Saturday, December 31, 2016

Tamat tahun 2016


Alhamdulillah. Penghujung tahun 2016. Diberikan kesihatan dan dimurahkan rezeki oleh Allah yang melimpah ruah di tahun ni..

Tahun 2016 memberi kenangan manis terhadap keluarga dan kerjaya. Dinaikkan pangkat, diberikan peluang memiliki rumah dalam Putrajaya, Encik suami kembali bertugas di Putrajaya, dikurniakan kesihatan buat diri, suami, anak-anak, ibu bapa dan keluarga..

Semoga tahun 2017 didatangkan rahmat dan limpah kasih sayang Allah buat kami sekeluarga.. Aamminn.. Jumpa lagi tahun depan.. Bye Bye..



Thursday, December 29, 2016

Hadiah terbaik penghujung 2016



Mimie dan gadget berpisah tiada. Hurmm.. Favourite brand opkoss Apple.. Koleksi Apple dari Ipad, Iphone 5s, Macbook Pro dan latest Iphone 7 plus..

Akhirnya jatuh cinta pada Jet Black Iphone 7 Plus.. Alhamdulillah.. Hadiah penutup buat Mimie di akhir tahun 2016..

Thankz Encik Suami yang sudi manjakan ur wife ni. Habis final master untuk semester Dua ninkita pergi bercuti.

Tahun depan tambah baby lagi bolehh..???
😂😂😂




Thursday, December 22, 2016

Damailah di sana..

22 Disember 2016 bersamaan 22 Rabiulawal 1438H, Mimie kehilangan nenek sebelah Abah Mimie di Pahang.

Dalam jam 11 pagi di pejabat, Mimie terima panggilan dari adik lelaki tanya balik pahang x? Mimie pun terpinga-pinga sebab tak buka whatsapp family. Rupanya nenek dah dijemput Pencipta.. Allah.. Sayu hati masa minta EL dari boss. Bergenang air mata. Baru 2 minggu lepas jumpa nenek..

Terus balik rumah, tunggu encik suami balik dan terus bertolak ke pahang. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan pengebumian nenek. 

Nenek telah dijemput Illahi pada usia 93 tahun. Semoga Allah menempatkan nenek di kalangan hamba-hambaNya yang beriman.. Al-Fatihah..

Monday, November 21, 2016

Suasana Kerja Baru

Alhamdulillah. 15 November 2016 dah lapor diri di tempat baru. Suasana baru dan keluarga di tempat kerja yang baru. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Semoga terus berada dalam ruangan selesa macam ni bersama rakan seperjuangan.

Skop kerja yang baru. Sebenarnya skop kerja ni pernah dibuat masa mula-mula masuk dalam perkhidmatan awam ni. Tapi tahun 2012 Mimie tukar kepada skop kerja yang lebih santai di pejabat. Di tempat baru ni skop kerja berada semula di lapangan dan seluruh pelosok tempat.Semoga segalanya berjalan lancar.

Sekarang kena setting semula urusan anak-anak dan kerja. Hope Encik suami cepat bertukar ke Putrajaya. Senang sikit urusan keluarga dan anak-anak nanti.. Ok nanti kita story lagi. (^_^)

Monday, November 14, 2016

Hari terakhir di sini..

Hari ni hari terakhir setelah 7 tahun di cawangan ni. Jam jam terakhir dapat tengok view dalam bilik sendiri. Esok dah mula lapor diri di cawangan lain.

Ya Allah.. Permudahkanlah urusanku dan perancanganku. Semoga diriku sentiasa dalam lindungan oleh Allah SWT dan diberikan rahmat serta kasih sayangNya..

Terima kasih rakan-rakan seperjuangan di sini. Terima kasih suami dan anak-anak serta ibu bapa dan keluarga yang menyokong perjuangan ini..

Semoga hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih baik dari hari ini. Aaammminnnn...

Friday, November 11, 2016

Naik Gred (^_^)

Alhamdulillah. Akhirnya berita baik sampai juga. Mimie dah terima surat kenaikan pangkat ke jawatan ijazah. Sujud syukur atas kurniaan nikmat kepada Allah SWT.

Minggu ni minggu terakhir di cawangan Mimie. Setelah 7 tahun berada di sini akhirnya Mimie akan berpindah keluar..

Terima kasih atas kenangan dan tunjuk ajar yang diberikan kepada Mimie selama di sini. 01 Disember 2009~ 14 November 2016 di Cawangan Siasatan A bermula dengan gred 29. Alhamdulillah diberi peluang Allah bermula dari bawah supaya apabila berada di atas Mimie memahami apa yang dirasai pegawai di bawah.

15 November 2016 dengan gred 42, semoga di tempat baru akan lebih baik dan dapat berkhidmat dengan lebih cemerlang InshaaAllah..

Semoga kita semua berada dalam lindungan Allah SWT. Aaamminnn..

Thursday, November 3, 2016

Happy Birthday Batrisyia #6

Selamat Ulang Tahun Kelahiran anakanda Batrisyia Zahra yang ke 6. Mama Ayah doakan anak-anak semua diberikan kesihatan, diberikan kebahagiaan, diberikan rahmat dan kasih sayang Allah, menjadi anak soleh dan solehah, diberkati kehidupan di dunia dan akhirat, dilimpahkan rezeki dan dilindungi Allah SWT.

Mama Ayah sayang anak- anak semua. Malam nanti kita celebrate yer. Sebulan dah hadiah mama belikan untuk birthday anak mama ni. Hahaha. Simpan kat ofis dulu. Hari ni baru mama bawa balik hadiah anak mama ni. Ayah masih survey hadiah dari semalam lagi. Hope hari ni jumpa yer encik suami.. Hihihi..

Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah.. Aaamminnn

Wednesday, November 2, 2016

Persekolahan Tahun 1

Alhamdulillah. Selesai penempatan sekolah puteri sulung kami tahun 1 2017. Sekolah baru tahun lepas beroperasi. Untung anak mama dapat sekolah baru.

Persekitaran sekolah bersih dan sangat selesa. Sekolah dari pagi sampai petang. Pagi persekolahan biasa jam 7.30 pagi sampai 1.00 petang. Pukul 2.30 sampai 5.00 petang sekolah kafa di sekolah yang sama juga. So tak payah pening- pening nak cari transit. Alhamdulillah.

Hujung bulan ni nak cari barang sekolah sikit-sikit. Mama yang excited lebih kan. Hehehe.. Alahai.. Anak dah masuk sekolah darjah satu rasa sangat berumur dah diri ni hahahaha..

Semoga dipermudahkan urusan kami sekeluarga. Semoga anak-anak mama ayah menjadi anak soleh dan solehah dan cemerlang di dunia dan akhirat. Aaammminnn...

Thursday, October 20, 2016

Happy Birthday Cinta #34

Selamat Ulang Tahun Kelahiran buat suami tercinta Mr. Tajul Ariffin. I love you so much!!! Alhamdulillah genap usia abang 34 tahun. Perbezaan umur antara kita menjadikan kita saling memerlukan antara satu sama lain.

Terima kasih cinta hadir dalam hidup ini. Terima kasih sayang terima isterimu ini seadanya.. Semoga Allah sentiasa bersama abang, sentiasa dirahmati, sentiasa dikasihi, sentiasa dalam redha Allah, sentiasa diberikan kebahagiaan dan rezeki melimpah ruah, sentiasa dikurniakan kita anak-anak soleh dan solehah.

Balik nanti kita celebrate yer.. Hope abng suka hadiah yang diberikan pagi tadi.

I LOVE YOU... (^_^)




posted from Bloggeroid

Monday, October 17, 2016

Happy Family (^_^)

Time rehat suka nak belek-belek foto dalam telefon. Mula la kat ofis ni rindu hubby dan anak-anak bila tengok gambar dieorang. Ragam mereka. Keletah mereka. Gelak ketawa mereka. Hujung minggu tak puas duduk rumah dengan suami dan anak-anak.



Oktober.. Hurrmmm.. This week ada birthday someone dalam family ni. Teka siapa...???? Mr. Hubby aka Ayah... A few days je lagi tau. Suprise apa nak buat ni. Kena plan dengan anak-anak ni.. Tak boleh story dalam ni. Nanti Mr. Hubby baca habis la.. Hihihi..

Ok.. Sayang hubby, kiddos dan semua ahli keluarga ketat-ketat..

posted from Bloggeroid

Tuesday, October 11, 2016

Kembali Membento

Alhamdulillah hari ni hari kedua puasa InshaaAllah.. Semalam puasa 9 muharram. Hari ni puasa 10 muharram. Alang-alang masak untuk bersahur, Mimie bekalkan makanan untuk anak-anak jugak. Mood membekal a.k.a membento ni on off. Tapi alhamdulillah masih memcuba setiap hari supaya tahun depan Batrisyia tahun 1 Mimie dapat sediakan bekal untuknya sentiasa.





Hari ni mood baik sangat. Tak tahu la kenapa. Semoga aura kebaikan sentiasa di samping Mimie dan keluarga. Aammiinn... Ok.. Mulakan tugasan dengan gembira. Jauhkan diri dari orang-orang negetif supaya aura positif sentiasa bersama.. Selamat bekerja (^_^)

posted from Bloggeroid

Wednesday, September 28, 2016

Khabar Angin yang Menggembirakan

Khabar angin. Berita tak sahih lagi kan. Tapi bila khabar angin menggembirakan singgah di telinga membuatkan hati berbunga-bunga. Semoga khabar angin menjadi kenyataan dengan izin Allah..

Berita gembira ni dah kongsi dengan encik suami. Haish.. Nervous pulak. Tambahan pulak terima ucapan tahniah dari kawan-kawan pejabat. Haish.. Jangan bagi harapan palsu. Nangis nanti.... (ToT)

Apa-apa pun andai kata berita ini benar dan sahih Mimie akan kongsi bersama korang..

(^_^) Weeeee.....

posted from Bloggeroid

Monday, September 19, 2016

Batuk Selesema

Musim tak menentu sekarang.. Kejap hujan.. Kejap panas.. Pastu hujan semula.. So sekarang tengah batuk selesema. Memang tak larat sangat-sangat.. Rasa badan macam nak demam.. Adooii.. Harap tak melarat.. Takut je berjangkit degan si kecil Arissa. Maklum la Arissa masih menyusu badan. Kalau kat rumah memeang melekat je dengan Mimie.. Tu yang risau berjangkit..

Semalam last cuti raya haji. Hari kembali bertugas. Mood kerja ke laut. Tapi gagahkan juga sebab hari ni ada pemeriksaan Inspektorat... Hurmmm.. Harap dapat bertahan hingga ke petang.. Adoii tak laratnya..

Ok korang.. Jumpa lagi nantii.... (-_-).....

Thursday, September 15, 2016

Salam Aidiladha 2016

Hai readers.. Mimie masih mood bercuti.. Seminggu bercuti. Raya tahun ni turn raya rumah in law di Dungun. Raya kedua beraya di rumah mama abah Mimie di Kuantan. Next week baru masuk ofis. Seronoknya cuti jumpa keluarga, mama abah dan adik beradik..

Pagi raya Aidiladha di Dungun. Solat hari raya Aidiladha seawal jam 8.00 pagi kat sini. Awal sangat. Alhamdulillah sempat juga Mimie dan suami serta anak-anak solat raya di masjid.

Lepas solat raya bersalaman dan bermaafan terutama bersama suami dan anak-anak. Raya kami di pantai timur ni macam raya aidilfitri. Sangat meriah. Main bunga api. Ziarah menziarah sesama keluarga sedara mara. Gosip-gosip dengan mak sedara belah husband. Bila balik kuantan gosip dengan kakak kesayangan Mimie sebab adik bongsu dah balik KL huhu..

Yang penting raya sangat meriah.. Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua readers, kenalan blog Mimie. Seronok sekarang menulis blog tanpa gangguan pengintai tegar blog ni sekarang hihihi..






posted from Bloggeroid

Thursday, September 8, 2016

Gathering Merdeka Gojes

31hb Ogos ada mini gathering untuk mak mak gojes blogger. Seronok betul jumpa korang. Masing-masing bawa potluck. Gathering kali ni di Teratak Tok Wan, Rawang, Selangor.

Bersantai sambil bawa anak-anak mandi manda. Masuk bayar RM2.00 seorang. Ok la. Tapi kena datang awal nak chop pondok untuk santai. Pondok berehat sangat limited. Nasib baik Mak Myzatul mai awal tolong chop tempat. Kalau tak bertikar la kita.. Huhuhu

Menu potluck mak gojes nasi lemak, sambal udang, ayam goreng, serawa durian dengan pulut, rambutan dah siap kupas, mee goreng, nugget, alahai lupa pulak menu lain (-_-).. Thankz korang sedap dan seronok tukar-tukar menu makan ramai-ramai.. hehe...

