Wednesday, July 27, 2016

Makan makan Raya 2016

Ahad baru-baru ni Mimie dan suami buat makan-makan raya. Mula-mula plan nak buat hujung minggu ni. Tetiba ramai pulak jemputan makan raya hujung minggu ni. Jamuan raya taman perumahan pun Sabtu ni jugak. Last minute plan kami buat Ahad lepas.

Bersilat Mimie kat dapur memasak. Dah jadi tangan sotong. Sana sini buat kerja non stop. Sabtu malam tu Mimie dah start rebus ketupat dan lemang instant. Pagi esok baru potong.

Ahad pagi baru beli ayam 5 ekor. Encik suami pergi beli lepas solat subuh. Ayam sampai dekat umah lebih kurang pukul 9. Sementara tunggu ayam tu Mimie bakar puding karamel. Siap bersih ayam baru nak start menggoreng gas dapur habis. Tragik sungguh tau. Dah pukul 9 lebih masa tu. Pukul 12 dah jemput tetamu. Sementara tunggu encik suami datang dengan gas baru, Mimie hidang dulu ketupat lemang dan nasi minyak hujan panas.

Gas sampai bertambah kelam kabut. Start goreng ayam sebelum nak buat ayam masak merah. Sementara tu buat rendang ayam, siapkan acar jelantah, reneh sup untuk menu mee dan bihun sup. Multijob Mimie buat. Encik suami dengan bahagian air dan peralatan majlis. Alhamdulillah. Pukul 1130 siap semua. Baru la hegeh-hegeh nak mandi pakai baju raya.

Lebih kurang pukul 1245 baru tetamu tiba. Tak putus tetamu hadir.. Sampai maghrib pun ada.. Alhamdulillah. Terima kasih yang hadir. Maaf atas kekurangan majlis makan-makan kami.. Selamat Hari Raya.. Maaf zahir dan batin









Friday, July 22, 2016

Surat Pelepasan Hutang PTPTN

Alhamdulillah. Minggu ni dah dapat surat pelepasan hutang dari PTPTN. Selesai tanggungjawab sebagai peminjam. Minie dan husband dah sama-sama selesaikan PTPTN.. Terima kasih Ya Allah...



Okay.. Mood raya.. Petang ni raya Bahagian di Presint 8, Putrajaya. Hope semua berjalan lancar...

Wednesday, July 20, 2016

Persiapan Majlis Ramah Mesra Aidilfitri

Minggu busy dengan persiapan raya utuk pejabat. Hari Jumaat ni Bahagian Mimie buat Majlis Ramah Mesra Aidilfitri. Cawangan masing-masing dah diberikan tempahan menu. Cawangan Mimie dapat tempahan untuk menu SOTO. Alahai suntuk sangat tau masa bagi. Hari isnin petang dapat memo kena tempah soto. Mana nak cari.??? Semalam calling-calling kebanyakan katering dah full untuk tempahan Jumaat Sabtu dan Ahad. Hammiikk ko.. Mana hakak nak cari dik oooiiii...

Semalam calling-calling Alhamdulillah PT di cawangan ada contact katering. SOTO untuk 100pax je pun. Selamat tau dieorang katering yang PT cari ni nak tolong buatkan. Settle kerja akak.. Dari segi peralatan siap semua dengan servis dieorang bagi. Masa jamuan nanti akak takde masa nak handle dah makanan. Setakat tempah boleh la. Anak-anak dara akak 3 orang tu sapa nak handle time jamuan nanti.. ahahaha.. Ok la servis tip top boleh bagi masa jamuan Jumaat ni. Alhamdulillah.

Tak settle lagi jamuan ni tau. 01/08/2016 Mimie handle tempahan majlis raya untuk cawangan Mimie pulak. Jumaat ni bahagian, bulan Ogos nanti Cawangan pulak. Mimie dan makanan memang tak boleh dipisahkan.. Takpe la. Asalkan majlis berjalan lancar dan semua orang gembira. Bulan raya kan.. So handle majlis raya jer..

Ada juga la kawan-kawan tanya tak buat open house ke???? Alahai.. Tak diskuss dengan husband lagi nak buat bila. Minggu yang busy dengan jemputan kawan-kawan. Jamuan pejabat. Alahai... Alahaii.. Nanti dah tenang-tenang sikit baru bincang dengan husband. Sebabnya yang masak akak ni jugak tau.. Tak menempah dengan orang.. Sebab tu perlu tempoh bertenang.. hihihihi

Tuesday, July 19, 2016

Suasana Raya 2016

Next story raya...

Entry sebelum ni tentang hari raya pertama. Hari ni nak story raya yang meriah buat kami sekeluarga bersama.

Hari raya kedua setiap tahun Mama dan Abah Mimie akan buat open house. So ramai sedara mara jiran tetangga dan kenalan yang hadir. Tema hari kedua Royal Blue.. Meriah sangat meriah. Acara membakar sate dibuat oleh encik suami, abang ipar dan adik-adik lelaki awal-awal pagi. Lepas subuh dah berasap belakang dapur bakar sate.

Bonda Mimie dengan menu nasi minyak, ketupat, kuah kacang, pulut kuning, ayam masak merah, rendang daging, gulai daging. Kitorang mak-mak dara, adik perempuan Mimie dan adik-adik ipar membantu dengan riang dan gembira.

Bahagian dessert tiap-tiap tahun adalah Mimie. Puding koktail berkuah vanila memang feberet sedara mara kalau datang. Dessert ni akan abis dulu haha. Pastu Mimie buat puding karamel. Pun licin jugak. Dessert manis- manis ni bukan budak je suka. Mak Pak budak pun suka hehe

me and my shadow hihi

Ladies with Ayah

Mama with Kiddos

Raya ketiga bertolak ke Terengganu. 1st destination rumah mertua di Dungun. Beraya dengan mak mertua, pak mertua dan ipar duai dahulu. Lepas tu bertolak ke Kuala Berang rumah sedara mara. Kemudian ke Kuala Terengganu dan akhir sekali kembali ke Dungun rumah mertua. Sambung raya di Dungun rumah sedara mara husband. Mak sedara, kawan-kawan sekolah husband dan cikgu sekolah husband dulu-dulu. Seronok suasana kampung. Tambahan pulak dekat dengan persisiran pantai. Seronok sangat..

Dah dekat dengan pantai kan.. So kami cari la seafood. Beli udang, sotong, ikan, jagung buat membakar. BBQ la pulak malam tu. Memang syok sangat. Fresh ikan kat sini. Berkilat-kilat kulit ikan. Segar, manis dan sedap. Haishhh.. Kalau balik Dungun ni ayam pun tak laku. Seafood jugak terbaik.. Hahaha

Purple theme raya ketiga

Blue theme raya ke enam

BBQ chef of my love

Rayakan sebulan.. Bertabah la dengan jemputan rumah terbuka setiap minggu.. Kat Klang Valley ni sampai abis sebulan raya pun orang buat open house lagi huhuhu.. (^_^)

Thursday, July 14, 2016

Eid Mubarak 2016

Semangat menulis entry raya.. Tahun ni raya rumah mama abah kita di Kuantan, Pahang. Opkosss la Mimie semangat nak story mory pasal raya. Hari ni cerita raya pertama dulu..

Di pagi syawal alunan takbir bergema sangat gembira bila di dengar. Makan ala kadar sebelun ke masjid berhampiran untuk solat Aidilfitri. Balik dari masjid duduk bersalaman sambil bergambar bersama keluarga tercinta. Selesai bermaafan, bergambar dan makan kami bertolak ke kampung nenek Mimie di Muadzam Shah.

Juadah di pagi raya ketupat, rendang ayam, daging masak kuzi, nasi arab, sate ayam, sate daging, pulut kuning, ayam goreng berempah. Bila bonda kesayangan masak laju je anak-anak makan. Semua adik beradik berkumpul raya tahun ni. Sanggatttt havocccc...!!!!

Sampai di Muadzam jumpa dengan nenek Mimie yang dah mencecah umur 90 tahun. Alhamdulillah masih sihat dan boleh berjalan ke sana ke mari. Pergi beraya rumah mak andak, mak anjang dan sepupu sepapat.

Lepas Muadzam Shah menuju ke Chini menziarah kubur arwah Aki Mimie. Kemudian berjalan ke rumah sanak saudara di sekitar Chini dan Kampung Salong.

Petang lebih kurang jam 0700 malam baru tiba kembali ke Kuantan. Havocc raya tahun ni. Satu hari di raya pertama full aktiviti. Anak-anak seronok collect duit raya banyak-banyak.. Hehe. Okay.. Layan gambar raya di hari raya pertama kami.. Tema Grey.. Ladies peplum in da house. Ayah jubah in da house (^_^)









WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG