Monday, October 9, 2017

Tragedi Oktober Mama Mimie

Permulaan hari yang tak berapa nak ok hari ni. Semoga kesudahan hari akan menjadi lebih baik dan baik hendaknya...

Biasa la mak mak waktu pagi kelam kabut dengan anak-anak, Ahamdulillah ada encik suami tolong uruskan anak-anak pagi ni sepertimana hari-hari yang sebelumnya. Tapi kelam kabut hari isnin ni biasanya lain macam sikit huhuhu.. Bukan apa.. Nak tune balik cuti 2 hari hujung minggu kepada mode kerja dan sekolah anak-anak. kannnn...........

So pagi ni seperti biasa 6.30 pagi dah bergerak dari rumah menuju sekolah anakanda sulung Mimie ni. Kemudian hantar Arissa ke taskanya. Baru la Mimie gerak ke pejabat Mimie. Tapi sebelum keluar rumah tu, si kecil Arissa telah menderaikan sebijik wise pad Mimie semasa tengok Omar Hana dan Baby Shark. Adeeehhhhh.. Sakitnya mata mama melihat retak pada pad tu. Sakit lagi hati menikam-nikam sebab wise pad baru sangggaaaattttttttt.... Tak sempat mama nak letak screen protector. Hurmmm.... Alahai anak...

Disebabkan keretakkan wisepad tu, Mimie tertinggal bag kerja Mimie. Hurmmm.. (Nak salahkan anak ler tu. Padahal kecuaian sendiri...) 😭😭😭 Mimie ni bukan kaki bawa handbag. Beg galas Mimie ni ada pas kerja, handphone, purse, lain-lain aksesori kerja. Camne boleh tinggal....????? Sebenarnya susah hati telefon tinggal. Macam-macam hal kerja dalam tu. Panas punggung duk ofis takde phone...

Sampai ofis lebih kurang 7.20 pagi tadi terus call encik suami guna phone ofis. Alhamdulillah Encik Suami alert beg tu tertinggal dan tolong bawakan hari ni. Tengah hari ni dating dengan En. Suami la sebab nak pulangkan beg Mimie tu. Thank you la pada beg Mimie. Kalau tak sebab beg ni confirm tak dating lunch hour dengan Encik Suami jap lagi (^_^) <<<< Ehhh.. Perkara baik dah datanggg (Dating dengan shubennn)

Monday, July 17, 2017

Semangkuk @ Batang Benar

Hai semua.. Lama tak bersiaran. Hari ni Mimie nak review jalan-jalan cari makan di sebuah gerai makanan yang terletak di Batang Benar, Negeri Sembilan. Kalau dari Nilai menghala ke Mantin. Dekat simpang sebelum ke highway LEKAS.

Kedai terletak tepi jalan. Senang nak akses dan parking. Menu best kat sini Mee Udang. Serius sedap. Kuah pekat dengan sedap tak terkata. Pendek kata, confirm akan repeat lagi. Mee udang ada banyak pilihan.. Mee Udang biasa, mee udang special (mee dan kuah lebih), mee udang banjir (ada 10 ekor udang), mee udang tsunami (30 ekor udang semangkuk).

Selain tu, boleh try kacang pool JDT. Kacang pool banyak daging dalamnya. Cicah pulak dengan roti tebal. Pergghhh sedap terbayang-bayang.. Kalau nak cuba menu lain pun jokeh. Nasi lemak sambal kerang dan ayam kampung pun ada. 

Minuman pun banyak pilihan. Ada durian milkshake, air kelapa janda pulang dan banyak lagi pilihan. Korang nak datang bawa family baru syok makan ramai-ramai kat sini. Okay.. Jom layan gambar..



Thursday, July 13, 2017

Salam Aidilfitri 2017

Assalamualaikum semua,

Dah semakin suram blog Mimie ni. Semakin hati semakin tak ada masa nak menulis. Sibuk dengan kerja, keluarga dan rutin harian.

Selamat hari raya buat semua kenalan dan muslimin muslimat semua. Harap tak terlewat mengucapkan salam lebaran tahun ni. Tema tahun ni kami sekeluarga adalah mint green. Tahun ni Mimie pilih warna tema sebab tahun lepas encik suami dah pilih warna tema raya.

Makan-makan raya kat rumah inshaaAllah dalam perancangan. Kena susun jadual dan masa yang sesuai.

Oh alang-alang nak menulis ni nak share juga yang hari ni Mimie ada temuduga bagi jawatan gred 44 dalam perkhidmatan awam. Semoga Allah permudahkan urusan Mimie dan keluarga.  Ok semua.. Jumpa lagi yer 😊











Wednesday, May 24, 2017

Ramadhan Hampir Tiba

Alhamdulillah Ramadhan hampir tiba. Dah semakin berhabuk blog Mimie sekarang. Kekangan waktu membataskan untuk mencoret di dalam blog ni.

Banyak perkara nak cerita. Tentang perkembangan anak-anak. Kehidupan sekarang. Alhamdulillah semua baik-baik atas kehendak Allah. 

Ramadhan dah hampir tiba. Persiapan raya pun dah settle. Ambooii kemain laju lagi ek bab baju ni. Tahun lepas 5 persalinan setiap sorang. Mak dan anak-anak dara kemain melaram untuk raya. 

Tahun ni raya rumah mertua di Dungun, Terengganu. Baju ray baru 2 pasang sorang. Eehhh?? Baru dua pasang. Tak boleh lawan tahun lepas 5 pasang huhuhu. Tak kisah la berapa pasang pun janji dapat beraya dengan ayahanda bonda adik beradik mertua dan ipar duai amat bermakna..

Warna baju raya tahun ni???? Nanti la decide. Kena pilih baju mana nak pakai di pagi raya hehehe.. ok semua. Selamat Menyambut Ramadhan dan semoga kita semua manfaatkan bulan mulia dan penuh rahmat ni. Jom kumpul pahala 😊😊😊

Tuesday, April 11, 2017

Cuti Sekolah Syurga buat Anak-Anak


Zaman kanak-kanak adalah zaman yang sangat indah bagi seorang kanak-kanak. Terutama sekali bila dapat berkumpul dengan sepupu sepapat di waktu cuti sekolah. Tak terkecuali anak-anak Mimie dengan sepupu mereka.

Masa kecil dulu, Mimie dan adik beradik balik kampung adalah masa yang paling dinanti. Dapat jumpa sepupu-sepupu. Time tido paling best. Kat ruang tamu rumah arwah nenek penuh beratur tersusun bantal atas toto untuk tido. Masing-masing dah chop tempat masing-masing. Tido beramai-ramai. Dulu masa ada arwah nenek suka gosok-gosok kepala Mimie dan sepupu lain sampai tertido. Kadang-kadang tu cari tempat dekat nenek, so dapat la belai-belai gosok kepala sampai tido oleh nenek. Rindunya kenangan tu..

Sekarang bila tengok anak-anak dengan sepupu mereka terasa cepat masa berlalu.. Zaman kanak-kanak Mimie dah bertukar tangan kepada anak-anak Mimie. Seronok tengok mereka bermain, bergaduh lepas tu baik semula, merajuk, makan beramai-ramai.. Semoga anak-anak semua sentiasa gembira hendaknya.

Monday, April 10, 2017

Didi and Friends @ IOI City Mall Putrajaya

Assalamualaikum.. Lama tak bersiaran di blog kesayangan.. Dah semakin suram sejak beralih tempat bertugas. Masa untuk menulis semakin kurang. Hari ni sebab rindu nak menulis so Mimie nak cerita bulan lepas punya citer.. Ehhh.. Lama bebenor simpan cerita. Dah jadi pekasam. (^_^)

Al-kisah hujung minggu 25hb Mac 2017, Didi and Friends bersama Caliph ada buat roadshow di IOI City Mall Putrajaya. Kebetulan Mama dan Abah Mimie dari Kuantan pun datang ke rumah anak-anak di sini. So kami adik beradik bergerak ke IOI City Mall bagi menunaikan janji kepada anakanda-anakanda masing-masing untuk jumpa dengan Didi and Friends.. Keadaan semasa di IOI???? Ya Ampunnn koooo... Ramainya umat manusia ni. Itu pun kami dah pergi lepas Asar. Dalam pukul 5 lebih sampai IOI. Fuhhh.. Bayaran parking tiket nak balik tak payah citer la. Masa sampai tu dah beratur orang nak bayar tiket balik. Yang balik nak balik. Yang datang pun ramai termasuk la kitaorang. So tipss pakai la TOUCH N GO masa nak bayar pariking. (^_^)

Budak-budak opkoss sangat excited bila melihat maskot Didi and Friends. Si kecil Arissa Dayana paling teruja. Berjoget-joget dengar lagu. Masa kami sampai kebetulan ada slot Caliph. So nyanyi la ramai ramai sambil berjoget-joget "Mama.. Nak Caliph... Kami Suka Caliph..." Wahhh... Diulang-ulang ta lagu tu. So mak-mak stand by ler duit nak beli. Sebab anak-anak tuntut tau. Mamaaaaa... Nak Caliph... Nyaring je bunyi ditelinga ni masa tu.. kikikiki

So ada beberapa pertandingan dibuat untuk anak-anak dan ibu bapa. Kakak Batrisyia dan sepupunya Qaseh naik ke pentas untuk pertandingan menyebut perkataan Caliph satu nafas. Dan Mama sangat terkejut anakanda Batrisyia no satu walaupun masa nak perkenalkan diri bukan main pemalu nak sebut nama sendiri. Bunyi tan bunyi je sebut nama tu. hihihi..

So terima kasih Didi and Friends dan Caliph menceriakan hari kami terutamanya anak-anak. Dan terima kasih untuk suprise box Caliph untuk kami. Macam-macam barang ada dalam suprise box caliph ni. Untung mama tak perlu beli. Semua Free.. (^_^)

video

Sebelum bertolak. Semu cousin ada berkumpul

Duduk depan pentas budak-budak ni. excited sangat..

Props untuk bergambar

Hadiah dalam suprise Box.. (^_^)



Tuesday, January 31, 2017

Seronoknya Bercuti


Cuti seminggu memang seronok. Cuti sampai Esok bermula khamis minggu lepas. Sejak anak sekolah rendah ni, mak kena la cuti ikut cuti sekolah. Itu pun kena discuss dengan encik suami sebab bekerja sambil menguruskan anak ni perlu dibincang, dirancang serta ada tolak ansur antara kami suami isteri. Kerjaya dan keluarga dapat diuruskan bersama.

Hari ni nak pergi pasar. Mendobi baju, gosok baju, kemas rumah, masak. Seriously Mimie memang suka duduk di rumah dalam keadaan macam ni. Santai di rumah bersama anak-anak. Tengok anak-anak membesar depan mata.

Encik suami dah ke tempat kerja. Jom mulakan operasi di penghujung Januari 2017. Esok dah masuk bulan kedua bagi tahun 2017. Semoga sentiasa dilancarkan urusan dan diberikan rahmat Allah SWT. Aaaammmmiiinnn...



Monday, January 9, 2017

Pasir pantai di rumah



Nak jumpa pantai dekat bandar memang payah kan. Balik kampung mertua baru la budak- budak ni dapat mandi pantai dengan main pasir. Mujur ada permainan pasir ni. Ayah siap beli kanvas untuk alas pasir berterabur sebab seronok sangat tengok tiga beradik ni main pasir.

Dah main siap kemas. Tak nak pasir sepah merata-rata. Ada anak dara tiga orang ni senang sikit bagi arahan. Hehe. Pandai jaga mainan sendiri. Tahu sayang barang sendiri. Dah main simpan semula. Bagius anak-anak mama ayah ni.

Takpe la anak-anak mama. Balik kampung nanti kita main pantai okay. Tunggu Raya Cina ni kita balik. (^_^)



Sunday, January 1, 2017

HAPPY TWENTY SEVENTEEN


01.01.2017. Semoga pertambahan usia menambah lagi amalan kepada Pencipta. Ya Allah.. Berkatilah usia kami sekeluarga, ibu bapa, adik beradik, sahabat- sahabat kami dan muslimin muslimat sekalian.

Tahun baru azam baru. Tahun ni anak sulung start sekolah darjah satu. Anak no dua sekolah Little Caliphs, anak no 3 masih di taska. Anak dah masuk umur 7 tahun, 4 tahun dan 2 tahun. Cepatnya kamu membesar anak-anak.

Tahun ni tak boleh nak cuti sakan masa raya dan masa bukan cuti sekolah. Keutamaan pembelajaran kepada anak-anak. Tak boleh ponteng sekolah.

Selain itu Mimie nak kena start istiqomah bangun pagi-pagi siapkan sarapan. Sebelum ni memang ada siapkan tapi kadang-kadang ada kadang-kadang takde. Time rajin tu sebulan penuh ade. Lepas tu rehat takde. Haha. Lepas ni nak kena bekal jugak macam mana pun.

Ok nk pi masak tengah hari. Hari ni cuti. Esok cuti. Lusa pun cuti. Ehh.. Banyakkan cuti. Nampakkan mak yang excited anak-anak sekolah. Selamat maju jaya anak-anak mama ayah. Semoga Allah permudahkan urusan anak-anak dan kami sekeluarga..



WELCOME TO MY BLOG.. I LOVE STORY ABOUT MY LIFE IN THIS BLOG.. THANK YOU FOR VISIT MY BLOG