Thankz la encik suami sudi layan karenah isteri you ni nak gathering dengan mak mak blogger. Rapatkan silatulrahim. Lepas ni gathering lagi tau.








posted from Bloggeroid

Wednesday, September 7, 2016

Persiapan Raya Aidiladha

Minggu depan dah raya haji. Amacam korang punya persiapan raya haji tahun ni? Tema apa? Cuti berapa lama? Raya rumah mama abah sendiri ke rumah mertua???

Mimie baru belajar menjahit. So raya haji tahun ni Mimie jahit sendiri baju Mimie dan anak-anak. Tema kali ni emerald green untuk raya haji hari pertama nanti. Baju anak-anak baju kebaya. Belajar guna youtube hahaha. Nasib jadi tau. Baru tau tangan Mimie ni ada seni hahahaha.. Mimie punya baju kurung moden. Lepas tu try buat jubah untuk Mimie dan anak-anak. Gigih menjahit nak siapkan baju. Masih dalam proses lagi. Harap sempat la..

Mimie cuti raya seminggu. Raya Haji turn rumah mertua. Lepas tu baru balik rumah mak ayah Mimie. Tahun ni nak berjalan kelantan masa raya haji nanti. Tak sabar pulak. Macam-macam plan dah buat nak cuti ni.

Semoga dipermudahkan urusan kami sekeluarga.. Aaammiinnnn...

posted from Bloggeroid

Monday, September 5, 2016

Good Luck UPSR 2016

Gud luck anak-anak sedara Mimie menduduki exam UPSR. Anak kakak Mimie dan anak sedara sebelah husband. Afiq dan Husna semoga dapat jawab dengan tenang dan lancar. Mak Ngah/ Mak Anjang doakan semoga dapat keputusan yang cemerlang.. Aamminnn...

posted from Bloggeroid

Monday, August 29, 2016

31st Birthday today

Alhamdulillah diberikan nafas dan umur sehingga usia ini. Terima kasih Allah atas kurniaan usia, rezeki, suami, anak-anak, keluarga, kerjaya dan kebahagiaan sehingga umur ini. Semoga rahmatMu Allah sentiasa bersama Mimie dan keluarga.. Aaaammmiinnn...

29 Ogos 1985~29 Ogos 2016.. 31 tahun usia sekarang. Terima kasih pada encik suami sayang atas ucapan tengah malam tadi. Abang sentiasa utama dalam diri Mimie.. Terima kasih mama abah Mimie dan adik beradik serta ipar duai atas ucapan birthday..

Tak sabar nak balik jumpa anak-anak dan encik suami.. Hihihi.. Cepat la pukul 5 petang... (^_^)

posted from Bloggeroid

Friday, August 26, 2016

My Sweet Hubby

Ehh.. Tajuk mengada-ngada kannn??? Hihihi

Dua minggu Mimie sibuk dengan kerja. Sampai rumah 1-2 pagi. So Encik suami la yang jaga rumah dan anak-anak.

Bila Mimie balik suami dan anak-anak dah tido. Bangun pagi encik suami la tolong kejutkan Mimie dan anak-anak. Tolong Mimie mandi dan siapkan anak-anak ke sekolah sebab suami kesayangan Mimie ni faham Mimie penat. Lepas cik abang ke tempat kerja Mimie bawa anak-anak ke sekolah.

Penat memang penat. Kami suami isteri sama-sama penat. Tapi bila tengok ragam anak-anak, tengok senyuman suami, suami tengok senyuman Mimie.. Hilang semua penat. Tu tak tambah lagi lawak jenaka encik suami hahaha.

Alhamdulillah.. Semoga kebahagiaan sentiasa milik kami sekeluarga.. Aaammmiinnn


posted from Bloggeroid

Monday, August 22, 2016

Kerja oh Kerja

Seminggu busy yang melampau. Tiap-tiap malam balik 12 malam. Alhamdulillah encik suami memahami kerja Mimie. Call on call off..

Mood menulis takde lagi buat masa ni. Busy melampau sampai nak jenguk blog pun tak sempat. Ni pun pakai blogdroid untuk update. Report, minit mesyuarat, standby semua ada.. Bertabahlah Mimie untuk seminggu lagi...

Thanz husband tolong jaga anak-anak sepanjang Mama busy minggu lepas dan minggu ni. Sabtu Ahad pun still on dengan kerja. Tapi sempat juga masak dan riadah dengan anak-anak sebelum ke tempat kerja.

Semoga segala urusan dipermudahkan.. Maafkan mama ye anak-anak sebab Mama busy sepanjang minggu lepas dan minggu ni. Terima kasih cinta memahami kerja isteri you ni.. Sayang abang dan anak-anak dunia akhirat...

posted from Bloggeroid

Monday, August 8, 2016

Program Haji Cilik Little Caliphs

Alhamdulillah.. Terima kasih Little Caliphs atas program yang sangat-sangat memberi banyak manfaat buat anak-anak kami..

Sebak.. Sayu.. Tersentuh sangat hati bila tengok video anak-anak membuat simulasi haji. Ya Allah... Jadikan anak-anak kami anak yang soleh dan solehah..b

Mama bangga dengan kakak Batrisyia. InshaaAllah semoga yahun depan adik Aqilah juga diberikan pendedahan serupa.. Aaaammiinnn





Monday, August 1, 2016

Hello August 2016

Selamat datang ogos. Bulan yang dinanti.. Hehehe..

Terima kasih untuk sambutan hari lahir untuk kakitangan CSA bagi bulan Ogos. Sempena jamuan hari raya merangkap sambutan hari jadi..

Semoga ikatan persahabatan terus berkekalan.. Aaamminn..



Menghampiri angka 31... (^_^)

Wednesday, July 27, 2016

Makan makan Raya 2016

Ahad baru-baru ni Mimie dan suami buat makan-makan raya. Mula-mula plan nak buat hujung minggu ni. Tetiba ramai pulak jemputan makan raya hujung minggu ni. Jamuan raya taman perumahan pun Sabtu ni jugak. Last minute plan kami buat Ahad lepas.

Bersilat Mimie kat dapur memasak. Dah jadi tangan sotong. Sana sini buat kerja non stop. Sabtu malam tu Mimie dah start rebus ketupat dan lemang instant. Pagi esok baru potong.

Ahad pagi baru beli ayam 5 ekor. Encik suami pergi beli lepas solat subuh. Ayam sampai dekat umah lebih kurang pukul 9. Sementara tunggu ayam tu Mimie bakar puding karamel. Siap bersih ayam baru nak start menggoreng gas dapur habis. Tragik sungguh tau. Dah pukul 9 lebih masa tu. Pukul 12 dah jemput tetamu. Sementara tunggu encik suami datang dengan gas baru, Mimie hidang dulu ketupat lemang dan nasi minyak hujan panas.

Gas sampai bertambah kelam kabut. Start goreng ayam sebelum nak buat ayam masak merah. Sementara tu buat rendang ayam, siapkan acar jelantah, reneh sup untuk menu mee dan bihun sup. Multijob Mimie buat. Encik suami dengan bahagian air dan peralatan majlis. Alhamdulillah. Pukul 1130 siap semua. Baru la hegeh-hegeh nak mandi pakai baju raya.

Lebih kurang pukul 1245 baru tetamu tiba. Tak putus tetamu hadir.. Sampai maghrib pun ada.. Alhamdulillah. Terima kasih yang hadir. Maaf atas kekurangan majlis makan-makan kami.. Selamat Hari Raya.. Maaf zahir dan batin









Friday, July 22, 2016

Surat Pelepasan Hutang PTPTN

Alhamdulillah. Minggu ni dah dapat surat pelepasan hutang dari PTPTN. Selesai tanggungjawab sebagai peminjam. Minie dan husband dah sama-sama selesaikan PTPTN.. Terima kasih Ya Allah...



Okay.. Mood raya.. Petang ni raya Bahagian di Presint 8, Putrajaya. Hope semua berjalan lancar...

Wednesday, July 20, 2016

Persiapan Majlis Ramah Mesra Aidilfitri

Minggu busy dengan persiapan raya utuk pejabat. Hari Jumaat ni Bahagian Mimie buat Majlis Ramah Mesra Aidilfitri. Cawangan masing-masing dah diberikan tempahan menu. Cawangan Mimie dapat tempahan untuk menu SOTO. Alahai suntuk sangat tau masa bagi. Hari isnin petang dapat memo kena tempah soto. Mana nak cari.??? Semalam calling-calling kebanyakan katering dah full untuk tempahan Jumaat Sabtu dan Ahad. Hammiikk ko.. Mana hakak nak cari dik oooiiii...

Semalam calling-calling Alhamdulillah PT di cawangan ada contact katering. SOTO untuk 100pax je pun. Selamat tau dieorang katering yang PT cari ni nak tolong buatkan. Settle kerja akak.. Dari segi peralatan siap semua dengan servis dieorang bagi. Masa jamuan nanti akak takde masa nak handle dah makanan. Setakat tempah boleh la. Anak-anak dara akak 3 orang tu sapa nak handle time jamuan nanti.. ahahaha.. Ok la servis tip top boleh bagi masa jamuan Jumaat ni. Alhamdulillah.

Tak settle lagi jamuan ni tau. 01/08/2016 Mimie handle tempahan majlis raya untuk cawangan Mimie pulak. Jumaat ni bahagian, bulan Ogos nanti Cawangan pulak. Mimie dan makanan memang tak boleh dipisahkan.. Takpe la. Asalkan majlis berjalan lancar dan semua orang gembira. Bulan raya kan.. So handle majlis raya jer..

Ada juga la kawan-kawan tanya tak buat open house ke???? Alahai.. Tak diskuss dengan husband lagi nak buat bila. Minggu yang busy dengan jemputan kawan-kawan. Jamuan pejabat. Alahai... Alahaii.. Nanti dah tenang-tenang sikit baru bincang dengan husband. Sebabnya yang masak akak ni jugak tau.. Tak menempah dengan orang.. Sebab tu perlu tempoh bertenang.. hihihihi

Tuesday, July 19, 2016

Suasana Raya 2016

Next story raya...

Entry sebelum ni tentang hari raya pertama. Hari ni nak story raya yang meriah buat kami sekeluarga bersama.

Hari raya kedua setiap tahun Mama dan Abah Mimie akan buat open house. So ramai sedara mara jiran tetangga dan kenalan yang hadir. Tema hari kedua Royal Blue.. Meriah sangat meriah. Acara membakar sate dibuat oleh encik suami, abang ipar dan adik-adik lelaki awal-awal pagi. Lepas subuh dah berasap belakang dapur bakar sate.

Bonda Mimie dengan menu nasi minyak, ketupat, kuah kacang, pulut kuning, ayam masak merah, rendang daging, gulai daging. Kitorang mak-mak dara, adik perempuan Mimie dan adik-adik ipar membantu dengan riang dan gembira.

Bahagian dessert tiap-tiap tahun adalah Mimie. Puding koktail berkuah vanila memang feberet sedara mara kalau datang. Dessert ni akan abis dulu haha. Pastu Mimie buat puding karamel. Pun licin jugak. Dessert manis- manis ni bukan budak je suka. Mak Pak budak pun suka hehe

me and my shadow hihi

Ladies with Ayah

Mama with Kiddos

Raya ketiga bertolak ke Terengganu. 1st destination rumah mertua di Dungun. Beraya dengan mak mertua, pak mertua dan ipar duai dahulu. Lepas tu bertolak ke Kuala Berang rumah sedara mara. Kemudian ke Kuala Terengganu dan akhir sekali kembali ke Dungun rumah mertua. Sambung raya di Dungun rumah sedara mara husband. Mak sedara, kawan-kawan sekolah husband dan cikgu sekolah husband dulu-dulu. Seronok suasana kampung. Tambahan pulak dekat dengan persisiran pantai. Seronok sangat..

Dah dekat dengan pantai kan.. So kami cari la seafood. Beli udang, sotong, ikan, jagung buat membakar. BBQ la pulak malam tu. Memang syok sangat. Fresh ikan kat sini. Berkilat-kilat kulit ikan. Segar, manis dan sedap. Haishhh.. Kalau balik Dungun ni ayam pun tak laku. Seafood jugak terbaik.. Hahaha

Purple theme raya ketiga

Blue theme raya ke enam

BBQ chef of my love

Rayakan sebulan.. Bertabah la dengan jemputan rumah terbuka setiap minggu.. Kat Klang Valley ni sampai abis sebulan raya pun orang buat open house lagi huhuhu.. (^_^)

Thursday, July 14, 2016

Eid Mubarak 2016

Semangat menulis entry raya.. Tahun ni raya rumah mama abah kita di Kuantan, Pahang. Opkosss la Mimie semangat nak story mory pasal raya. Hari ni cerita raya pertama dulu..

Di pagi syawal alunan takbir bergema sangat gembira bila di dengar. Makan ala kadar sebelun ke masjid berhampiran untuk solat Aidilfitri. Balik dari masjid duduk bersalaman sambil bergambar bersama keluarga tercinta. Selesai bermaafan, bergambar dan makan kami bertolak ke kampung nenek Mimie di Muadzam Shah.

Juadah di pagi raya ketupat, rendang ayam, daging masak kuzi, nasi arab, sate ayam, sate daging, pulut kuning, ayam goreng berempah. Bila bonda kesayangan masak laju je anak-anak makan. Semua adik beradik berkumpul raya tahun ni. Sanggatttt havocccc...!!!!

Sampai di Muadzam jumpa dengan nenek Mimie yang dah mencecah umur 90 tahun. Alhamdulillah masih sihat dan boleh berjalan ke sana ke mari. Pergi beraya rumah mak andak, mak anjang dan sepupu sepapat.

Lepas Muadzam Shah menuju ke Chini menziarah kubur arwah Aki Mimie. Kemudian berjalan ke rumah sanak saudara di sekitar Chini dan Kampung Salong.

Petang lebih kurang jam 0700 malam baru tiba kembali ke Kuantan. Havocc raya tahun ni. Satu hari di raya pertama full aktiviti. Anak-anak seronok collect duit raya banyak-banyak.. Hehe. Okay.. Layan gambar raya di hari raya pertama kami.. Tema Grey.. Ladies peplum in da house. Ayah jubah in da house (^_^)









Tuesday, June 28, 2016

Shopping kosmetik



Siapa suka jenama ZA??? Mimie memang suka compact powder jenama ZA. Hari tu kat PICC Putrajaya ada buat jualan Metrojaya. Serius produk ZA ni dapat dengan harga murah giler2.

Tanpa melepaskan peluang Mimie shopping compact powder dengan limited edition casing lagi. Lipstik dua kaler, liquid fondation dan lotion muka untuk putihkan lagi kulit dan gebussskan kulit hehehe..

Harga yang diberikan adalah separuh dari harga asal. Macam compact powder tu harga RM35.00 macam beli buy 1 free 1. Lipstik terbaru dari ZA RM15 ade yang harga RM10 sebatang. Liquid fondation tu RM20 jer hehe dan lotion muka kat pasaran RM59++ dapat harga RM35.

Peminat barangan ZA macam Mimie ni boleh ler gi borong hehehe..

Monday, June 27, 2016

Mood Raya... (^_^)

Minggu terakhir bekerja sebelum bercuti raya... Wahhh.. Tak sabar sungguh nak balik kampung.. Nak merempuh perjalanan di sepanjang lebuh raya pulang ke kampung halaman... Confirm jem nak balik pantai timur. Mimie akan jadi co pilot untuk suami sepanjang perjalanan.. Teman berbual dan bercerita sepanjang perjalanan.. Sambil-sambil tu dengar lagu raya kat radio... Wahhh.. Seronoknya...

Jumaat Mr. Tajul dah start cuti.. Kemas rumah kemas baju kemas apa-apa yang patut. Kuih raya dalam mood standby lagi.. Baru selesai buat cheesetart. Lepas ni nak buat tart nenas gulung, bangkit cheese, bickut rainbow dan biskut famous amos.. Ha.. banyak lagi nak buat cookies ni. Mood baru sampai hujung-hujung ramadhan kan.. Lagi pun anak-anak dara Mimie ni ramai nak menolong.. Bagus-bagus.. Senang kerja mama.. hihihi..

Ok.. Settlekan kerja hari ni. Hari ni ada buka puasa untuk satu cawangan Mimie di Cyberjaya.. Mimie kena arrange tempat. Dah settle semua. (^_^)

Tuesday, June 21, 2016

Tema Raya 2016

Cepat masa berlalu kan.. Dah masuk 16 Ramadhan hari ni. Semalam radio dah mainkan lagu raya di corong radio.. Semangat raya dah datang. Baru nak story persiapan raya.. hehehe

Mimie dah beli baju raya Mimie dan anak-anak bulan Mei lagi. Order bulan April. Pre Order dulu.. Awal giler kan beli baju raya.. Hahaha.. Ni kes encik suami dah request warna baju raya awal-awal lagi. So Mimie dan anak-anak follow jer.. Warna apa-apa tak kisah. Janji sedondon di pagi raya. Mimie, suami dan anak-anak gembira bersama.. (^_^)

Tema tahun ni untuk gugurl peplum yer.. Encik suami seorang je jejaka dalam family so Mimie serahkan pilihan sendiri pada tuan punya badan sebab katanya tahun ni encik suami taknak baju melayu. Nak pakai jubah katanya.. Isterimu ini ikut jer la sayang yer.. Janji semua happy hihihi...

Warna tahun ni kami akan pakai kelabu di pagi Raya.. Yeeehaaaa... Tudung je tak cari lagi.. Hurmmm.. Takpe la.. Slow-slow.. Banyak masa lagi. Ok korang.. Layan lagu raya.. Esok CUTI NUZUL QURAN.. yeaaahhhh...!!!

Monday, June 20, 2016

Selamat Hari Ayah

Semalam Mimie dan anak-anak buat suprise sempena hari bapa.. Lepas berbuka puasa macam biasa terus solat maghrib. Lepas solat maghrib anak-anak datang bawakan pizza cake untuk ayah.. Seronok anak-anak buat suprise pada ayah. Ayah pun masih atas sejadah lagi baru lepas doa selesai solat maghrib. Happy sangat this moment.. So makan-makan kek pastu terus siap-siap ke masjid untuk terawih.. Bagus anak-anak sporting suprise ayah (^_^)





Friday, June 17, 2016

Shopping di Kilang Coklat

Siapa suka coklat...???? Mimie suka sangat coklat. Sangat suka okey hahaha.. Kalau pergi Langkawi memang shopping coklat bertingket tingket hahaha...

Nak share ade kilang coklat buat sale sepanjang Ramadhan ni. Kilang letak kat Bangi. Kilang Beryls Chocolate. Sedap weeiii cekelat die.. Serius tak tipu. Memborong jugak la coklat kat kilang ni. Tapi nak kata sale gila-gila takde la. Tapi boleh dapat harga murah dari pasaran.

Tapi manusia yang hadir teramat la ramai.. Ramai giler.. Mimie rasa kaunter bayaran tu kena letak luar ruang jual coklat sebab barisan nak membayar mengganggu pembeli nak pilih coklat. Mimi bagi cadangan jer la. Huhuhu.

Okay siapa nak pergi kilang coklat ni terletak kat bangi bersebelahan dengan Spanco. Alamat ada kat gambar.











Tuesday, June 14, 2016

TV hempap kaki

Dugaan TV hempap kaki. Sabar je la.. MC sampai esok yer.. Alhamdulillah tak patah kaki ni.. Menangis jugak la kena hempap TV.



So kena la rehat doktor dah bagi cuti kan.. Anak-anak baik sangat-sangat tolong jaga Mama tengah sakit ni. Terima kasih anak-anak Mama. Terima kasih husband tolong uruskan rumah (^_^)

Friday, June 10, 2016

Salam Jumaat 5 Syawal 1437H

Salam Jumaat penghulu segala hari. Dah masuk hari kelima Ramadhan. Alhamdulillah dipanjangkan usia dan diberi kesihatan dalam menunaikan ibadah sepanjang Ramadhan ini...

Menu masakan Mimie semalam untuk berbuka adalah nasi minyak hujan panas dengan gulai ayam.. Alhamdulillah masih tak memijak kaki ke bazar Ramadhan lagi tahun ni. Masak sendiri puas hati untuk suami dan anak-anak. Esok hujung minggu boleh buat kuih muih atau dessert sebagai tambahan menu berbuka. Tak pun dah boleh start buat homemade cookies untuk raya (•_•)

WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG