Saturday, December 31, 2016

Tamat tahun 2016


Alhamdulillah. Penghujung tahun 2016. Diberikan kesihatan dan dimurahkan rezeki oleh Allah yang melimpah ruah di tahun ni..

Tahun 2016 memberi kenangan manis terhadap keluarga dan kerjaya. Dinaikkan pangkat, diberikan peluang memiliki rumah dalam Putrajaya, Encik suami kembali bertugas di Putrajaya, dikurniakan kesihatan buat diri, suami, anak-anak, ibu bapa dan keluarga..

Semoga tahun 2017 didatangkan rahmat dan limpah kasih sayang Allah buat kami sekeluarga.. Aamminn.. Jumpa lagi tahun depan.. Bye Bye..



Thursday, December 22, 2016

Damailah di sana..

22 Disember 2016 bersamaan 22 Rabiulawal 1438H, Mimie kehilangan nenek sebelah Abah Mimie di Pahang.

Dalam jam 11 pagi di pejabat, Mimie terima panggilan dari adik lelaki tanya balik pahang x? Mimie pun terpinga-pinga sebab tak buka whatsapp family. Rupanya nenek dah dijemput Pencipta.. Allah.. Sayu hati masa minta EL dari boss. Bergenang air mata. Baru 2 minggu lepas jumpa nenek..

Terus balik rumah, tunggu encik suami balik dan terus bertolak ke pahang. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan pengebumian nenek. 

Nenek telah dijemput Illahi pada usia 93 tahun. Semoga Allah menempatkan nenek di kalangan hamba-hambaNya yang beriman.. Al-Fatihah..

Thursday, November 3, 2016

Happy Birthday Batrisyia #6

Selamat Ulang Tahun Kelahiran anakanda Batrisyia Zahra yang ke 6. Mama Ayah doakan anak-anak semua diberikan kesihatan, diberikan kebahagiaan, diberikan rahmat dan kasih sayang Allah, menjadi anak soleh dan solehah, diberkati kehidupan di dunia dan akhirat, dilimpahkan rezeki dan dilindungi Allah SWT.

Mama Ayah sayang anak- anak semua. Malam nanti kita celebrate yer. Sebulan dah hadiah mama belikan untuk birthday anak mama ni. Hahaha. Simpan kat ofis dulu. Hari ni baru mama bawa balik hadiah anak mama ni. Ayah masih survey hadiah dari semalam lagi. Hope hari ni jumpa yer encik suami.. Hihihi..

Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah.. Aaamminnn

Wednesday, November 2, 2016

Persekolahan Tahun 1

Alhamdulillah. Selesai penempatan sekolah puteri sulung kami tahun 1 2017. Sekolah baru tahun lepas beroperasi. Untung anak mama dapat sekolah baru.

Persekitaran sekolah bersih dan sangat selesa. Sekolah dari pagi sampai petang. Pagi persekolahan biasa jam 7.30 pagi sampai 1.00 petang. Pukul 2.30 sampai 5.00 petang sekolah kafa di sekolah yang sama juga. So tak payah pening- pening nak cari transit. Alhamdulillah.

Hujung bulan ni nak cari barang sekolah sikit-sikit. Mama yang excited lebih kan. Hehehe.. Alahai.. Anak dah masuk sekolah darjah satu rasa sangat berumur dah diri ni hahahaha..

Semoga dipermudahkan urusan kami sekeluarga. Semoga anak-anak mama ayah menjadi anak soleh dan solehah dan cemerlang di dunia dan akhirat. Aaammminnn...

Thursday, October 20, 2016

Happy Birthday Cinta #34

Selamat Ulang Tahun Kelahiran buat suami tercinta Mr. Tajul Ariffin. I love you so much!!! Alhamdulillah genap usia abang 34 tahun. Perbezaan umur antara kita menjadikan kita saling memerlukan antara satu sama lain.

Terima kasih cinta hadir dalam hidup ini. Terima kasih sayang terima isterimu ini seadanya.. Semoga Allah sentiasa bersama abang, sentiasa dirahmati, sentiasa dikasihi, sentiasa dalam redha Allah, sentiasa diberikan kebahagiaan dan rezeki melimpah ruah, sentiasa dikurniakan kita anak-anak soleh dan solehah.

Balik nanti kita celebrate yer.. Hope abng suka hadiah yang diberikan pagi tadi.

I LOVE YOU... (^_^)




posted from Bloggeroid

Tuesday, October 11, 2016

Kembali Membento

Alhamdulillah hari ni hari kedua puasa InshaaAllah.. Semalam puasa 9 muharram. Hari ni puasa 10 muharram. Alang-alang masak untuk bersahur, Mimie bekalkan makanan untuk anak-anak jugak. Mood membekal a.k.a membento ni on off. Tapi alhamdulillah masih memcuba setiap hari supaya tahun depan Batrisyia tahun 1 Mimie dapat sediakan bekal untuknya sentiasa.





Hari ni mood baik sangat. Tak tahu la kenapa. Semoga aura kebaikan sentiasa di samping Mimie dan keluarga. Aammiinn... Ok.. Mulakan tugasan dengan gembira. Jauhkan diri dari orang-orang negetif supaya aura positif sentiasa bersama.. Selamat bekerja (^_^)

posted from Bloggeroid

Thursday, September 15, 2016

Salam Aidiladha 2016

Hai readers.. Mimie masih mood bercuti.. Seminggu bercuti. Raya tahun ni turn raya rumah in law di Dungun. Raya kedua beraya di rumah mama abah Mimie di Kuantan. Next week baru masuk ofis. Seronoknya cuti jumpa keluarga, mama abah dan adik beradik..

Pagi raya Aidiladha di Dungun. Solat hari raya Aidiladha seawal jam 8.00 pagi kat sini. Awal sangat. Alhamdulillah sempat juga Mimie dan suami serta anak-anak solat raya di masjid.

Lepas solat raya bersalaman dan bermaafan terutama bersama suami dan anak-anak. Raya kami di pantai timur ni macam raya aidilfitri. Sangat meriah. Main bunga api. Ziarah menziarah sesama keluarga sedara mara. Gosip-gosip dengan mak sedara belah husband. Bila balik kuantan gosip dengan kakak kesayangan Mimie sebab adik bongsu dah balik KL huhu..

Yang penting raya sangat meriah.. Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua readers, kenalan blog Mimie. Seronok sekarang menulis blog tanpa gangguan pengintai tegar blog ni sekarang hihihi..






posted from Bloggeroid

Thursday, September 8, 2016

Gathering Merdeka Gojes

31hb Ogos ada mini gathering untuk mak mak gojes blogger. Seronok betul jumpa korang. Masing-masing bawa potluck. Gathering kali ni di Teratak Tok Wan, Rawang, Selangor.

Bersantai sambil bawa anak-anak mandi manda. Masuk bayar RM2.00 seorang. Ok la. Tapi kena datang awal nak chop pondok untuk santai. Pondok berehat sangat limited. Nasib baik Mak Myzatul mai awal tolong chop tempat. Kalau tak bertikar la kita.. Huhuhu

Menu potluck mak gojes nasi lemak, sambal udang, ayam goreng, serawa durian dengan pulut, rambutan dah siap kupas, mee goreng, nugget, alahai lupa pulak menu lain (-_-).. Thankz korang sedap dan seronok tukar-tukar menu makan ramai-ramai.. hehe...

Thankz la encik suami sudi layan karenah isteri you ni nak gathering dengan mak mak blogger. Rapatkan silatulrahim. Lepas ni gathering lagi tau.








posted from Bloggeroid

Wednesday, September 7, 2016

Persiapan Raya Aidiladha

Minggu depan dah raya haji. Amacam korang punya persiapan raya haji tahun ni? Tema apa? Cuti berapa lama? Raya rumah mama abah sendiri ke rumah mertua???

Mimie baru belajar menjahit. So raya haji tahun ni Mimie jahit sendiri baju Mimie dan anak-anak. Tema kali ni emerald green untuk raya haji hari pertama nanti. Baju anak-anak baju kebaya. Belajar guna youtube hahaha. Nasib jadi tau. Baru tau tangan Mimie ni ada seni hahahaha.. Mimie punya baju kurung moden. Lepas tu try buat jubah untuk Mimie dan anak-anak. Gigih menjahit nak siapkan baju. Masih dalam proses lagi. Harap sempat la..

Mimie cuti raya seminggu. Raya Haji turn rumah mertua. Lepas tu baru balik rumah mak ayah Mimie. Tahun ni nak berjalan kelantan masa raya haji nanti. Tak sabar pulak. Macam-macam plan dah buat nak cuti ni.

Semoga dipermudahkan urusan kami sekeluarga.. Aaammiinnnn...

posted from Bloggeroid

Monday, September 5, 2016

Good Luck UPSR 2016

Gud luck anak-anak sedara Mimie menduduki exam UPSR. Anak kakak Mimie dan anak sedara sebelah husband. Afiq dan Husna semoga dapat jawab dengan tenang dan lancar. Mak Ngah/ Mak Anjang doakan semoga dapat keputusan yang cemerlang.. Aamminnn...

posted from Bloggeroid

Monday, August 29, 2016

31st Birthday today

Alhamdulillah diberikan nafas dan umur sehingga usia ini. Terima kasih Allah atas kurniaan usia, rezeki, suami, anak-anak, keluarga, kerjaya dan kebahagiaan sehingga umur ini. Semoga rahmatMu Allah sentiasa bersama Mimie dan keluarga.. Aaaammmiinnn...

29 Ogos 1985~29 Ogos 2016.. 31 tahun usia sekarang. Terima kasih pada encik suami sayang atas ucapan tengah malam tadi. Abang sentiasa utama dalam diri Mimie.. Terima kasih mama abah Mimie dan adik beradik serta ipar duai atas ucapan birthday..

Tak sabar nak balik jumpa anak-anak dan encik suami.. Hihihi.. Cepat la pukul 5 petang... (^_^)

posted from Bloggeroid

Monday, August 8, 2016

Program Haji Cilik Little Caliphs

Alhamdulillah.. Terima kasih Little Caliphs atas program yang sangat-sangat memberi banyak manfaat buat anak-anak kami..

Sebak.. Sayu.. Tersentuh sangat hati bila tengok video anak-anak membuat simulasi haji. Ya Allah... Jadikan anak-anak kami anak yang soleh dan solehah..b

Mama bangga dengan kakak Batrisyia. InshaaAllah semoga yahun depan adik Aqilah juga diberikan pendedahan serupa.. Aaaammiinnn





Monday, August 1, 2016

Hello August 2016

Selamat datang ogos. Bulan yang dinanti.. Hehehe..

Terima kasih untuk sambutan hari lahir untuk kakitangan CSA bagi bulan Ogos. Sempena jamuan hari raya merangkap sambutan hari jadi..

Semoga ikatan persahabatan terus berkekalan.. Aaamminn..



Menghampiri angka 31... (^_^)

Wednesday, July 27, 2016

Makan makan Raya 2016

Ahad baru-baru ni Mimie dan suami buat makan-makan raya. Mula-mula plan nak buat hujung minggu ni. Tetiba ramai pulak jemputan makan raya hujung minggu ni. Jamuan raya taman perumahan pun Sabtu ni jugak. Last minute plan kami buat Ahad lepas.

Bersilat Mimie kat dapur memasak. Dah jadi tangan sotong. Sana sini buat kerja non stop. Sabtu malam tu Mimie dah start rebus ketupat dan lemang instant. Pagi esok baru potong.

Ahad pagi baru beli ayam 5 ekor. Encik suami pergi beli lepas solat subuh. Ayam sampai dekat umah lebih kurang pukul 9. Sementara tunggu ayam tu Mimie bakar puding karamel. Siap bersih ayam baru nak start menggoreng gas dapur habis. Tragik sungguh tau. Dah pukul 9 lebih masa tu. Pukul 12 dah jemput tetamu. Sementara tunggu encik suami datang dengan gas baru, Mimie hidang dulu ketupat lemang dan nasi minyak hujan panas.

Gas sampai bertambah kelam kabut. Start goreng ayam sebelum nak buat ayam masak merah. Sementara tu buat rendang ayam, siapkan acar jelantah, reneh sup untuk menu mee dan bihun sup. Multijob Mimie buat. Encik suami dengan bahagian air dan peralatan majlis. Alhamdulillah. Pukul 1130 siap semua. Baru la hegeh-hegeh nak mandi pakai baju raya.

Lebih kurang pukul 1245 baru tetamu tiba. Tak putus tetamu hadir.. Sampai maghrib pun ada.. Alhamdulillah. Terima kasih yang hadir. Maaf atas kekurangan majlis makan-makan kami.. Selamat Hari Raya.. Maaf zahir dan batin









Friday, July 22, 2016

Surat Pelepasan Hutang PTPTN

Alhamdulillah. Minggu ni dah dapat surat pelepasan hutang dari PTPTN. Selesai tanggungjawab sebagai peminjam. Minie dan husband dah sama-sama selesaikan PTPTN.. Terima kasih Ya Allah...



Okay.. Mood raya.. Petang ni raya Bahagian di Presint 8, Putrajaya. Hope semua berjalan lancar...

Wednesday, July 20, 2016

Persiapan Majlis Ramah Mesra Aidilfitri

Minggu busy dengan persiapan raya utuk pejabat. Hari Jumaat ni Bahagian Mimie buat Majlis Ramah Mesra Aidilfitri. Cawangan masing-masing dah diberikan tempahan menu. Cawangan Mimie dapat tempahan untuk menu SOTO. Alahai suntuk sangat tau masa bagi. Hari isnin petang dapat memo kena tempah soto. Mana nak cari.??? Semalam calling-calling kebanyakan katering dah full untuk tempahan Jumaat Sabtu dan Ahad. Hammiikk ko.. Mana hakak nak cari dik oooiiii...

Semalam calling-calling Alhamdulillah PT di cawangan ada contact katering. SOTO untuk 100pax je pun. Selamat tau dieorang katering yang PT cari ni nak tolong buatkan. Settle kerja akak.. Dari segi peralatan siap semua dengan servis dieorang bagi. Masa jamuan nanti akak takde masa nak handle dah makanan. Setakat tempah boleh la. Anak-anak dara akak 3 orang tu sapa nak handle time jamuan nanti.. ahahaha.. Ok la servis tip top boleh bagi masa jamuan Jumaat ni. Alhamdulillah.

Tak settle lagi jamuan ni tau. 01/08/2016 Mimie handle tempahan majlis raya untuk cawangan Mimie pulak. Jumaat ni bahagian, bulan Ogos nanti Cawangan pulak. Mimie dan makanan memang tak boleh dipisahkan.. Takpe la. Asalkan majlis berjalan lancar dan semua orang gembira. Bulan raya kan.. So handle majlis raya jer..

Ada juga la kawan-kawan tanya tak buat open house ke???? Alahai.. Tak diskuss dengan husband lagi nak buat bila. Minggu yang busy dengan jemputan kawan-kawan. Jamuan pejabat. Alahai... Alahaii.. Nanti dah tenang-tenang sikit baru bincang dengan husband. Sebabnya yang masak akak ni jugak tau.. Tak menempah dengan orang.. Sebab tu perlu tempoh bertenang.. hihihihi

Tuesday, July 19, 2016

Suasana Raya 2016

Next story raya...

Entry sebelum ni tentang hari raya pertama. Hari ni nak story raya yang meriah buat kami sekeluarga bersama.

Hari raya kedua setiap tahun Mama dan Abah Mimie akan buat open house. So ramai sedara mara jiran tetangga dan kenalan yang hadir. Tema hari kedua Royal Blue.. Meriah sangat meriah. Acara membakar sate dibuat oleh encik suami, abang ipar dan adik-adik lelaki awal-awal pagi. Lepas subuh dah berasap belakang dapur bakar sate.

Bonda Mimie dengan menu nasi minyak, ketupat, kuah kacang, pulut kuning, ayam masak merah, rendang daging, gulai daging. Kitorang mak-mak dara, adik perempuan Mimie dan adik-adik ipar membantu dengan riang dan gembira.

Bahagian dessert tiap-tiap tahun adalah Mimie. Puding koktail berkuah vanila memang feberet sedara mara kalau datang. Dessert ni akan abis dulu haha. Pastu Mimie buat puding karamel. Pun licin jugak. Dessert manis- manis ni bukan budak je suka. Mak Pak budak pun suka hehe

me and my shadow hihi

Ladies with Ayah

Mama with Kiddos

Raya ketiga bertolak ke Terengganu. 1st destination rumah mertua di Dungun. Beraya dengan mak mertua, pak mertua dan ipar duai dahulu. Lepas tu bertolak ke Kuala Berang rumah sedara mara. Kemudian ke Kuala Terengganu dan akhir sekali kembali ke Dungun rumah mertua. Sambung raya di Dungun rumah sedara mara husband. Mak sedara, kawan-kawan sekolah husband dan cikgu sekolah husband dulu-dulu. Seronok suasana kampung. Tambahan pulak dekat dengan persisiran pantai. Seronok sangat..

Dah dekat dengan pantai kan.. So kami cari la seafood. Beli udang, sotong, ikan, jagung buat membakar. BBQ la pulak malam tu. Memang syok sangat. Fresh ikan kat sini. Berkilat-kilat kulit ikan. Segar, manis dan sedap. Haishhh.. Kalau balik Dungun ni ayam pun tak laku. Seafood jugak terbaik.. Hahaha

Purple theme raya ketiga

Blue theme raya ke enam

BBQ chef of my love

Rayakan sebulan.. Bertabah la dengan jemputan rumah terbuka setiap minggu.. Kat Klang Valley ni sampai abis sebulan raya pun orang buat open house lagi huhuhu.. (^_^)

Thursday, July 14, 2016

Eid Mubarak 2016

Semangat menulis entry raya.. Tahun ni raya rumah mama abah kita di Kuantan, Pahang. Opkosss la Mimie semangat nak story mory pasal raya. Hari ni cerita raya pertama dulu..

Di pagi syawal alunan takbir bergema sangat gembira bila di dengar. Makan ala kadar sebelun ke masjid berhampiran untuk solat Aidilfitri. Balik dari masjid duduk bersalaman sambil bergambar bersama keluarga tercinta. Selesai bermaafan, bergambar dan makan kami bertolak ke kampung nenek Mimie di Muadzam Shah.

Juadah di pagi raya ketupat, rendang ayam, daging masak kuzi, nasi arab, sate ayam, sate daging, pulut kuning, ayam goreng berempah. Bila bonda kesayangan masak laju je anak-anak makan. Semua adik beradik berkumpul raya tahun ni. Sanggatttt havocccc...!!!!

Sampai di Muadzam jumpa dengan nenek Mimie yang dah mencecah umur 90 tahun. Alhamdulillah masih sihat dan boleh berjalan ke sana ke mari. Pergi beraya rumah mak andak, mak anjang dan sepupu sepapat.

Lepas Muadzam Shah menuju ke Chini menziarah kubur arwah Aki Mimie. Kemudian berjalan ke rumah sanak saudara di sekitar Chini dan Kampung Salong.

Petang lebih kurang jam 0700 malam baru tiba kembali ke Kuantan. Havocc raya tahun ni. Satu hari di raya pertama full aktiviti. Anak-anak seronok collect duit raya banyak-banyak.. Hehe. Okay.. Layan gambar raya di hari raya pertama kami.. Tema Grey.. Ladies peplum in da house. Ayah jubah in da house (^_^)









Tuesday, June 28, 2016

Shopping kosmetik



Siapa suka jenama ZA??? Mimie memang suka compact powder jenama ZA. Hari tu kat PICC Putrajaya ada buat jualan Metrojaya. Serius produk ZA ni dapat dengan harga murah giler2.

Tanpa melepaskan peluang Mimie shopping compact powder dengan limited edition casing lagi. Lipstik dua kaler, liquid fondation dan lotion muka untuk putihkan lagi kulit dan gebussskan kulit hehehe..

Harga yang diberikan adalah separuh dari harga asal. Macam compact powder tu harga RM35.00 macam beli buy 1 free 1. Lipstik terbaru dari ZA RM15 ade yang harga RM10 sebatang. Liquid fondation tu RM20 jer hehe dan lotion muka kat pasaran RM59++ dapat harga RM35.

Peminat barangan ZA macam Mimie ni boleh ler gi borong hehehe..

Monday, June 27, 2016

Mood Raya... (^_^)

Minggu terakhir bekerja sebelum bercuti raya... Wahhh.. Tak sabar sungguh nak balik kampung.. Nak merempuh perjalanan di sepanjang lebuh raya pulang ke kampung halaman... Confirm jem nak balik pantai timur. Mimie akan jadi co pilot untuk suami sepanjang perjalanan.. Teman berbual dan bercerita sepanjang perjalanan.. Sambil-sambil tu dengar lagu raya kat radio... Wahhh.. Seronoknya...

Jumaat Mr. Tajul dah start cuti.. Kemas rumah kemas baju kemas apa-apa yang patut. Kuih raya dalam mood standby lagi.. Baru selesai buat cheesetart. Lepas ni nak buat tart nenas gulung, bangkit cheese, bickut rainbow dan biskut famous amos.. Ha.. banyak lagi nak buat cookies ni. Mood baru sampai hujung-hujung ramadhan kan.. Lagi pun anak-anak dara Mimie ni ramai nak menolong.. Bagus-bagus.. Senang kerja mama.. hihihi..

Ok.. Settlekan kerja hari ni. Hari ni ada buka puasa untuk satu cawangan Mimie di Cyberjaya.. Mimie kena arrange tempat. Dah settle semua. (^_^)

Tuesday, June 21, 2016

Tema Raya 2016

Cepat masa berlalu kan.. Dah masuk 16 Ramadhan hari ni. Semalam radio dah mainkan lagu raya di corong radio.. Semangat raya dah datang. Baru nak story persiapan raya.. hehehe

Mimie dah beli baju raya Mimie dan anak-anak bulan Mei lagi. Order bulan April. Pre Order dulu.. Awal giler kan beli baju raya.. Hahaha.. Ni kes encik suami dah request warna baju raya awal-awal lagi. So Mimie dan anak-anak follow jer.. Warna apa-apa tak kisah. Janji sedondon di pagi raya. Mimie, suami dan anak-anak gembira bersama.. (^_^)

Tema tahun ni untuk gugurl peplum yer.. Encik suami seorang je jejaka dalam family so Mimie serahkan pilihan sendiri pada tuan punya badan sebab katanya tahun ni encik suami taknak baju melayu. Nak pakai jubah katanya.. Isterimu ini ikut jer la sayang yer.. Janji semua happy hihihi...

Warna tahun ni kami akan pakai kelabu di pagi Raya.. Yeeehaaaa... Tudung je tak cari lagi.. Hurmmm.. Takpe la.. Slow-slow.. Banyak masa lagi. Ok korang.. Layan lagu raya.. Esok CUTI NUZUL QURAN.. yeaaahhhh...!!!

Monday, June 20, 2016

Selamat Hari Ayah

Semalam Mimie dan anak-anak buat suprise sempena hari bapa.. Lepas berbuka puasa macam biasa terus solat maghrib. Lepas solat maghrib anak-anak datang bawakan pizza cake untuk ayah.. Seronok anak-anak buat suprise pada ayah. Ayah pun masih atas sejadah lagi baru lepas doa selesai solat maghrib. Happy sangat this moment.. So makan-makan kek pastu terus siap-siap ke masjid untuk terawih.. Bagus anak-anak sporting suprise ayah (^_^)





Friday, June 17, 2016

Shopping di Kilang Coklat

Siapa suka coklat...???? Mimie suka sangat coklat. Sangat suka okey hahaha.. Kalau pergi Langkawi memang shopping coklat bertingket tingket hahaha...

Nak share ade kilang coklat buat sale sepanjang Ramadhan ni. Kilang letak kat Bangi. Kilang Beryls Chocolate. Sedap weeiii cekelat die.. Serius tak tipu. Memborong jugak la coklat kat kilang ni. Tapi nak kata sale gila-gila takde la. Tapi boleh dapat harga murah dari pasaran.

Tapi manusia yang hadir teramat la ramai.. Ramai giler.. Mimie rasa kaunter bayaran tu kena letak luar ruang jual coklat sebab barisan nak membayar mengganggu pembeli nak pilih coklat. Mimi bagi cadangan jer la. Huhuhu.

Okay siapa nak pergi kilang coklat ni terletak kat bangi bersebelahan dengan Spanco. Alamat ada kat gambar.











Tuesday, June 14, 2016

TV hempap kaki

Dugaan TV hempap kaki. Sabar je la.. MC sampai esok yer.. Alhamdulillah tak patah kaki ni.. Menangis jugak la kena hempap TV.



So kena la rehat doktor dah bagi cuti kan.. Anak-anak baik sangat-sangat tolong jaga Mama tengah sakit ni. Terima kasih anak-anak Mama. Terima kasih husband tolong uruskan rumah (^_^)

Thursday, June 9, 2016

BONUS RAYA 2016

Alhamdulillah penjawat awam dapat bonus raya RM500 setiap sorang. Terima kasih atas sumbangan bantuan aidilfitri ni. Mimie, husband, ayahanda, Kak long, abang Long, adik-adik lelaki, adik ipar alhamdulillah kakitangan awam yang bakal menikmati bonus raya ni. Untung keluarga kakitangan awam hehehe..

Isnin ni 13 Jun 2016 bonus masuk.. Alhamdulillah.. Terima kasih Allah (^_^)

Wednesday, June 8, 2016

Overnight Oat Mimie Style

Kawal pemakanan di bulan Ramadhan untuk tenaga dan kesihatan berterusan. Semalam gigih cari botol ni nak buat overnight oat. Mimie beli kat Nilai 3. Boleh dapat dalam 250ml sebotol. Cara buat mudah sangat-sangat. Sedap pulak tu. Jom Mimie kongsi cara membuat overnight oat ni.

Bahan-bahan:
1. Oat instat - apa-apa jenama pun boleh. Mimie pilih Quaker Oat

2. Yogurt - Cari yang low fat yer untuk mak mak yang nak diet. Nak plain flavour boleh tapi Mimie ambil flavour strawberry and Blueberry. Bagi sedap rasa dia.

3. Buah-buah pilihan. Mimie takde strawberry so Mimie ambil Kiwi, Buah Pir Besar, Epal Merah dan Epal Hijau. Potong kecil-kecil senang nak makan.

4. Susu Low Fat - Ni untuk mak-mak nak diet juga. Kalau nak bagi sedap boleh letak susu strawberry atau Full cream. Lemak berkrim gitu.. hihihi

5. Bekas nak letak bahan-bahan di atas.

Cara buat:
1. Letak oat di lapisan bawah.

2. Letak yogurt di lapisan atas oat.

3. Letak buah-buahan yang dah potong. Mimie campur nak bagi pelbagai rasa (^_^)

4. Letak susu low fat. Bagi penuh sampai penutup. Lepas tu tutup bekas.

5. Simpan dalam peti Sejuk.

Overnight oat makanan sihat untuk semua..

Senang kan cara nak buat. Kalau betul-betul nak diet sila ambil yang low fat untuk yogurt dan susu. Kalau nak buat kudap-kudap makanan sihat boleh la pakai susu fiull cream, coklat atau strawberry.. Sebelum waktu berbuka selalunya sejam sebelum berbuka Mimie akan kacau dulu bagi sebati. Masa berbuka terus makan sebab bahan-bahan dan meresap sebati. Sedap.. Korang mesti cuba tau.

Notakakitangan: Semalam masih istiqomah memasak untuk berbuka. Menu asam pedas ikan kembung, ayam goreng berempah untuk hari kedua Ramadhan.. (^_^)


Tuesday, June 7, 2016

Masak-masak Ramadhan

Wah..!!! Tajuk menyelerakan hihihi.. Semalam nak dekat-dekat time berbuka macam-macam gambar upload masuk kat laman sosial. Termasuk la Mimie.. Kalau ada yang follow IG or FB Mimie memang banyak gambar family dan banyakkk gambar makanan.. Kebanyakkannya Mimie masak. Try and Error.

Juri makanan opkoss hubby Mimie yang dah makin chubby (Balik kampung baru-baru ni mak sedara sebelah husband semua tegur husband Mimie dan makin gemuk.. Malam tu hubby jumpa kawan sekolah lama dia perkataan gemuk tu jugak yang keluar.. hahahaha)

Semalam juadah berbuka puasa Mimie masak cencaru sumbat bakar, sup ayam dan sayur sawi bunga tofu goreng. Istiqomah untuk memasak sepanjang bulan Ramadhan kali ni. Hari pertama selesai dengan jayanya.. Hari ni macam nak masak tomyam thai.. Tapi tengok dulu petang nanti kot kot menu berubah. Bergantung pada permintaan ayah dan anak balik nanti (^_^)

Sahur tadi macam biasa bangun jam 4 pagi. Panaskan lauk yang dah masak masa berbuka semalam. Memang sengaja lebihkan portion supaya sahur panaskan sahaja lauk yang ada. Mudah kerjakan.. Hehehe.. Ok jom kerja. Jam 4 nak balik nanti.. (^_^)

Monday, June 6, 2016

WP4 di Bulan Ramadan

Salam Ramadan buat semua muslimin muslimat seluruh dunia. Semoga Allah memberi rahmat kepada kita di sepanjang bulan yang mulia ini. InshaaAllah...

Hari ni permulaan pagi yang baik. Hari ni Mimie dah tukar waktu bekerja Mimie. Sebelum ni masuk kerja WP2 jam 0800hrs sehingga 1700hrs. Di bulan Ramadan ni Ketua Setiausaha Negara (KSN) dah keluarkan Perlaksanaan waktu bekerja berperingkat WP4, WP5, dan WP6.

Mimie ambil waktu bekerja WP4 iaitu jam 0730hrs-1600hrs. Jam 4 petang dah boleh balik YAHHHOOOO...!!!! Alhamdulillah ada waktu macam ni. Boleh balik awal dan uruskan kerja-kerja rumah dengan lebih baik. Boleh balik awal so boleh masak awal dan rehat awal kan..??? hehehe..

Bulan Ramadan adalah bulan nak kumpul pahala sebanyak-banyaknya. So buat benda-benda baik, fikir benda-benda baik dan doa yang baik-baik.. InshaaAllah akan datang perkara baik.. Semoga kami sekeluarga berada dalam lindungan Allah.. Aaaamminnn..

Ok.. Nanti story lagi tentang puteri sulung kami tengah belajar puasa hari ni. Hari pertama kan.. Semoga dipermmudahkan urusan kami dan anak-anak kami.. Aaaamminnn...

Friday, June 3, 2016

Happy Birthday Aqilah #3

Happy Birthday puteri kedua kami Nur Aqilah Humaira binti Tajul Ariffin pada 30 Mei 2016. Genap usia anakanda tiga tahun. Mama Ayah doakan anak-anak semua diberikan kesihatan, kebahagiaan, rezeki melimpah ruah, menjadi anak-anak solehah, berbakti pada ibu bapa, bangsa dan agama, serta dilindungi dan diberkati Allah sentiasa.. Aaaamminnn...

Tema birthday Aqilah tahun ni FROZEN. Mimie sendiri deco candy buffet tema Frozen ni. Kalau tempah mesti beratus habis. Senang kita deco sendiri. Jimat dan puas hati. hehehe

Kek tema Frozen tempah kat Kuantan. Gula-gula semua tema Frozen. Ada pulak gula-gula Frozen. Macam-macam jenis. Kena pulak dengan tema birthday anak ni. Lolipop Frozen, Mashmallow Frozen, Jelly Frozen.. Rambang mata mak nak menyoping barang-barang Frozen ni. Hahahaha. Jom tengok hasil decoration Mimie.. (^_^)

Taraaa.. Simple tapi meriah hihihi


Macam-macam gula-gula tema frozen


Jelly cup tu kejap je abis letak macam ni hahaha.. Budak-budak suka


Gula-gula lagi.. Banyakkan sweet hehehe


Kakak Batrisyia pun excited nak potong kek..


Our blissful Family


Seronok yer dapat mainan (^_^)


Hello husband.. Ilove you (^_^)

WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG

NUR BATRISYIA ZAHRA

Lilypie Kids Birthday tickers

NUR AQILAH HUMAIRA

Lilypie Fourth Birthday tickers

NUR ARISSA DAYANA

Lilypie Second Birthday tickers

TERIMA NIKAHNYA

Daisypath Anniversary tickers
 

LoVe My FaMiLy Template by Ipietoon Cute Blog Design