anak. Kos persekolahan  semakin meningkat tahun hadapan. Hurmm... Semoga dipermudahkan segala urusan Mimie, suami dan anak-anak...

Hari ni hari kedua kerja selepas cuti seminggu. So mood macam apa ntah. hahaha. Tapi gagahkan juga update blog kesayangan ni. Kang berabuk sayang.. Nanti dah tua-tua boleh baca balik entry yang dikarang. Anak-anak cucu pun dapat baca. Esok-esok dah tua berpencen sekiranya Allah panjangkan usia Mimie dan husband boleh la kami duduk baca berdua kat rumah. Hahahha..

Minggu ni masuk ofis pun rasa sunyi. Masing-masing mood konvesyen di Gambang Resort. Wahh..!!! Kuantan kan.. Tapi Mimie tak pergi la. Dah seminggu cuti berkampung kat Kuantan. So kasi can rakan-rakan lain pergi. Lagipun musim tengkujuh sekarang. Susah la nak bergerak musim hujan ni dengan anak-anak. Lagipun Abah dan Mama Mimie akan datang KL. Abah banyak urusan area KL sepanjang Disember ni. So boleh jumpa abah Mama walaupun tak balik kampung hohoho..

Ok readers.. Sampai ketemu di lain waktu. Papai...
WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG